用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-7-6 22:34
中 Lit 唔知,一來我唔會考慮呢一科,二來學校經常唔夠 20 人揀,開唔到呢一科  
...
我大女有讀,9月開學6人,衣家drop剩4個

gigayan 發表於 20-6-26 12:33
今日好多同學考完都話炒梗...... 個個都話出得深,又嚇親班小朋友了......
知恥近乎勇,我二女科科都話識,我仲担心。明明個群組好多都話做唔哂,問佢佢又話做得哂,又話識,但睇返上學期成績表就麻麻,又唔見佢有勤力,溫中史十分鐘又話溫完,激死

ksli312 發表於 20-7-14 15:04
知恥近乎勇,我二女科科都話識,我仲担心。明明個群組好多都話做唔哂,問佢佢又話做得哂,又話識,但睇返上 ...

我女話做得晒,但加多句:做得晒但唔一定啱,仲驚

回覆 gigayan 的帖子

大家係咪同一班?

疫情影響下成績大退步,選科真係惡攪.. Physics炒到暈,今次大獲鳥

hugub 發表於 20-7-14 17:22
疫情影響下成績大退步,選科真係惡攪.. Physics炒到暈,今次大獲鳥

駛乜驚,大把人陪你

gigayan 發表於 20-7-14 16:13
我女話做得晒,但加多句:做得晒但唔一定啱,仲驚

我最怕佢哋返來講,okay la, 還有時間剩
因為好大機會做漏一版,或者tricky 題目睇錯。
反而有一次大家都話簡單,阿女做的好辛苦先做完,我就反而放心,因為結果的確佢高分

中學考試,點可能輕松完成?除非神級人馬

b3410 發表於 20-7-14 18:05
反而有一 ...

做漏一版..... 我女上學期test都試過,返嚟勁down,嬲自己犯埋d咁低級錯誤

b3410 發表於 20-7-14 18:05
反而有一 ...

考完試就真係可以輕鬆,當然hea 吓

hugub 發表於 20-7-14 17:22
唔駛擔心physics,因為絶大部分都炒,連諗住揀phy的同學都炒。我嗰個都直線下跌,佢自己話不在狀態,完全雲遊太虛,結果被我剷到上天花。

喺冇返幾多日學嘅情況下過咗中四。
今年年輕人算交咗張唔錯嘅成績表。上學期係班第二。下學期數學物理同化學都有進步,我收貨。
下學期停課,好睇到學習態度嘅重要性,居然有人拖老師功課拖足三個月。
睇見佢有部份同學,化學竟然得 34%,數學科個 median得 63%,呢啲學校,奉勸大家如果冇支援冇補習,真係要諗吓自己適唔適合,老師教書係假設大家有基本 concept,上堂只温故知新而已。

YolandaTam 發表於 20-7-17 19:47
呢啲學校,奉勸大家如果冇支援冇補習,真係要諗吓自己適唔適合,老師教書係假設大家有基本 concept,上堂只温故知新而已。 ...
掉番轉黎諗,如果冇支援冇補習,升中又點可以入到貴校?
見你女咁勤力計數計phy, 天道酬勤,在貴校能考到班二確實叻女

今年年輕人算交咗張唔錯嘅成績表。上學期係班第二。下學期數學物理同化 ...

勁校考到班二真叻囡。

ZOOM 上堂咁耐,學生要好自律,有啲人hea左就預左,貴司一向出卷深?
我仔覺得佢學校有幾科出淺左,相對地,老師俾PG又低左,數學95%,老師俾5*, DSE呢個分已經5**.

今年年輕人算交咗張唔錯嘅成績表。上學期係班第二。下學期數學物理同化 ...
個邊有POST好多人大大力推崇,你係用家係度潑冷水

停課成績差左唔係代表老师教學有成效咩?何解又温故知新呢?

medicine 發表於 20-7-18 10:00
個邊有POST好多人大大力推崇,你係用家係度潑冷水
咁兩間揀一定係HYS啦。其實我都有疑惑直資收哂叻人得啦……教學如何?

cafeva 發表於 20-7-18 10:05
停課成績差左唔係代表老师教學有成效咩?何解又温故知新呢?
停課成績差左唔係代表老师教學有成效咩?>>>>>>神邏輯

medicine 發表於 20-7-18 10:07
停課成績差左唔係代表老师教學有成效咩?>>>>>>神邏輯
點神法?如果唔駛點教都識成績唔會差左

小鹿揀學校 發表於 20-7-18 08:43
掉番轉黎諗,如果冇支援冇補習,升中又點可以入到貴校?
見你女咁勤力計數計phy, 天道酬勤,在貴校 ...

多謝鼓勵。佢 phy 緊緊碌過咋,要加油呢!
有小部份人係無支援冇補習,佢哋一係小學部升上嚟,一係運動健將。佢哋一係揀文科或者 PE VA, 如果揀理科,學業上係捱打嘅。

October. 發表於 20-7-18 09:50
勁校考到班二真叻囡。

ZOOM 上堂咁耐,學生要好自律,有啲人hea左就預左,貴司一向出卷深?

數學,一向係學校弱項
我覺得佢哋學校理科方面係傳統催谷型,同學要明咗 concept 先至上堂。我聽過老師教學片,一開波好快咁飛過啲主要 concept, 之後就係咁講攞分位。
年輕人其中一個閨蜜同其中一個戰友靠老師教,化學同數學都
‹ 上一主題|下一主題