用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

little_yolky 發表於 20-6-26 08:40
其實,我諗阿大係合格架咋,不過估係咪努力操下卷可以高分少少咁解⋯⋯佢做數好小心既。
...
好小心已經贏左啦

little_yolky 發表於 20-6-26 10:04
佢小學科數⋯⋯失禮D講⋯⋯係操返嚟既
小學操數有個問題,會比較機械式,太注重細節。中學學習方法唔同,要瞭解自己程度,識得取捨。

little_yolky 發表於 20-6-26 10:02
都係數要攞5以上至有得加權,mission impossible呀!
你師姐做到了,不是没可能。

Yanamami 發表於 20-6-26 11:47
你師姐做到了,不是没可能。

大C姐係中文出事啫,數有無阿大差先!

剛剛考完,佢話:媽咪我做晒份卷,有好多同學做唔晒。我話:你好叻呀!佢話:不過MC係撞既。

little_yolky 發表於 20-6-26 11:52

剛剛考完,佢話:媽咪我做晒份卷,有好多同學做唔晒。我話:你好叻 ...
佢小五係数研加私補㗎!教佢我唔知拍爛幾多把间尺~佢淨係得英文好㗎咋……

Yanamami 發表於 20-6-26 11:59
佢小五係数研加私補㗎!教佢我唔知拍爛幾多把间尺~佢淨係得英文好㗎咋…… ...

咁嚴重?

little_yolky 發表於 20-6-26 12:01
咁嚴重?
-旧飯……

gigayan 發表於 20-6-26 10:09
散文和文言文,我地學校有一本for初中結合好多文章,師姐話齋讀唔使做練習,因為知道一做練習阿女就唔睇.. ...

學校有提供 唔洗揾 又唔洗操,咁方便,唔好浪費

gigayan 發表於 20-6-26 10:11
我女應該和你仔一樣..... 5大機會,奪星要睇佢當時嘅狀態~

狀態最難搞,我仔真係可以好飄忽,可以full mark, 以為嘅星星題好難做,佢可以3分鐘唔洗做完,但又可以剛剛合格,我唔敢抱希望。

我已經同仔講,佢想講電腦,就讀好科數,用佢本錢幫佢爭取機會,但佢依家仍然做數粗心大意,佢係連抄數字或符號都錯。

Yanamami 發表於 20-6-26 12:05
-旧飯……

見到C姐,我又重燃希望了

little_yolky 發表於 20-6-26 11:52

剛剛考完,佢話:媽咪我做晒份卷,有好多同學做唔晒。我話:你好叻 ...

今日好多同學考完都話炒梗...... 個個都話出得深,又嚇親班小朋友了......

唔好俾pass paper誤導,阿囡學校數學老師都話佢哋今屆資質好過上屆,所以考得深過以前。其實pass paper 已經唔易
好在學校數學少功課,自己選數學練習做唔同類型,做更加深程度的數。亦慶幸讀女校,上次考得好前。今次末對卷,都唔好諗咁多住

最怕是本身學校數學已經多功課,但就考得深,想做都無時間,或者唔肯再做

gigayan 發表於 20-6-26 12:33
今日好多同學考完都話炒梗...... 個個都話出得深,又嚇親班小朋友了......

Yanamami 發表於 20-6-26 12:05
-旧飯……

阿女話聽老師/師姐講,學校普遍數學都係出得深,所以keep住DSE 好成績,會唔會呢?

S-Kwok 發表於 20-6-26 12:06
學校有提供 唔洗揾 又唔洗操,咁方便,唔好浪費

係呀,日日睇一至兩篇

gigayan 發表於 20-6-26 14:00
阿女話聽老師/師姐講,學校普遍數學都係出得深,所以keep住DSE 好成績,會唔會呢?
...

真無考究,两个女好少complain深,总係重複答我:ok啦……真係無乜呻深或無時间做~心諗,唔深考黎做咩?个个9x無意思啦。

Yanamami 發表於 20-6-26 14:10
真無考究,两个女好少complain深,总係重複答我:ok啦……真係無乜呻深或無時间做~ ...

我女由細答親我都話深呀、唔知呀...... 就算返嚟好好成績,都係咁講
應該係廢事我問~~~~~

回覆樓主:

自己小朋友入到名校,真係對佢哋好?我覺得係要睇小朋友自己要乜先。

1998Ruby1998 發表於 20-1-23 23:11
前人經驗

“唔好以為自己英文考全級頭 20 名就可以讀得好。預左一班 20 人起碼有一半都頂唔順。Eng Lit  ...

請問中Lit 又如何?

pooh仔 發表於 20-7-6 22:32
請問中Lit 又如何?

中 Lit 唔知,一來我唔會考慮呢一科,二來學校經常唔夠 20 人揀,開唔到呢一科