用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

BKHappyMama 發表於 20-6-26 07:29
啲細路真係會驚,我仔都係俾老師嚇完今次好努力咁溫書,連佢個同學平時懶懶閒既,今次都提早溫書,所以老師 ...

係呀,弊呀!點解唔鍾意白話文?都有好多好好作品丫。

Yanamami 發表於 20-6-25 23:50
師姐中二俾Mr. Or教数,起死回生呀……可惜係最後-年教。撞啱老師真係好唔同。 ...

今日考數,阿大一副去就義咁既表情!其實停課期間見數學老師係咁zoom了,好努力。尋晚佢溫習,有題計面積唔駛,走去問C6,當然唔識,咪俾我話佢,叫咗佢九萬次唔好問C6功課

little_yolky 發表於 20-6-26 08:33
今日考數,阿大一副去就義咁既表情!其實停課期間見數學老師係咁zoom了,好努力。尋晚佢溫習,有題計面積 ...
咁點算? 你教佢?臨考試發覺有唔識做的題,好容易亂陣腳。

BKHappyMama 發表於 20-6-26 08:32
我都唔知,佢話無聊喎!仲想中文攞星,係咪無望啦?

我都無諗阿大會攞*,叫佢留意多D唔同作家,睇下有無邊個鍾意。唔會個個都唔鍾意既。習慣咗就無咁抗拒。

b3410 發表於 20-6-26 08:36
咁點算? 你教佢?臨考試發覺有唔識做的題,好容易亂陣腳。

咪我教囉,淺到爆!

October. 發表於 20-6-25 20:00
5**可能就真係要天生數感好, 有數理頭腦, 屬於數理資優人士.

5*呢, 有一種情況係, 佢數學不係特別有天份 ...

其實,我諗阿大係合格架咋,不過估係咪努力操下卷可以高分少少咁解⋯⋯佢做數好小心既。

little_yolky 發表於 20-6-26 08:37
咪我教囉,淺到爆!

學校考試時間兩份卷幾長時間?

little_yolky 發表於 20-6-26 08:40
其實,我諗阿大係合格架咋,不過估係咪努力操下卷可以高分少少咁解⋯⋯佢做數好小心既。
...

最後嗰年,學校一定操,再加pass paper,想唔高分都難。
所以最緊要打好底

bbc2018 發表於 20-6-26 08:41
學校考試時間兩份卷幾長時間?

唔知道⋯⋯

bbc2018 發表於 20-6-26 08:42
最後嗰年,學校一定操,再加pass paper,想唔高分都難。
所以最緊要打好底
...

但係大家都操㗎嘛⋯⋯

唉!其實我真係唔明點解佢唔明㗎

little_yolky 發表於 20-6-26 08:40
...
只要肯操卷,拎80-90分應該okay

little_yolky 發表於 20-6-26 08:44

但係大家都操㗎嘛⋯⋯
科目多,如果中英文還要用好多時間來追,理科未必夠時間操卷。
而且唔係每個同學都捱得。

little_yolky 發表於 20-6-26 08:33
今日考數,阿大一副去就義咁既表情!其實停課期間見數學老師係咁zoom了,好努力。尋晚佢溫習,有題計面積 ...
又話有補数?

b3410 發表於 20-6-26 08:51
科目多,如果中英文還要用好多時間來追,理科未必夠時間操卷。
而且唔係每個同學都捱得。

捱得呢點阿大絕對無問題!呈分時佢係班入面唯一捱到最後捱足兩年果個。肯操肯捱係佢最大優點

Yanamami 發表於 20-6-26 08:54
又話有補数?

佢無補數,係英文有個NET而已。

little_yolky 發表於 20-6-26 08:55
捱得呢點阿大絕對無問題!呈分時佢係班入面唯一捱到最後捱足兩年果個。肯操肯捱係佢最大優點:u ...
捱得就唔怕DSE

b3410 發表於 20-6-26 08:57
捱得就唔怕DSE

阿細唔捱得⋯唉!

little_yolky 發表於 20-6-26 08:56
佢無補數,係英文有個NET而已。
点解悟補?有需要咪補,有練习做同有人解会好好多,日子有功,無理由明知弱都坐以待斃。