用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-6-25 16:47
好似你個係成績幾好喔,當然唔會留班啦
證明你未有缘睇到旧帖人地中-都係入中文輔導班,係-年一年好努力爬升上去㗎~
老老实实,唔见得yolky果个特別差,講留班排幾保街都未到佢。

little_yolky 發表於 20-6-25 16:57
一定係主科唔合格。
主科唔及格overall有C好难喎!你有無諗真尐?主科唔及格,即其他要爆高分?同-个overall D/E既,边个更有可能应該留班?

Yanamami 發表於 20-6-25 17:01
主科唔及格overall有C好难喎!你有無諗真尐?主科唔及格,即其他要爆高分?同-个overall D/E既,边个更有 ...

其實我未睇過成績表,唔知有乜睇。唔知主科比重係咪高D。C其實係70%前,老師會唔會爆料講C前中後㗎?可能老師覺得overall D/E無得救,所以唔留?

回覆 little_yolky 的帖子

乜嘢差都好,正常智慧的人,只有肯用功,持之以恆,星都有得你攞。

Yanamami 發表於 20-6-25 16:58
證明你未有缘睇到旧帖人地中-都係入中文輔導班,係-年一年好努力爬升上去㗎~
老老实实,唔见得yo ...

阿大話,佢應該唔會留班既,不過入唔入保底班就唔知咁話喔⋯⋯

Jane1983 發表於 20-6-25 17:09
回覆 little_yolky 的帖子

乜嘢差都好,正常智慧的人,只有肯用功,持之以恆,星都有得你攞。

你好樂觀喔!

little_yolky 發表於 20-6-25 17:07
其實我未睇過成績表,唔知有乜睇。唔知主科比重係咪高D。C其實係70%前,老師會唔會爆料講C前中後㗎?:twin ...
OverallD/E無得救???俾你做老師真係死得……禁F左点算?

little_yolky 發表於 20-6-25 17:09
阿大話,佢應該唔會留班既,不過入唔入保底班就唔知咁話喔⋯⋯
入補底班好失礼咩?我女都係中文補底班出身……

Yanamami 發表於 20-6-25 17:17
OverallD/E無得救???俾你做老師真係死得……禁F左点算?

其實係咪一定有人F因為佢寫最後10%係E/F,即係可以全E啦。D係70-90%,實在要非常注意。

Yanamami 發表於 20-6-25 17:18
入補底班好失礼咩?我女都係中文補底班出身……

其實你哋小學係咪太重視英文忽略中文?你同gigayan女女都唔多like中文咁。

little_yolky 發表於 20-6-25 17:21
其實你哋小學係咪太重視英文忽略中文?你同gigayan女女都唔多like中文咁。
...

我女唔係唔鐘意中文,只係覺得英文易過中文,無諗到上到中學中文咁難,其實上學期中文成績佢都算前嘅....(比我想像)

gigayan 發表於 20-6-25 17:30
我女唔係唔鐘意中文,只係覺得英文易過中文,無諗到上到中學中文咁難,其實上學期中文成績佢都算前嘅.... ...

咁佢英文好丫嘛,緊係易過中文啦

Yanamami 發表於 20-6-25 16:58
老老实实,唔见得yo ...

你哋間中學有輔導班又有保底班,學校好勤力呀!

little_yolky 發表於 20-6-25 17:21
...

我細女小学都ok㗎,上到中学都憎死中文(中学中文成績中上啦)。小学小-开始部有含英咀华背㗎,高小有教埋內容,算係禁啦~

Yanamami 發表於 20-6-25 18:18
我細女小学都ok㗎,上到中学都憎死中文(中学中文成績中上啦)。小学小-开始部有含英咀华背㗎,高小有教埋 ...

係啦,含英咀華、閱讀冊..... 我女其實宜家都會拎出嚟睇,有時讀到一d古詩佢直頭記得係邊本有讀過..... 所以話佢唔鐘意又唔係,只不過之前無諗過上中學中文科係另一回事咁囉.....

October. 發表於 20-6-25 12:03
中英數三科,是但一科唔合格人數加埋好龐大既,唔使驚,點都輪唔到你囡,有學校成績表會寫住“試升”,照 ...

係啦,我哋初中主科唔合格嘅人起碼兩成,舊年中三數學估計有四成,如果真係咁易留班,要有四十個留班位
我哋制度係校方會為主科考最尾唔知十定二十名嘅同學開暑期補底班,最尾嗰日會安排考試,如果同學合格就升班,唔合格就留班。
初中嚟講暫時未見過有人因過唔到呢個試留班。
去年中四升中五反而有兩個,要 drop 一個選修+留班。

YolandaTam 發表於 20-6-25 18:54
係啦,我哋初中主科唔合格嘅人起碼兩成,舊年中三數學估計有四成,如果真係咁易留班,要有四十個留班位 :z ...
估計補考份卷會淺啲, 始終 太多人留班學校都有問題先啦,我女當年都入過 數學補底班, 數學唔合格都畀佢升班,好彩 佢 中5"叮"-聲開左竅。

little_yolky 發表於 20-6-25 16:55
數好+操數=5+
數屎+操數=3+
以上係我理解。如果可以操到5就好了。不過中學數唔同小學數。

5**可能就真係要天生數感好, 有數理頭腦, 屬於數理資優人士.

5*呢, 有一種情況係, 佢數學不係特別有天份,但總合能力唔錯 ,各科成績都幾好+ 操數, 咁都有可能取5*, 當然考試都要講運氣, 例如: 高中KEEP住數學8X-9X, 咁既分數, 唔算數學特別叻, 因為真正數叻既係9X-100(再+BONUS 分), 而88/100%左右, DSE就有可能取5*.

October. 發表於 20-6-25 19:49
估計補考份卷會淺啲, 始終 太多人留班學校都有問題先啦,我女當年都入過 數學補底班, 數學唔合格都畀佢升 ...

吓!中五數學都仲可以開竅?咁阿大仲有希望喔!

little_yolky 發表於 20-6-25 22:02
吓!中五數學都仲可以開竅?咁阿大仲有希望喔!
師姐中二俾Mr. Or教数,起死回生呀……可惜係最後-年教。撞啱老師真係好唔同。
‹ 上一主題|下一主題