用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道  

gigayan 發表於 20-6-25 13:58
仲有上學期又話佔分30%,算啦,點計就算肥閱讀卷,咁多樣嘢痴埋,個分應該都唔會唔合格,除非連作文都炒埋 ...

其實我係驚科數呀⋯⋯

Jane1983 發表於 20-6-25 14:26
果然係大師媽,好威猛!  

睇咁多個帖,幾位擺明係中上成績,根本唔係果回事,你估一年好多留班位 ...

其實會唔會係老師嚇人,等同學俾心機溫書咋,呢D小學雞嘢好心老師就唔好做啦

little_yolky 發表於 20-6-25 14:59
其實我唔知有幾多人差過佢,尤其科數⋯⋯唉!聽日考數⋯⋯
正正常常禁讀,有断估無痛苦你女大概唔系攞獎同最尾果10%,(大概你唔会係李超人級數又或者要申請綜援,又或者智商低站80或高於130) 其实-般人絕大部份都屬於中间果浸普羅大众,無必要諗埋尐無謂野……

little_yolky 發表於 20-6-25 15:02
其實會唔會係老師嚇人,等同學俾心機溫書咋,呢D小學雞嘢好心老師就唔好做啦
...
你女就話天真無邪啫,你估阿媽又同佢癲埋-份咩?我唔会再劝你㗎嘞,睇怕你同stanley-样会呻足六年……

Jane1983    發表於 20-6-25 17:07
October.    發表於 20-6-25 16:28
b3410    發表於 20-6-25 15:17

Yanamami 發表於 20-6-25 15:06
正正常常禁讀,有断估無痛苦你女大概唔系攞獎同最尾果10%,(大概你唔会係李超人級數又或者要申請綜援,又或 ...

佢哋學校數學DSE合格率從來係100%,我係用呢個數據嚟支撐住咋⋯⋯其實數屎但努力操下有無可能DSE有3/4呢⋯⋯

little_yolky 發表於 20-6-25 15:10
佢哋學校數學DSE合格率從來係100%,我係用呢個數據嚟支撐住咋⋯⋯其實數屎但努力操下有無可能DSE有3/4呢⋯ ...
不如再嚇你一嚇,DSE合格率100 %,是否因為唔合格的已經

留班

b3410 發表於 20-6-25 15:18
不如再嚇你一嚇,DSE合格率100 %,是否因為唔合格的已經

你真係好衰....

little_yolky 發表於 20-6-25 15:00
其實我係驚科數呀⋯⋯

唔驚,最緊要定d做就ok了

我再嚇多-嚇,真人真事,阿女升中五果年,我去攞成績表時聽班人議論纷纷,有人overall C grade要留班,原因不詳~

回覆 little_yolky 的帖子

老師都無幾多度板斧,唔打得、唔鬧得,唯有嚇吓。細路有d奀皮,有d驚青,好難剛剛好。

little_yolky 發表於 20-6-25 15:02
...
小學試過老師作大話閒科肥都留,我點講都冇用

little_yolky 發表於 20-6-25 14:59
其實我唔知有幾多人差過佢,尤其科數⋯⋯唉!聽日考數⋯⋯
assume英數, 若升中前冇準備下,係要d 時間先adj 到

Yanamami 發表於 20-6-25 15:51
我再嚇多-嚇,真人真事,阿女升中五果年,我去攞成績表時聽班人議論纷纷,有人overall C grade要留班,原 ...
小學有段時間我個是邊緣人,有一兩次同老師溝通,其實佢地都會看其他野,eg, 肥中文會看埋常識科,數會看平時表現。感覺上還會看家長有冇心和能否佩合⋯

little_yolky 發表於 20-6-25 15:10
佢哋學校數學DSE合格率從來係100%,我係用呢個數據嚟支撐住咋⋯⋯其實數屎但努力操下有無可能DSE有3/4呢⋯ ...
有可能的, 有心操數, 取5都得.

Yanamami 發表於 20-6-25 11:21
你師姐禁既水準都未諗过会留班……好心你地唔好成日自己嚇自己啦!你諗下有無可能先?得10个留班位,呢幾个 ...
好似你個係成績幾好喔,當然唔會留班啦

應該講,過去成績好,係在六年中已經使盡各種方法逼退后10%學生……

甘講先有威力丫嘛

MrBeast 發表於 20-6-25 16:10
assume英數, 若升中前冇準備下,係要d 時間先adj 到

佢哋數底差⋯⋯

October. 發表於 20-6-25 16:32
有可能的, 有心操數, 取5都得.

數好+操數=5+
數屎+操數=3+
以上係我理解。如果可以操到5就好了。不過中學數唔同小學數。

Yanamami 發表於 20-6-25 15:51
我再嚇多-嚇,真人真事,阿女升中五果年,我去攞成績表時聽班人議論纷纷,有人overall C grade要留班,原 ...

一定係主科唔合格。