用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-6-25 10:06
細女呀~中-时第-次考History, 寫得太慢,有11分(out of幾多就唔記得,中学既卷好奇怪,份卷唔係100分滿分 ...

驚唔合格呀!老師考試前同佢哋講,主科唔合格係一定要留班㗎

gigayan 發表於 20-6-25 10:13
阿女話宜家要開始練定快而唔錯嘅寫字手法...... 仲有考試前請媽媽按摩右手

佢地考試係同其他for ...

阿大都有話:媽咪隔離C姐份數學卷好厚

little_yolky 發表於 20-6-25 10:59
驚唔合格呀!老師考試前同佢哋講,主科唔合格係一定要留班㗎
你師姐禁既水準都未諗过会留班……好心你地唔好成日自己嚇自己啦!你諗下有無可能先?得10个留班位,呢幾个肥中文,果幾个肥英文,又幾个肥数,然後幾个肥呢肥路,-級閒閒地廿个,排到轉弯位都未到你地啦……

Yanamami 發表於 20-6-25 11:21
你師姐禁既水準都未諗过会留班……好心你地唔好成日自己嚇自己啦!你諗下有無可能先?得10个留班位,呢幾个 ...

老師考試前講完,個個嚇到面青青呀! 佢實牙實齒話,主科唔合格,或副科兩科唔合格就會留班

little_yolky 發表於 20-6-25 11:24
老師考試前講完,個個嚇到面青青呀! 佢實牙實齒話,主科唔合格,或副科兩科唔合格就會留班:ghost ...

講黎講去呢两句,你数下手指有無可能先??F1仔真係好天真……

little_yolky 發表於 20-6-25 11:24
老師考試前講完,個個嚇到面青青呀! 佢實牙實齒話,主科唔合格,或副科兩科唔合格就會留班:ghost ...

開考之後可能老師覺得同學們放負太強,都立即安慰咗佢地,話其實要留班唔容易.....

中英數三科,是但一科唔合格人數加埋好龐大既,唔使驚,點都輪唔到你囡,有學校成績表會寫住“試升”,照升班。

三主科都唔合格,咁就有機會留。

Yanamami 發表於 20-6-25 11:32
講黎講去呢两句,你数下手指有無可能先??F1仔真係好天真……

因為佢哋唔知得10個留班位班入面已經三個,佢哋真係擔心㗎

October. 發表於 20-6-25 12:03
中英數三科,是但一科唔合格人數加埋好龐大既,唔使驚,點都輪唔到你囡,有學校成績表會寫住“試升”,照 ...

原來依家咁多人唔合格⋯⋯

October.    發表於 20-6-25 12:54

Yanamami 發表於 20-6-25 11:32

其實有30%平時分,中學50分合格,係咪真係會唔合格㗎?

little_yolky 發表於 20-6-25 12:36
30%平時分好多啵, 我地15%.

little_yolky 發表於 20-6-25 12:36

仲问?你女个師姐中文屎到-个点都未留班,唔好再同我杞人憂天、無病呻吟啦~我从來唔知佢地尐分点計,反正留班两个字从未係我腦入边闪过-次。成日担心留班,你叫差过你地既同学情何以堪?

Yanamami 發表於 20-6-25 13:35
仲问?你女个師姐中文屎到-个点都未留班,唔好再同我杞人憂天、無病呻吟啦~我从來唔知佢地尐分点計,反正 ...
唔使理yolky, 佢無病呻吟

仲有上學期又話佔分30%,算啦,點計就算肥閱讀卷,咁多樣嘢痴埋,個分應該都唔會唔合格,除非連作文都炒埋

b3410 發表於 20-6-25 13:53
唔使理yolky, 佢無病呻吟

我服左佢……吟足四个帖……真唔怪得个女係紧張大師……

仲问?你女个師姐中文屎到-个点都未留班,唔好再同我杞人憂天、無病呻吟啦~我从來唔知佢地尐分点計,反正 ...

果然係大師媽,好威猛!

睇咁多個帖,幾位擺明係中上成績,根本唔係果回事,你估一年好多留班位咩。

Yanamami 發表於 20-6-25 11:21
你師姐禁既水準都未諗过会留班……好心你地唔好成日自己嚇自己啦!你諗下有無可能先?得10个留班位,呢幾个 ...

所以阿女初初以為有20-30個留班位

Jane1983 發表於 20-6-25 14:26
果然係大師媽,好威猛!  

睇咁多個帖,幾位擺明係中上成績,根本唔係果回事,你估一年好多留班位 ...

升中時都無乜睇EK,保持頭腦清醒,上咗岸才入來傾下計

我自己一向早有準備,樂觀正面,其實學校讀書只係人生一部分。

Jane1983    發表於 20-6-25 15:33

October. 發表於 20-6-25 12:56
30%平時分好多啵, 我地15%.

所以我覺得平時俾心機就無理由唔合格。

其實我唔知有幾多人差過佢,尤其科數⋯⋯唉!聽日考數⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題