用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-3-19 17:21
咁即係唔緊要啦!
如果佢咁出,而又好多人都高分,咁就即係真係要識。
如果佢咁出,無乜人識,咁即係其實 ...

多謝你安慰。不過我老公唔係 physics 專家囉,佢數同 chem 好啲。

IloveJJ 發表於 20-3-19 17:22
唔介意的話,俾份卷我睇下可以嗎?我都想俾我細佬睇下

唔好意思,印象中因為版權問題,如果 post 試題嘅相喺 ek 會被屏蔽。
你識唔識喺 pm 加相呀?如果識教吓我吖,咁可以 pm 俾你。

YolandaTam 發表於 20-3-19 15:55

如果係出大路嘢嘅話就係,因為可跟教育局課程揾書睇。但 ...

我好現實,out syll就無謂理,目標為本。

除非超級有興趣及有時間深入鑽研,唔好為左校內多幾分而傷腦筋。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-3-19 18:19
我好現實,out syll就無謂理,目標為本。

除非超級有興趣及有時間深入鑽研,唔好為左校內多幾分而傷腦筋 ...

同意
我女話做多兩題 M2 好過喎。

YolandaTam 發表於 20-3-19 14:49
其實老師出啲咁偏僻嘅卷目的何在 係等同學長知識,定係等佢哋慣咗低分,冇咁怕挫折呢? ...
13/30 = 43.33%,高中來講合格吧。

October. 發表於 20-3-19 20:12
13/30 = 43.33%,高中來講合格吧。

係就係,成績表唔會顯示不合格,但佢哋老師要求 50% 以上先算 pass 呀,呢個分,如果平常返學要重測甚至捱鬧

YolandaTam 發表於 20-3-19 20:51
係就係,成績表唔會顯示不合格,但佢哋老師要求 50% 以上先算 pass 呀,呢個分,如果平常返學要 ...
老師唔跟DSE出卷好奇怪,有啲學校高中己是跟DSE評分,不過你唔駛擔心,你哋學校phy level 5 100%.

October. 發表於 20-3-19 21:46
老師唔跟DSE出卷好奇怪,有啲學校高中己是跟DSE評分,不過你唔駛擔心,你哋學校phy level 5 100%. ...

多謝安慰。舊年係成績特好嘅一屆,5率一般80%左右啦。
樂觀啲諗,啲咁難嘅卷都見過,做得多嘅話心態同抗逆力應該會比較好啩。
我女話佢哋學校理科5率高,好大程度係因為入讀門檻高。

YolandaTam 發表於 20-3-19 22:02
樂觀啲諗,啲咁難嘅卷都見過,做得多嘅話心態同抗逆 ...
升中篩選一批,高中理科又再篩左一批,同學能力較強。

有啲話名校卷出得難,等啲同學覺得唔掂,拿拿聲諗辦法。

October. 發表於 20-3-19 22:21
升中篩選一批,高中理科又再篩左一批,同學能力較強。

有啲話名校卷出得難,等啲同學覺得唔掂,拿拿聲諗辦 ...

同意。

YolandaTam 發表於 20-3-19 15:55

如果係出大路嘢嘅話就係,因為可跟教育局課程揾書睇。但 ...

唉.... 係咪通常比較「天才」嘅老師都係教書怪怪的......

當年考會考,個兩年嘅physics老師(佢係一名天才,相傳IQ130+,被作育英才埋沒咗嘅科學家)每堂只帶一支粉筆嚟上堂,沒有派過一份notes,沒有揭開過一次書,每堂好似講talk咁.....我地一路聽,一路jot notes, 最後jot到自己都唔知自己寫緊乜,就問媽媽俾錢去現代補physics..... 見到十幾個同學都在場

YolandaTam 發表於 20-3-19 22:02
樂觀啲諗,啲咁難嘅卷都見過,做得多嘅話心態同抗逆 ...
我就希望卷出的難D,如果難題都可以識做,考試時就會留有餘地,輕松面對。因為考試緊張的話,發揮可能會打個8,9折。如果平時水平有120% 水準,剛剛好可以打和。

樓主,睇你的故事睇到我好驚,黎緊我女都升中學了,好驚唔知點幫佢。

jy0022 發表於 20-4-11 22:20
樓主,睇你的故事睇到我好驚,黎緊我女都升中學了,好驚唔知點幫佢。

唔係間間都好似我哋咁嘅⋯⋯或者唔駛你幫呢。最緊要留意年輕人情緒。

好精彩既分享,一口氣睇哂。多謝樓主用心分享。
原來好大壓力下喎。宜家讀書真係唔容易!

YolandaTam 發表於 20-4-12 00:06
唔係間間都好似我哋咁嘅⋯⋯或者唔駛你幫呢。最緊要留意年輕人情緒。

黎緊我女會去一間有小學的直資中學,都怕佢同同學融入唔到,但亞女話佢好健談,唔怕,真比佢激死。

回覆 jy0022 的帖子

間學校係佢考返黎,性格亦唔係怕醜,咁就冇問題,你要信佢可以自己解決。去到中二三基本上都唔會再理邊個係外校,讀得玩得就得。
‹ 上一主題|下一主題