用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-1-24 15:06
我囡 Geog 無乜點溫都好高分架, 佢應該都問過 senior form 學姐.........最後唔揀, 好多野要做之外, 仲要戶 ...

但中西史明顯辛苦讀,先中間位置。
IS因為未拆科,暫時見易讀高分。要睇出年拆科後如何。

小鹿揀學校 發表於 20-1-24 12:48
Bio 初中教的 DNA 好似有點粗疏,若配合 chem 的 amino group, hydrogen bond, protein/lipid structure 一 ...

我仔Chem,Bio,Eon, 當時唔想佢太chur, 所以冇選到Phy, 依家睇來 take Phy, 大學選科有優勢。
DNA係高中課程,Chem,Bio佢都好中意,讀得好投入 ,呢樣我係佢初中時係估唔到既,因為佢當時文理科名次冇明顯既差別,仲差一點要TAKE 中史,因為中史常分老師都俾100佢。

我仔好得意,初中時冇話偏文或偏理,冇邊一方面既才華顯露出來,所以科科都要努力讀。

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 20-1-24 16:02
但中西史明顯辛苦讀,先中間位置。
IS因為未拆科,暫時見易讀高分。要睇出年拆科後如何。
...
中西史我問過同事, 我話我囡呢兩科都好高分,跟住佢話唔好揀, 隨時一條題目寫幾頁紙先答完..........

IS 時我囡都 OK 架, S.3 到分科讀時發現 CHEM 同 PHY 都唔掂, 幸好佢可以 DROP 科, 即 DROP 左, 先保得住平均分, 否則因為呢兩科搞到平均分唔合格

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 kirstyau 的帖子

一大「謬誤」,Eng Lit 唔係睇英文程度,唔係睇寫作有幾高分。只係英文好對你冇咁痛苦。簡單黎講,即係英文差,你仲揀呢一科,咁即係想死快啲。
Eng Lit 高分在你個腦裝到有幾多例子、金句,同埋你睇唔睇得透故事中嘅千絲萬縷。所以冇本事不斷翻查文獻同寫論文嘅話,基本上呢一科都唔適合讀。讀 History 會有啲啲幫助因為唔少文學都係涉及二戰,你體會深啲。

重點,Eng Lit 分數同 VA 一樣,係最難捉摸,要睇考官同你想法是否一致,分數可以好極端。因為係寫論文,題目得嗰幾題,一題 30 分,題目摸錯方向,咁你寫 7 版都係徒然。

所以先講「唔好以為自己英文高分就覺得適合讀 Eng Lit」

回覆 miriam 的帖子

有次考試,頭幾日連續 Eng Lit、英文、中文、LS,仲要去補習操數,痛到我飆眼淚寫唔到字。
結果一次過 7 科 7 日考曬,得星期六日休息,之後 2 個禮拜冇曬考試係度等返學

我有同學讀中西史 Eng Lit,佢哋慶幸兩科史都後啲考,否則真係手都斷。讀書讀到咁冤枉。

October. 發表於 20-1-24 16:25
我仔Chem,Bio,Eon, 當時唔想佢太chur, 所以冇選到Phy, 依家睇來 take Phy, 大學選科有優勢。
DNA係高中課 ...
我細女中史都好高分,但我高中死都唔揀。

miriam 發表於 20-1-24 16:31
中西史我問過同事, 我話我囡呢兩科都好高分,跟住佢話唔好揀, 隨時一條題目寫幾頁紙先答完..........

IS 時 ...

中西史 再加科 中文12範文 都是講求短暫記憶, 三科同選, 臨考DSE前的一兩個禮拜就真係會讀到金睛火眼!
又講番 phy/Chem/bio....... phy/Chem 靠平時, 只有bio 要求 短暫記憶,在溫習周期來説是比較平衡呢...

Yanamami 發表於 20-1-24 17:06
多野讀,DSE唔易攞高分,大學選科又冇咩優勢。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-1-24 16:56
回覆 miriam 的帖子

有次考試,頭幾日連續 Eng Lit、英文、中文、LS,仲要去補習操數,痛到我飆眼淚寫唔到 ...

聽完同事講即同我囡解釋,多野背一定,答一題所寫既頁數佢不能接受,分析寫重點又怕佢唔知游左去大西洋定太平洋度,放棄好過
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Yanamami 發表於 20-1-24 17:06

我女中三中史都高分,但佢死都唔會揀,佢話答長題係同時間競賽,寫到手痺都未答完,初中特登學簡體字諗住寫快D,費時做唔切
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1998Ruby1998 發表於 20-1-24 16:52
回覆 kirstyau 的帖子

一大「謬誤」,Eng Lit 唔係睇英文程度,唔係睇寫作有幾高分。只係英文好對你冇咁痛 ...

甘即係佢唔好西史,其實都唔岩讀Eng Lit?

miriam 發表於 20-1-24 16:31

IS 時 ...

甘攪法冇乜得揀喎

gracelam 發表於 20-1-24 18:12
我女中三中史都高分,但佢死都唔會揀,佢話答長題係同時間競賽,寫到手痺都未答完,初中特登學簡體字諗住 ...

中文補習老師都話學寫簡體,第日考試作文先寫得切。

kirstyau 發表於 20-1-24 18:15
中文補習老師都話學寫簡體,第日考試作文先寫得切。

係呀,我女宜家測考中文各科都寫簡體字。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

kirstyau 發表於 20-1-24 18:12
甘即係佢唔好西史,其實都唔岩讀Eng Lit?

對大量背誦同大量研究、寫字冇恆心的話,可以唔洗揀歷史同 Lit。

1998Ruby1998 發表於 20-1-24 18:30
對大量背誦同大量研究、寫字冇恆心的話,可以唔洗揀歷史同 Lit。

中西史阿女預左唔會選啦!最弱中西史,佢自己話要讀Eng Lit咋,本身佢好鍾意英文,又鍾意睇英文書,仲諗住岩讀Tim,點之原來唔係個回事
出年再拆科,到時再睇下點啦!
唔該哂你詳細資訊,Thanks!

kirstyau 發表於 20-1-24 21:31
中西史阿女預左唔會選啦!最弱中西史,佢自己話要讀Eng Lit咋,本身佢好鍾意英文,又鍾意睇英文書,仲諗住 ...
每年考 DSE EngLit人数仲少过中、西史好多呢……

kirstyau 發表於 20-1-24 21:31
中西史阿女預左唔會選啦!最弱中西史,佢自己話要讀Eng Lit咋,本身佢好鍾意英文,又鍾意睇英文書,仲諗住 ...

個個入去 Eng Lit 都鍾意英文同睇書,唔係個個挨到唔 drop 而成績保證有 5。有 4 都偷笑,有 5 要買六合彩。

讀 Eng Lit 睇“書”嘅時間真係唔多,睇詩同話劇時間都唔少,反而係不斷寫、背佔大半時間。

如果唔知 Eng Lit 係點,伯明翰大學有 Virginia Woolf and Feminist Aesthetics Taster Lecture,有埋字母。Woolf 係以前 A Levels 有讀嘅作者 (好似頭一兩年 DSE 都有考),仲可以睇埋 Harvard ENGL E-129 系列。

不過可以講,呢啲算有趣,上堂悶十倍。

如果唔知 essay 即係點,搵本自己非常鍾意嘅書,上網搵相關 literature essay topics,望下人地作品,然後自己都試下寫。DSE 一題基本寫 2000+ 字,睇下自己冇書嘅情況下寫唔寫到 1000

Yanamami 發表於 20-1-24 21:39
每年考 DSE EngLit人数仲少过中、西史好多呢……

我同朋友就係嚴重踩地雷,騎虎難下。嗰陣個個都話英文好讀 Eng Lit 好,但事實完全唔係咁順利。苦中作樂。但時光倒流,唔會揀 Eng Lit,補習都唔知去邊補,問同學佢都唔肯定答案,寫 N 篇都唔代表考試都識。

學校之後中三加 Eng Lit 諗住鼓勵學生入讀,點知最後 10 個都冇,年年個位數。

真係讀歷史都好啲。
‹ 上一主題|下一主題