用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 21-5-20 15:58
無可能唔駛考啦  
試後活動,睇吓到時學校安排啲咩。
下午出咗啦。試後第一擊,應該係annual concert, 又chur過。

小豬脾 發表於 21-5-20 21:16
下午出咗啦。試後第一擊,應該係annual concert, 又chur過。

多謝(emoji)
annual concert, 師妹係咪唱 choir?咁咪好忙囉?
年輕人,徹底嘅凡夫俗子,concert 唔關佢事,pre performance 佢幾乎每次聽完都頭痛一日之後病,希望今年唔會啦。

用咗幾個鐘,終於爬晒文....多謝樓主及各位高人分享!

https://www.hkbookcity.com/searc ... amp;keyword=C.S.Lee

希望D書可以幫助這個有潛力的女孩!

kinchung 發表於 21-7-6 09:20
https://www.hkbookcity.com/searchbook3.php?startnum=1&key=author&keyword=C.S.Lee

希望D書可以幫助這 ...

多謝,數學係做緊呢套。物理就要等概念再通透啲,做完學校暑假功課:過百頁 past paper 先再算了。
佢學校,令人費解:又要馬兒好,又要馬兒不吃草,又俾鬼咁多嘢人做又唔俾時間。
今日preparation for mini fun fair, 有堆人好似年輕人咁手工真係唔掂,一向做開物流或電話小組,今次規模細呢兩組取消,佢哋變咗無嘢做。
咁去圖書館温書,又俾老師迫返課室:課室又嘈又無位坐,幾乎連企都無掟企,年輕人話成堆人悶爆,吹水等放學,但其實佢哋理科同學無時間可以咁浪費
佢有個 fd 心情已經差,再俾學校咁搞法,怨氣沖天,年輕人話除咗一齊吐糟外都冇咩幫到對方,頗無奈。

CSLee 是我恩師,佢無教我physics,估唔到年輕人已做緊佢D書,相信兩科數佢都有5**,應該可以放下D時間其他科如 Chem ,Phy, etc.
有時學校安排得離地都無計,  不過返學校總好過在家 Zoom, my 2 cents.

kinchung 發表於 21-7-6 17:20
CSLee 是我恩師,佢無教我physics,估唔到年輕人已做緊佢D書,相信兩科數佢都有5**,應該可以放下D時間其他科如 ...

多謝鼓勵。
佢今次大考其實有少少失手,一路食住鼻敏感藥鼻塞塞頭暈腦脹咁考,考 chem前嗰晚直情失眠。
因此兩科數個 predicted grade 應該唔會有你講咁靚。佢話自己 M2 應該係級3(嗱不過得廿個人考)compulsory 大概級20-30 啩。
因為功課多,佢焗住放多咗時間落chem phy ,暫時未見大功效,希望假以時日會好啲啦。佢弱項始終係語文,估計 predicted grade 大概4。佢自己話今次應該已經出晒最差狀況:病+失眠+同佢唔夾嘅作文閱卷老師+佢全無認識嘅英文閱讀理解及短文寫作題材⋯⋯
我最担心係佢健康,今學年佢至少輕左 2kg,今日又病,去咗睇醫生,明日應該要病假

真可憐, 明明是高手來, 好彩唔係考 DSE, 當一次人生經驗吧, 祝佢勁過。
媽媽不需太緊張體重,佢年輕嘛,之前又有D savings, 2kg 唔難加返。
佢自己既然知今次最黑,希望能在下次懂得面對及解決。

kinchung 發表於 21-7-6 19:31
真可憐, 明明是高手來, 好彩唔係考 DSE, 當一次人生經驗吧, 祝佢勁過。
媽媽不需太緊張體重,佢年輕嘛,之前 ...

有心。
我覺得又唔係話可憐嘅,凡夫俗子,喺高手如雲嘅門派生還已係難得。
今次嘅情況絕對係好事,因為:
1)你所言甚是:今次係寶貴經驗,令佢能夠接受即使努力咗,結果往往不如預期,只要盡咗力,問心無愧即可;
2)令佢明白自己既非天才亦唔算捱得(佢啲級頭同學,私補加晚晚苦讀,十二點瞓六點起身係常事,佢自己每日讀到八點已是極限),就認清返自己,唔好太大野心,眼高手低絕非好事;
3)令佢不得不注意健康。

b3410    發表於 21-7-7 16:59

太謙,雖不比朝六晚十二加私補高,但 efficiency 卻不底。 明年 DSE ,年輕人野心可能太大,不過有媽咪點住,保養好身體,M+M2=14 我信不難。

jli008    發表於 21-7-7 10:19

簽名被屏蔽

YolandaTam 發表於 21-7-6 18:21

多謝鼓勵。
我女今次考試瘦咗5kg
之前疫情網課肥出來的5kg就剛剛好冇咗。

大家保重,我依家最緊張佢健康。

回覆 YolandaTam 的帖子

我終於都有得抖下呢~今次兩個一齊考,仲要有課題係臨考前一個禮拜先派 notes 同教
派彩,中一嗰個話份卷完全同以往好大出入所以失手,不過今次作文有 7 字,謝天謝地。另一個中三,又係卷出事,不過係因為太粗心大意,作文係自己班個阿 Sir 改,個阿 Sir 個門檻 set 到鬼咁高,話佢地班作文去到 DSE 可能連 4 都冇(嚇鬼咩阿 Sir,協恩女英文攞唔到 4 咁其他學校可以收檔~)安撫左中三話畀佢聽佢根本唔差,冇需要咁介懷阿 Sir 講咩。

中三嗰個忙到七彩,幾乎日日練 choir,好彩佢覺得辛苦,話九月一定 drop 曬大部份活動專心讀書。不過聽到協恩個個都咁鬼忙,好慶幸以前學校鼓勵隱形人存在,考完試係真係可以休養。

1998Ruby1998 發表於 21-7-8 22:02

我終於都有得抖下呢~今次兩個一齊考,仲要有課題係臨考前一個禮拜先派 notes 同 ...

年輕人中文老師都嚇大家,話佢哋個5率好危喎⋯⋯

回覆樓主:

Predicted Grade 派彩啦!括號內係名次
中文4 (6x/16x)
英文 4 (12x/16x)
數學 5*(1x/16x)
LS 5  (4x/16x)
M2 5   (2/20)
Chem 5* (2x/69)
Phy 5.  (1x/21)
Econ 5.  (21/8x)

作為凡夫俗子嘅家長,於願已足。只要唔太進取(Band A 有安全嘅 Business School 或 School of Engineering 守尾門)問題應該不大。始終佢健康比較令人担心。

SiuBBee    發表於 21-7-14 11:45

YolandaTam 發表於 21-7-14 11:40
Predicted Grade 派彩啦!括號內係名次
中文4 (6x/16x)
英文 4 (12x/16x)
女仔理科人!好叻   

b3410 發表於 21-7-14 12:17
女仔理科人!好叻

過獎
係英文要加把勁囉。

YolandaTam 發表於 21-7-14 12:20
過獎
係英文要加把勁囉。
英文好易追,中文先係最驚。不過已經有4,可以放心。

你囡囡成績好不錯,predicted grade 一般學校都降低學生一個級別,你叫佢不用擔心,盡力即可。想問你囡囡暑假一天溫幾個鐘頭書?是否去自修室溫?

aa06 發表於 21-7-14 13:15

你囡囡成績好不錯,predicted grade 一般學校都降低學生一個級別,你叫佢不用擔心 ...

多謝鼓勵。
佢暑假同平時差唔多,朝十至二,再三至七(有時八),喺屋企書房温,佢話自修室好難集中,太多人行嚟行去。
‹ 上一主題|下一主題