用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國D囗罩幾多$?,另學校多人帶囗罩? ...
樓主: brother4
go

[英國] 英國D囗罩幾多$?,另學校多人帶囗罩?   [複製鏈接]

英國人唔興戴口罩 呀女話去NHS睇醫生醫生都無戴。佢話戴出街會好怪。
唯有叫訂左先,有起事上黎都有得用。

yuxuanguo 發表於 20-1-30 08:56
我係倫敦Fulham,暫時唔見有人戴,我仔讀緊Prep,都無叫我仔戴,如果全校得距戴好似距瀨左嘢咁。
...
我仔都話學校完全無人戴口罩,一個都無。我上amazon 望下D口罩,一般都無晒貨,得番D好貴價錢既。

yuyueng 發表於 20-1-30 11:06
我仔都話學校完全無人戴口罩,一個都無。我上amazon 望下D口罩,一般都無晒貨,得番D好貴價錢既。 ...

Amazon係有D口罩,不過幾乎都係不明品牌,見大陸網站話有二手回收無良產品,所以都唔敢買。幾乎D學校都出曬通告話如果返過China要自我隔離,你尼個時候戴口罩,大家會驚你。

bbqueen 發表於 20-1-28 23:23
term break 你女返唔返? 除咗話小心,有冇具體講咩? 最怕返咗嚟香港,返到過去需要隔離
...
我仔學校出左信叫留學生唔好返屋企,最好留起英國,為左社區及學校安全,已經聯絡打算回家既4個同學既家長及監護人叫佢地留起英國,如果離開英國既,會根據英國公眾衛生建議,學生要自我隔離一星期以上並有專業醫生証明無事至可以回校喎。

brother4 發表於 20-1-30 09:07
英國自己孩子冇戴,佢話洗手液也不用寄侔佢

洗手液就唔使,尼邊都有得買。你叫距去Boots買D酒精抹下台台凳凳仲實際。暫時尼邊都無野,你都唔係太擔心。

yuxuanguo 發表於 20-1-30 11:11
Amazon係有D口罩,不過幾乎都係不明品牌,見大陸網站話有二手回收無良產品,所以都唔敢買。幾乎D學校都出 ...
無錯!我覺得呢個時候大家盡量留起英國唔好返香港好D,況且香港真係唔知安唔安全,既然仔女起相對安全既地方,就無謂返黎有風險,況且根本無地方比你隔離14日。

yuxuanguo 發表於 20-1-30 11:11
Amazon係有D口罩,不過幾乎都係不明品牌,見大陸網站話有二手回收無良產品,所以都唔敢買。幾乎D學校都出 ...

我都見到,冇牌子,冇 spec, 我唔夠胆搏。

Amazon上邊£4-5 50個一盒嗰D,全部made in China, 多數 from 廣東寄出

回覆 YuYuMother 的帖子

阿囡話訂吾到呀早幾日。點解晚既

ydoris 發表於 20-1-31 20:33

阿囡話訂吾到呀早幾日。點解晚既

孩子昨日英國上網話有貨,但最平的50個一盒就冇貨

網上有牌子既都好貴,其他散裝平少少大部分大陸製造。
我唔介意大陸製造,但介意散裝,擔心衛生問題同質素。 不過好似呢類口罩都沽清了.....

YuYuMother 發表於 20-2-1 09:27
網上有牌子既都好貴,其他散裝平少少大部分大陸製造。
我唔介意大陸製造,但介意散裝,擔心衛生問題同質素 ...
前幾日我上Amazon UK 睇已經無晒正常口罩賣啦,阿仔起D小鎮鄕郊學校,聖誕假期後一直無離開過學校,half term break去host family 到,暫時可以唔戴口罩,其實學校一個戴口罩既人都無,好肯定買左佢都唔會戴,睇下2月尾放完假之後咩環境啦。

yuyueng 發表於 20-2-1 10:48
前幾日我上Amazon UK 睇已經無晒正常口罩賣啦,阿仔起D小鎮鄕郊學校,聖誕假期後一直無離開過學校,half te ...

有d無哂貨,但間中襟入去又有返,但好少量曇花一現。有次同呀女討論緊買幾多盒,轉頭入數量已無哂。好恐怖......

真係唔好諗,慢少少都無哂。

回覆樓主:

香港寄口罩化唔化算呢

tsechris 發表於 20-2-1 18:52
香港寄口罩化唔化算呢

口罩輕,可拆外盒,放入有bubble公文袋去郵局,空郵,磅吓報價。不過問題係呢幾日D郵局唔開

回覆 lmhcoffee 的帖子

我係德國網上醫藥公司買寄去UK, 連運費差唔多300港幣一盒50個,有現貨幾日寄到

lmhcoffee 發表於 20-2-1 19:11
口罩輕,可拆外盒,放入有bubble公文袋去郵局,空郵,磅吓報價。不過問題係呢幾日D郵局唔開
...

補充 - Source: Now 新聞
「多個政府部門下周一起恢復有限度服務,全線郵政局、運輸署牌照事務處重開,但服務時間較正常短。...
其中全線郵政局會重開,但時間縮短,周一至五只於上午11時至下午3時開放,星期六由上午9時30分至下午1時,流動郵政局服務暫停;郵件會隔天派遞,特快專遞郵件就維持周一至六收寄及派遞。」

Brianmommy 發表於 20-2-1 20:17
回覆 lmhcoffee 的帖子

我係德國網上醫藥公司買寄去UK, 連運費差唔多300港幣一盒50個,有現貨幾日寄到 ...

請問可以share link?

stephanie714 發表於 20-2-2 22:48
請問可以share link?
https://www.praxisdienst.com/佢網站顯示有貨,但我剛剛訂了3天,仍未收到貨的,自己衡量風險

阿囡最後搵到間訂,但要三月先。暫時未知有沒有貨架。我今日自己都買吾到啦⋯⋯成個幾月都無法買到俾自己用。
‹ 上一主題|下一主題