用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛升中一, 開始跟不上進度, 應怎麼辦?
樓主: siufa
go

剛升中一, 開始跟不上進度, 應怎麼辦? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-2-12 11:15
我阿女無驚嚇已經係驚喜

乜你女女都唔鍾意數?我以為佢係理科人。

我都唔知佢乜人,科科一測驗就吟吟沉沉,我只係講咗俾佢聽中四揀科時,入邊班、揀咩科大約要乜成績,叫佢自己睇路行..... 過埋個中二先決定都未遲

gigayan 發表於 20-2-12 11:33
我都唔知佢乜人,科科一測驗就吟吟沉沉,我只係講咗俾佢聽中四揀科時,入邊班、揀咩科大約要乜成績,叫佢 ...

我個無懸念!

尋日,我正想all大,阿大攔途截劫:媽咪,條數唔識,教我丫。我:媽媽要all大喔,等陣先啦。阿女:你開住門all教我啦!

佢咁心急,一定好難。一睇:你乜唔識?阿女:唔知點計⋯⋯

話說係一條小學都識計既數嚟!

科學。今日:媽咪,科學唔識,教我啦。我:我唔識㗎,媽咪以前讀中文的。阿女:完全唔知佢講咪喔。我:咁你俾本書我,俾D時間我睇睇啦⋯⋯

little_yolky 發表於 20-2-12 14:21
我個無懸念!

尋日,我正想all大,阿大攔途截劫:媽咪,條數唔識,教我丫。我:媽媽要all大喔,等陣先啦 ...

我個數學問親功課,都係話:點解我計嚟計去都唔啱㗎?我睇下..... 方程一轉位+-*/唔記得轉囉!咁唔小心點讀數呢?所以今次數學成績好,應該係因為第二次測驗無唔小心(第一次都有唔小心㗎!),睇下佢下次有冇咁好彩啦唯有......

至於中文,佢話好憎個d你認為作者當時點解要咁樣描寫?or兩篇文章比較.... 佢話佢成日都認為錯..... 所以佢見到自己中文個grade都嚇一跳,因為係班上都唔算高分....頂多覺得自己應該係全級中間。讀文科又唔鐘意逐個字睇,成日都係用「立眼」法,都係等佢自己決定啦~

gigayan 發表於 20-2-12 14:44
我個數學問親功課,都係話:點解我計嚟計去都唔啱㗎?我睇下..... 方程一轉位+-*/唔記得轉囉!咁唔小心點 ...

我哋班除咗英文,好似好多科平均分都係全級最高的⋯⋯英文幾乎墊底應該得輔導班低過我哋

little_yolky 發表於 20-2-12 11:18
佢班好似有唔知一個定兩個留班,成日嚇佢哋丫嘛⋯⋯

佢哋話,上學期D嘢好淺,所以鬆咗,下星期D嘢深,就 ...

貴校中一有留班學生嗎?我仲以為得我校先有。

gigayan 發表於 20-2-12 11:33
我都唔知佢乜人,科科一測驗就吟吟沉沉,我只係講咗俾佢聽中四揀科時,入邊班、揀咩科大約要乜成績,叫佢 ...

好多時未有方向嘅學生,好受科老師教得好與壞影響。

YmOra 發表於 20-2-12 14:59
好多時未有方向嘅學生,好受科老師教得好與壞影響。

有方向都係咁話
我家高中生科 phy, 個老師堂堂叫人 drop,  出卷題目又偏僻,大家齊齊炒直。無論大小測考對卷,老師掟低 marking scheme 再鬧大家一餐就算,唔講返可以點改善,一味只話大家懶(但其實大家好勤力:冇人拖功課,大家互相討論啲嘢點做,大部份人有補習) 。一個學期落嚟大家提起呢科都十分挫敗,連級一都覺得自己唔掂

YolandaTam 發表於 20-2-12 15:06
有方向都係咁話  
我家高中生科 phy, 個老師堂堂叫人 drop,  出卷題目又偏僻,大家齊齊炒直。無論 ...

咁樣嘅老師擺明無心教,唔只幫唔到學生,更破壞學生條路,學生可能一心有興趣於物理機械等等方向走,現在就俾這種老師所敗。貴校有幾多班phy班呀?

YmOra 發表於 20-2-12 15:13
咁樣嘅老師擺明無心教,唔只幫唔到學生,更破壞學生條路,學生可能一心有興趣於物理機械等等方向走,現在 ...

1組,26人。揀得嘅全部有心讀兼成績好。當中有人想讀建築,有人想讀工程,有人好似我家年輕人想搞數學。

YmOra 發表於 20-2-12 14:57
貴校中一有留班學生嗎?我仲以為得我校先有。

有呀。乜唔係間間都有咩?

YolandaTam 發表於 20-2-12 15:16
1組,26人。揀得嘅全部有心讀兼成績好。

只得1班嘅就一定係最top嗰D可以揀得到啦!仲教成咁,無估錯嘅話,老師無心教只想所有學生外出求補習,其實只有一班人少少唔難教,都唔明白老師諗乜?!

YmOra 發表於 20-2-12 15:23
只得1班嘅就一定係最top嗰D可以揀得到啦!仲教成咁,無估錯嘅話,老師無心教只想所有學生外出求補習 ...

盛傳佢另謀高就

little_yolky 發表於 20-2-12 15:20
有呀。乜唔係間間都有咩?

我知道有些中學想收多啲啲B1a或B1b學生,免強升中一生上中二,留番D位收叩門生,我仲以為得我校才會有中一留班生添。

YolandaTam 發表於 20-2-12 15:35
盛傳佢另謀高就

,咁擺明係臨走攪禍事情。打算學期完才走嗎?孩子等得切新老師上任再追番D課程嗎?希望唔影響你的孩子。

IloveJJ 發表於 20-2-12 15:45
我仔I. S. 又唔會咁喎!佢都幾有興趣,仲幾肯諗,嗰日問我條物理題,我答完佢唔滿意,我就叫佢問舅父,舅 ...

已有物理科,中三了嗎?地理算係半文半理,話易唔易話難唔難。

YmOra 發表於 20-2-12 15:48
吓,咁擺明係臨走攪禍事情。打算學期完才走嗎?孩子等得切新老師上任再追番D課程嗎?希望唔影響你 ...

唉,影響咗啦。
詳見下帖85樓

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道

YolandaTam 發表於 20-2-12 15:59
唉,影響咗啦。
詳見下帖85樓

明白了。鼓勵孩子不放棄繼續努力完成這科攞到好成績。

YmOra 發表於 20-2-12 16:09
明白了。鼓勵孩子不放棄繼續努力完成這科攞到好成績。

多謝鼓勵(emoji)

‹ 上一主題|下一主題