用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信Offer
樓主: fishballbaby
go

德信Offer

你哋放心讀吧,我侄仔以前講過德信應該係2A-2b,有精英班2班(佢讀嘅時候),我覺得佢啲同學都幾乖,當然男仔一定會有啲比較粗魯,我覺得好正常

CM.MUN 發表於 20-3-10 15:00
你哋放心讀吧,我侄仔以前講過德信應該係2A-2b,有精英班2班(佢讀嘅時候),我覺得佢啲同學都幾乖,當然 ...

你真的好好,多謝你給我們強心針
其實我們也有朋友讀緊,他好喜歡學校,唔谷、好開心。但他說校內有唔少人和他一樣,打算在DSE前到外國升學,可能因為咁唔多唔少影響了整體成績。

fishballbaby 發表於 20-3-10 15:12
你真的好好,多謝你給我們強心針
其實我們也有朋友讀緊,他好喜歡學校,唔谷、好開心。但他說 ...

學校又真係有好幾個今年出國,我侄仔係其中之一,學校其實都幾嚴,記得同小朋友講,學校都幾容易罰留堂,所以家長要有少少準備,小朋友放學時間

CM.MUN 發表於 20-3-10 15:19
學校又真係有好幾個今年出國,我侄仔係其中之一,學校其實都幾嚴,記得同小朋友講,學校都幾容易罰留堂, ...

可惜你的是囡囡,否則我們可能是同學仔家長

fishballbaby 發表於 20-3-10 15:21
可惜你的是囡囡,否則我們可能是同學仔家長

哈哈,係呀,我女早兩年都去過德信演奏,音樂指揮開玩笑講,如果佢唔係女仔係男仔,一定收小朋友

我想離題問一問,各位覺得聖道迦南vs德信會點揀?

babyheima 發表於 20-3-10 16:24
我想離題問一問,各位覺得聖道迦南vs德信會點揀?

我覺得兩間banding差不多,迦南的好處是男女校,而德信的好處是交通方便,在馬鐵沿線。
迦南的位置附近無私樓,想搬近d都唔得,每天早上要等巴士坐上山,真的不太方便。

想問下大家, 大家囝囝係咩成績? 我囝9月六年級, 都要睇定. 所以問問. 先謝謝!

Hungbb13 發表於 20-6-12 11:07
想問下大家, 大家囝囝係咩成績? 我囝9月六年級, 都要睇定. 所以問問. 先謝謝! ...

依家開始可以慢慢睇吓,直資中學可以無限報(當然自己同小朋友都喜歡),一百幾拾蚊報名費,就當比小朋友去面試攞經驗,直資中學有啲最早9月中就開始有申請资料,所以9-11月要經常留意學校網頁,如果好彩直資中咗,咁到自行選校就可以放鬆少少,唔使擔心直資同自行都無要參加大抽獎,如果咁好彩,直資、自行都中,咁就再考慮讀邊間,凡正都係自己喜歡嘅學校

回覆 CM.MUN 的帖子

謝謝

Hungbb13 發表於 20-6-12 11:07
想問下大家, 大家囝囝係咩成績? 我囝9月六年級, 都要睇定. 所以問問. 先謝謝! ...

2A-B

WINGYIBB    發表於 20-10-17 17:24

fishballbaby 發表於 20-6-17 00:13
2A-B
2A/B無需要咁快考慮德信同聖道迦南
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-17 08:29
2A/B無需要咁快考慮德信同聖道迦南

但B2 英中選擇甚少

回覆 fishballbaby 的帖子

你好, 想問你仔 2A-B 成績, 小學是讀邊區, 我仔沙田區 呈1 中英數 BBA, 暫應是BAND 2 生, 我亦有留意德信, 想問你仔開心嗎? 校風如何 ?

WINGYIBB 發表於 20-10-15 23:59
回覆 fishballbaby 的帖子

你好, 想問你仔 2A-B 成績, 小學是讀邊區, 我仔沙田區 呈1 中英數 BBA, 暫應是B ...
我建議你留意吓呢間學校DSE成績,先考慮係咪有需要咁快報讀

回覆 Fanny_ma 的帖子

因這幾年出生開始高, 擔心仔仔搞珠不好落BAND 3.

WINGYIBB 發表於 20-10-17 17:39

沙田區band1 夠位, band2 學校都多,值得博下。建議你考埋培基。

WINGYIBB 發表於 20-10-17 17:39

我唔覺得呢間學校成績同Band3有咩分別

回覆 艾艾 的帖子

我女是現培基學生, 之前in 是BAND尾而考入, 但現在細佬未必入到, 所以留意德信. 培基亦會試下.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽