用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教vs學之園 (男仔)
go

高主教vs學之園 (男仔) [複製鏈接]

利申:還有一細妹
你會點揀?
   1    0    0    0

要語境去LH,要穩陣上小有個保障去高
妹妹到時多女龍再考啦

其實高主教係有女生學位的,同埋哥哥係高主教,
阿妹去聖心的機會都好大

快樂火雞 發表於 20-1-22 10:03
其實高主教係有女生學位的,同埋哥哥係高主教,
阿妹去聖心的機會都好大

路過一問,點解讀高主教考聖心機會大d?

邊間lh?
留係lh,如果計人頭%,
入好過高主教既學校會唔會更多?
同埋高主教升小率似乎唔太高喎

gamtrulia 發表於 20-1-22 10:36
路過一問,點解讀高主教考聖心機會大d?
兩個學校同屬一個天主教堂區,而這個堂區下面只有兩個幼稚園,一個男一個女.即係聖心同高主教.咁你話小朋友的弟弟妹妹會去哪裡?

同埋你去堅道就知,高主教書院,聖幼,聖津聖私同座堂係黏到實一實

Dollys 發表於 20-1-22 10:40
邊間lh?

高幼升高小其實好高,校長話至少100個位留俾高幼。而且有唔少高幼家長都心頭高,志不在高小。所而有心讀高小又入唔到的唔係好多。

其實見每年升高小的都少過一百人,就知係高幼學生冇揀高小。

個人認為,除非家長好 認為小朋友好有能力考名小,如果唔係冇嘢實在得過有龍backup. 小朋友係叻嘅,讀乜幼稚園都可以考到名小。既然係咁點解唔㨂有龍的?

至於高幼有冇優勢上聖心就唔知。但聖心幼稚園基本上直上,相信位剩下不多。

Lalaji 發表於 20-1-22 14:53
高幼升高小其實好高,校長話至少100個位留俾高幼。而且有唔少高幼家長都心頭高,志不在高小。所而有心讀高 ...

我其實比較喜歡活動教學同埋多一些英文語景的學校,小學也是想找一些沒有那麼傳統的學校。同埋如果妹妹讀高主教就好似男校女生,唔知大家知唔知道學之園收返細佬妹的機會是怎樣?

fightingstar 發表於 20-1-22 18:56
我其實比較喜歡活動教學同埋多一些英文語景的學校,小學也是想找一些沒有那麼傳統的學校。同埋如果妹妹讀 ...

心儀高小就讀高幼。
如果唔心儀高小...要留意返高小收咗就冇得抽津校,會唔會想為唔心儀嘅小學冇得抽?

論語境就一定學之園優勝。

fightingstar 發表於 20-1-22 18:56
我其實比較喜歡活動教學同埋多一些英文語景的學校,小學也是想找一些沒有那麼傳統的學校。同埋如果妹妹讀 ...

高幼同高小都係好傳統嘅學校。

LH好大機會收番阿妹,雖然唔係保證,但已經比街外人易入。

vjcarcar 發表於 20-1-22 19:41

心儀高小就讀高幼。

如果高小與14校網內的小學比較,不知道大家有什麼評價呢?
雖然想考直私,但是如果沒有了高小Backup又考不到時,便要大抽獎了。

piglover 發表於 20-1-22 20:37
高幼同高小都係好傳統嘅學校。

LH好大機會收番阿妹,雖然唔係保證,但已經比街外人易入。

可否說多一點高小是怎樣?

Dollys 發表於 20-1-22 10:40
邊間lh?

Quarry Bay

我就是當年棄LH選高幼的例子,真慶幸當年成功插高幼K3,不過大前提係我目標是入高小。
論語境,當然LH得天獨厚,不過不要看低高幼,高幼學的中文都不淺。我仔本身有跟native speaker外補英文,加上喜歡閱讀英文讀書,所以配合高幼課程後上到高小,英文都應付有餘。當然普通話就比LH遜,加上我仔當年在LH是讀普英班(三年)。
不過LH與高幼的分別是,高幼非常重德育,宗教氣氛濃厚,除了基本禮貌,也著重小朋友要懂得感恩。與LH一樣均重視家校合作,透明度高。

我不太認同高幼及高小好傳統。高幼多活動,有靜有動,靜的時候當然要坐定定完成老師的task, 動方面有主題活動,如夏天真的會在操場玩水(穿泳衣),秋天去維園看樹葉,冬天會吃火鍋(LH都有),我只會話高幼都如LH一樣活動,絕不傳統。

至於高小,已不算傳統了。課堂上當然要守規,但高小真的好多活動。例如在考試後有活動週,有攤位遊戲(高年班設計遊戲給低年級玩),玩STEM. 又有中華文化日慶祝農曆新年。每年還有學藝比賽,有朗誦、樂器、書法、繪畫比賽。相比我大女那間小學,活動多不了!

LH及高小各有好各好,視乎你想要甚麼。由於我target升高小,當年我真慶幸插到高幼。我大女LH畢業,當年考10間直私,真是很痛苦,仔因為有高小backup, 只考四間。及至最細個女,雖然冇讀高幼(因為有另一間學券龍幼),但都是揀龍幼。

快樂火雞 發表於 20-1-22 10:58
兩個學校同屬一個天主教堂區,而這個堂區下面只有兩個幼稚園,一個男一個女.即係聖心同高主教.咁你話小朋友的 ...

應該冇關係.... 雖然我三女真是由高幼考入聖心私小,但考入不是因為佢讀高幼。

快樂火雞 發表於 20-1-22 10:58
兩個學校同屬一個天主教堂區,而這個堂區下面只有兩個幼稚園,一個男一個女.即係聖心同高主教.咁你話小朋友的 ...

高主教同聖心雖同為天主教,但唔同辦學團體,無關係架!同埋高主教中小幼唔同地區。

fightingstar 發表於 20-1-22 23:59

如果高小與14校網內的小學比較,不知道大家有什麼評價 ...

男生14網只有華仁可比高主教

回覆 NNbaby 的帖子

雖然辦學團體唔係同一個,
但高主教同聖心都係主教座堂的座堂屬校

快樂火雞 發表於 20-1-24 09:27

雖然同是主教座堂屬校,但跟收生沒有關係的,我三女高幼畢業,當年連我女在內,都只有另一位女仔考入聖心私小(可能考聖心私小的不多),而我女考到聖心私小,是因為家姐是聖心私小學生,跟讀高幼無關的。看過歷屆聖心私小的學生的幼稚園背景,除了聖幼佔大多數,其他真的來自五湖四海,看不出高幼有優勢啊。

快樂火雞 發表於 20-1-24 09:27

其實我係資深教友,識聖心修女同高主教校長、老師,唯一有關係既係教友會有少少分加
‹ 上一主題|下一主題