用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 陳守仁
go

宣小 vs 陳守仁

我好鍾意tsl語境,但又好貪心aps升中
地點就兩間都唔近,返學時間差唔多

好懶唔谷個仔,但佢自己鍾意抄抄寫寫同arts,sports就🙈

成績:非名幼嘅”so called 國際”幼稚園中,年年有學業獎

仲有個女

虛心求教驚選錯

其實真係各有優點缺點,好難取捨。想問下宣小升中成績是否真的一面倒好啲?睇個兩間學校網頁公怖,好有名嗰d中學,宣小係多啲,但有d其他學校,我個人不太熟悉,有d難比。因為如果自己小朋友唔係最top個批,睇去會去其他邊啲中學可能有用d

回覆樓主:

宣小學術強 2019年過9成升B1中學

2019年升中結果
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

B1* 128 (91.43%)
除以下外 皆為B1 詳見升中結果

B2A-1C* 7 (5.00%)
培基 2 羅氏基金 3 李國寶 2

B2* 2 (1.43%)
基崇 2

NR 2 (1.43%)
聖道迦南 1 彭學高 1

國際 1 (0.71%)

總數: 140 (100.00%)

* 據hkpapa全港B1中學名單

2020年全港B1中學名單
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

回覆樓主:

陳守仁升B1%較宣小低 2019年仲跌咗
2019年 B1 89 / 140 = 63.57%
2018年 B1 105 / 144 = 72.92%

2019年中學學位分配結果
http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2017-2019.php

B1* 89 (63.57%)
顔寶玲 8 滙基KE 2 福建 1
SPCC 6 港同 4 SSC 4
DBS 5 SPC 5 YWC 2
DGS 2 GHS 1 HYS 4 SPCS 9
迦密 1 旅港 1 伊中 1 循道 1
林護 1 順聯李兆基 1 曽肇添 2 沙蘇 1
LSC 1 長天 1 九華 6 SFXC 1
SJC 3 港華 1
上智 2 聖母玫瑰 1 SMCC 1 油真 2
MSS 5 SSGC 2 YWGS 1

B2A-1C* 21 (15.00%)
李國寶 7 SMC 4 王錦輝 2 培基 4 
中華基金 2 青協李兆基 1 
體藝 1

B2* 10 (7.14%)
基崇 3 德信 3 港青基信 4

NR 5 (3.57%)
聖道迦南 2 林大輝 2 
唐乃勤 1

其他 (直資/國際/海外) 15 (10.71%)

總數: 140 (100.00%)

* 據hkpapa全港B1中學名單

http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2016-2018.php

http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2015-2017.php

luplupb 發表於 20-1-21 12:11
我好鍾意tsl語境,但又好貪心aps升中
地點就兩間都唔近,返學時間差唔多

想DB嘅就宣小,同埋要操埋排球
想留返啲錢補習/興趣班就陳守仁

今年宣小學費加左好多,又要玩音樂,坦白講身邊朋友無乜人報呢間,所以鐘意音樂又學費無乜大concern嘅就gogogo, 否則我覺得TSL仲好,至少唔洗補oral先啦

學費應付有餘的話, 就揀APS 吧, 至少成績方面你唔會後悔, 始終好多人重視呢樣野多過其他

用我僅有對兩校的認知,試列出各自優缺點,有錯請指正或補充:

TSL.      優點: 語境好,校舍設施好,自由開放d ,學費合理     
              缺點: 升中成績比宣小略遜,操行不太緊(聽返嚟,冇實証)

APS.      優點 :升中成績出色,著重品行,音樂強
               缺點:校舍設施一般,學费+其他費用貴,傳統教學

回覆樓主:

差28%升band 1我會揀aps  

如果自己冇心力6年都谷, aps 似乎合適d, 學校幫你谷埋, 樂器幫你train 埋, 升中又ok. Tsl 語境ok, 但要家長自谷, 又要自行進補, 所以真係要睇家長想呢6年點過。

回覆 amwau07 的帖子

如錢不是concern 一定aps.tsl 好多人誤會唔谷, 實情係家長背後自己發力
要secure 升band 1 英中, 付出係比aps 更大

amwau07 發表於 20-1-21 17:06
如果自己冇心力6年都谷, aps 似乎合適d, 學校幫你谷埋, 樂器幫你train 埋, 升中又ok. Tsl 語境ok, 但要 ...

Aps都要自谷

karllambb 發表於 20-1-21 18:08
Aps都要自谷

請問是如何“自谷”?

sanmasanma 發表於 20-1-21 18:09
請問是如何“自谷”?

外補或內補,其實三私一直都係咁,無乜大分別。只係陳守仁多人補中文,宣小多人補英文或搵Net傾計咁解啫

鐘意顏保玲去TSL

回覆 Andrewchan918 的帖子

睇返舊年數字,tsl 去顏保玲明顯小咗好多

兩間升中都係搏殺,咁當然係去成績更好嗰間。兩間都有人補習,好肯定有 TSL 學生係有補英文。

雖然 APS 唔係英文小學,但我唔覺得佢哋英文差。更何況佢哋升中網點都靚過油尖旺。油尖旺區 Band 2 選擇太少。APS 佢要求嘅音樂+學術,其實都係幫你搞升中嘅 Portfolio。

回覆樓主:

宣小著重的三瓣:學術+音樂+運動,正正是升中的指標

此外,不少傳統名中和地區名中近年也興要求學生掌握一種樂器,宣小生就變得相對輕鬆了!

回覆 karllambb 的帖子

外補係常態,其實 TSL 好多小朋友都有外補英文的

minia 發表於 20-1-21 22:41
回覆 karllambb 的帖子

外補係常態,其實 TSL 好多小朋友都有外補英文的

我只是講陳守仁多人補中文,並無話佢無人補英文。識人陳守仁有補英文,亦有人無補英文。但中文就好肯定99%有補。

amwau07 發表於 20-1-21 17:06
如果自己冇心力6年都谷, aps 似乎合適d, 學校幫你谷埋, 樂器幫你train 埋, 升中又ok. Tsl 語境ok, 但要 ...

其實學校,是提供很多環境,讓學生有條件有機會被,例如話,如果沒有一個強勢的樂團,学生也不大會學好像圓號,巴松管之類比較冷門的樂器;如果沒有常勝的排球隊,也不大會自己一個人去學排球。至於學術,更不用擔心,中英數的程度,要求越來越高,總之不會落後其他學校,加上學校有很完善的拔尖補底策略,所以畢業生的整體程度可以保持在高水平。但以上這些,怎樣可以沒有家長在背後加持呢?學科補習不在話下,某些人是樂器都要補習,樂團和學校私人導師外,再加補另外的私人課,避免進度落後。

總之,這個世上no free lunch, APS 8/9成的band1%背後,大家都要付出很多。