用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 陳守仁
樓主: luplupb
go

宣小 vs 陳守仁

其實每間學校都要自己谷,當年先後有兩間offer, 我就揀TSL>宣道,因為找知道音樂不是囡強項,而且TSL比我感覺好有愛

我個人睇法, 想要英文語境只有真正的國際學校先提供到, 就算三私一直都好有限, 如果一心在本地升學, 我會跟返遊戲準則去玩  

兩間好唔同類型,各人有各人所愛,你自己去了解多啲,再比較啦。識人放TSL 去aps, 亦有放aps 去TSL , 每人諗法不同。兩間比較下,TSL 比較活動型少少,功課、默書測驗考試較少,但想成績keep 到,係要家長努力,學校較 “free”。
Aps 各默裡、測考緊接,跟從學校schedule , 學業實穩打穩紮,但加上樂器班、樂團要求,小朋友及父母真係非常「充實」。Aps 升中亮麗,Aps 父母口頭禪「no pain no gain」。

fishball_cream 發表於 20-1-23 11:13
兩間好唔同類型,各人有各人所愛,你自己去了解多啲,再比較啦。識人放TSL 去aps, 亦有放aps 去TSL , 每人 ...

如果係咁,我會揀TSL,進可攻退可守
嫌唔夠谷,自己可以谷下,入咗APS就無退路

利申,只有TSL offer, 無報APS

DD仔 發表於 20-1-23 09:46
其實學校谷,是提供很多環境,讓學生有條件有機會被谷,例如話,如果沒有一個強勢的樂團,学生也不大會學好 ...

好中肯嘅評價,我朋友就係咁講

父母財力一定要夠,因為學費樂器樂理,另加有需要嘅補習,真係唔野少

babysharky 發表於 20-1-31 01:40
我女係TSL 讀左6年都無補過中文數學,都考到頭20,我覺得唔一定要狂谷
只可以說你女兒資質好 和或你教導有方

babysharky 發表於 20-1-31 01:40
我女係TSL 讀左6年都無補過中文數學,都考到頭20,我覺得唔一定要狂谷

肯定係你女天資聰穎才不用補

宣小要交留位費了,樓主考慮成點?