用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五、小六,如果操行B....
樓主: Mrs.Luckycat
go

小五、小六,如果操行B.... [複製鏈接]

Mrs.Luckycat 發表於 20-1-23 10:39
「管理」...有時學得香港的小學生像被圈養的動物,純於小兔子小綿羊自然受歡迎,因為老師不需要多花心思指 ...

父母不用管理孩子嗎?孩子不用自我管理嗎?執著字眼有何意思。

ar_mak 發表於 20-1-24 10:24
我提出以上5點好似有多少玩味,但其實亦唔算離哂大嫂. 點計算操行成績一直都係一個謎,到底係長官意志定係有 ...

你的問題其實是想做一個「操行A的好學生」

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實間間學校評分標準都唔同

我仔學校係咁:
A      一年都無3幾個,聽聞試過全級都無
A-    可以做風紀,操行獎得主
B+   聽教聽話
B     普普通通
B-    唔太乖,但又無响訓導簿上出現過
C+   嗰個學段出過事,一次
C      如此類推.... 出事多於一次

我大仔係B- 嘅人,搞到我無心機報直資

所以,想要攞A??? 係無可能嘅事!
恐龍家

Mrs.Luckycat 發表於 20-1-21 08:16
早兩日和一位朋友傾計,佢話小五,小六生操行分B,即代表其實在老師心目中已經很差,只係老師勉強俾佢B,費 ...

其實好簡單,兩個學生成績都係A,操行同面試確實需要!
我女讀書唔係好叻,級成績1x到70名都試過,但操行每次都有A/A-,主要係佢好樂意幫人,自動自覺請纓幫手,到而家中二,舊年操行全級三人中其中一個Excellent。

小曳人 發表於 20-1-29 09:51
其實間間學校評分標準都唔同

我仔學校係咁:

你仔學校對操行要求都好嚴格,不過我估其他中學知道你哋學校要求咁高,可能對你地學生會放寬啲?
天助自助者,  別再怨天尤人

jk923 發表於 20-1-29 21:38
其實好簡單,兩個學生成績都係A,操行同面試確實需要!
我女讀書唔係好叻,級成績1x到70名都試過,但操行 ...

自動自覺去幫助人,的確受老師喜愛。

天助自助者,  別再怨天尤人

ar_mak 發表於 20-1-22 22:56
1. 學業成績優異(雖然好似冇咩關係)
2. 學習態度積極上進(就算成績好都唔得)
3. 沒有遲到早退曠課(要最早 ...
根據我仔的觀察(小學時),佢同學一係識扮乖,一係識擦鞋。詳細無問。

ar_mak 發表於 20-1-31 22:42
咁你個仔睇得太表面喇,有機會要再睇清楚D。例如我默書100分,原來係唔識字扮識字,點扮呀朋友??? ...
操行係默書就易啦。
不過,佢好可能為左耍我。從來無A既人教你攞A,你都唔需要認真。

1998Ruby1998 發表於 20-1-21 19:13
都要睇你係邊間小學同邊間中學嘅。如果係名校(尤其宗教女校),一望就知個 B 其實都唔係咁差。如果係男仔 ...
請問傳統名校是否無論操行,或各科成績也會比普通學校難取A?
好似有些學校85以上是A, 有些是90分才是A

katrinamama 發表於 20-2-2 10:39
請問傳統名校是否無論操行,或各科成績也會比普通學校難取A?
好似有些學校85以上是A, 有些是90分才是A
...

的確係有部份學校 85 分 A。所以如果心儀插班學校 or 中學寫明學科要全 A 的話,可能會有啲麻煩。操行要視乎學校係點樣決定操行。有啲係包括埋 “零欠交欠帶”,有啲要包括埋成績 (例如你唔係頭三名,最高只能攞 B+),有啲包埋整潔,有啲係幾樣分開計。間間唔同,連呈分科目都未必一樣。

分數都要睇邊間傳統學校,有啲出得簡單直接,有啲出到可以好深。不過中學都唔係第一日收生,邊個嘅 90 分有用,老師心中有數。即係舉例,APS 嘅 85 分,肯定有用過耀山 90 分。除非係爭崩頭嘅 1A 校,否則望校名都知道呢個分數同操行係咩斤兩。
‹ 上一主題|下一主題