用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五、小六,如果操行B....
go

小五、小六,如果操行B....

早兩日和一位朋友傾計,佢話小五,小六生操行分B,即代表其實在老師心目中已經很差,只係老師勉強俾佢B,費事考中學咁樣衰。而中學見到操行只有B,通常不會考慮(除非有特異功能)。
即係話,最低門檻其實係B+,甚至A ?

好多都最少要A-

回覆樓主:

都要睇你係邊間小學同邊間中學嘅。如果係名校(尤其宗教女校),一望就知個 B 其實都唔係咁差。如果係男仔嘅話,B 都 OK。

呢個時候唯有靠成績出線。

我呈分有 B- 添,其實都冇犯彌天大錯,係老師過份嚴格

delete

joannemak 發表於 20-1-21 11:51
好多都最少要A-

請教如何爭取A?
天助自助者,  別再怨天尤人

1998Ruby1998 發表於 20-1-21 19:13
都要睇你係邊間小學同邊間中學嘅。如果係名校(尤其宗教女校),一望就知個 B 其實都唔係咁差。如果係男仔 ...

如果我冇記錯,你應該係比較「活躍」那類學生

IloveJJ 發表於 20-1-21 17:02
唔係呀!好多都要求B之嘛!不過B的確麻麻

我聽到朋友話「B」好差,個心即刻離一離!我覺得「活躍」嘅男仔其實好易中招。

Mrs.Luckycat 發表於 20-1-21 19:48
如果我冇記錯,你應該係比較「活躍」那類學生

直情係 “非常活躍”

冇辦法,學校嚴格冇得變,但自行離場唔係唔可能,考埋直資試水溫。呈 “分” 最後都係睇分。你唔係攞 C+ 就得。

Mrs.Luckycat 發表於 20-1-21 19:39
請教如何爭取A?

其實我都無辨法,只係不停同仔講,成績好,操行差,學校都未必收,佢都緊張,所以乖咗少少(emoji)

B係bottom line.

我見d宗教女校(有直/聯中),操行B係正常。攞A係神級喇喎。可能吾想太多好學生流失,想佢地上直聯中啩

1998Ruby1998 發表於 20-1-21 20:21

但會影響自行面試呡

201808 發表於 20-1-22 23:56
但會影響自行面試呡

會影響,但唔會零機會囉。成績夠好嘅話,仍有出線機會。

回覆樓主:

A是品學兼優,B是品/學優,C是品學皆不優。學校是集體管理,操行分可以判斷該學生是否好管理。

ar_mak 發表於 20-1-22 22:56
1. 學業成績優異(雖然好似冇咩關係)
2. 學習態度積極上進(就算成績好都唔得)
3. 沒有遲到早退曠課(要最早 ...

(呢個真,學校如一間公司,學生(打工仔)交到數,學校(老闆)自然另眼相看)

(呀......勇於發問算唔算?寸到老師點算?)

3. 沒有遲到早退曠課(要最早一個返到,要最遲一個離開)
(呢個好易達標)

4. 發光發熱,照亮他人(一舊木只係自己顧自己都唔得)
(啊!賣旗嗎?)

5. 獻身服務,不卑不亢(即是有個班長委員或者風紀委員撈下)
(又回到老問題,老師通常搵品行好的乖學生做班長、風紀)

asweetmom 發表於 20-1-23 01:00
A是品學兼優,B是品/學優,C是品學皆不優。學校是集體管理,操行分可以判斷該學生是否好管理。
...

「管理」...有時學得香港的小學生像被圈養的動物,純於小兔子小綿羊自然受歡迎,因為老師不需要多花心思指導。

ar_mak 發表於 20-1-22 22:56
3. 沒有遲到早退曠課(要最早 ...
的確拎過A+,的確有齊1-5,不過冇救命之恩或者一飯之恩。除了做班長,好好處理班務,輔助老師,還一直幫助隔離同學,幫同學抄/對手冊,check功課,鼓勵考試合格會有獎勵
我自己完全唔知,家長會老師講先知。