用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉校網統一派位一問
go

轉校網統一派位一問

本身是九龍城區band one 尾,呈3後好大機會都會係band one 尾,band2頭。
但現在需要搬屋,想問如果搬入中西區,統一派位會否跌banding 定會升banding ?
如果搬入沙田呢?

anteater 發表於 20-1-21 05:28
本身是九龍城區band one 尾,呈3後好大機會都會係band one 尾,band2頭。
但現在需要搬屋,想問如果搬入中西 ...

男定女?

女搬去中西區

男搬入沙田

回覆樓主:

男,沙田區會否跌band?

可以的話留係九龍城係最好既選擇,其次考慮沙田。去中西區根本係自尋死路。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

anteater 發表於 20-1-21 07:08
男,沙田區會否跌band?

男的最好咩都唔好做,留返九龍城大抽獎。

九龍城應競爭細過沙田少少
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

男仔去中西區唔跌Band都無乜選擇
B1 英皇競爭激烈 SJC同高主教位少
B2 聖類斯係B1大抽獎保險線

中西區丶灣仔區係強區,其他區嘅人入依兩區要降banding

其實放邊區都唔係穩陣B1,大抽獎都好視乎你想唔想博,想博就當自己係B1,揀晒B1學校,唔好諗咁多。

油尖旺女B1b轉中西區,穩陣唔會跌 Band ?
B1女仔是否穩派B1英中?

Poyau 發表於 20-1-21 11:13
男仔去中西區唔跌Band都無乜選擇
B1 英皇競爭激烈 SJC同高主教位少
B2 聖類斯係B1大抽獎保險線

我跨區點指兵兵揀咗SJC 就係貪佢全in

spstk 發表於 20-1-21 13:41
我跨區點指兵兵揀咗SJC  就係貪佢全in

6樓講緊中西區大抽獎,跟自行無乜關係,自行係睇成績(全港次第)及體藝特異功能。

spstk 發表於 20-1-21 13:41
我跨區點指兵兵揀咗SJC  就係貪佢全in

祝一切順利入到心儀學校

回覆樓主:

九龍城B1a 女去沙田大抽獎好? 定係留係九龍城大抽獎?

bbexpect 發表於 20-1-21 22:17
九龍城B1a 女去沙田大抽獎好? 定係留係九龍城大抽獎?

B1A

沙田:曾、呂、崇
九龍城:紅

看妳想要紅磚仔,定地區名校...

MuiMuiQQ 發表於 20-1-21 11:19

中西區丶灣仔區係強區,其他區嘅人入依兩區要降banding

咁如果轉去沙田區呢?博唔博得過?

anteater 發表於 20-1-22 06:04

九龍城邊緣男轉沙田,根據HKpapa前幾年既統計,

1.男九龍城B1率95+%,男沙田B1率100+%(我唔記得數字)
2. 沙田B2學校比九龍城B2學校多。

理論上,男仔搬沙田好D

但因為人口分佈已改變,又有幾條新屋村落成.....

回覆 gracelam 的帖子

知道

anteater 發表於 20-1-22 06:04

沙田有新落成的屋邨,學童會多左,不過沙田band 2中學的確多過九龍城,如果真係搬去沙田住,轉沙田網亦可以。

中西區就不了。

gracelam 發表於 20-1-22 10:35
沙田有新落成的屋邨,學童會多左,不過沙田band 2中學的確多過九龍城,如果真係搬去沙田住,轉沙田網亦可 ...
多咗住宅真係多咗競爭?
當有1000個新住宅單位,咁多咗幾多個由外區轉入嚟既適齡學童?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nicolemummy 發表於 20-1-22 09:54
九龍城邊緣男轉沙田,根據HKpapa前幾年既統計,

1.男九龍城B1率95+%,男沙田B1率100+%(我唔記得數字)
沙田區B2中學多,人口亦多。最大問題係大部份只係B2B/C水平既中學。