用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 長沙灣崇真(直資)一問
go

長沙灣崇真(直資)一問 [複製鏈接]

長沙灣崇真收咗我嘅小朋友,請問有無人知崇真的功課、小測多不多?算不算谷?老師有愛心嗎?謝謝各位(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   3    0    0    0

mlca1314 發表於 20-1-20 21:01
長沙灣崇真收咗我嘅小朋友,請問有無人知崇真的功課、小測多不多?算不算谷?老師有愛心嗎?謝謝各位(emoji ...
我覺得功課好少 (我見仔仔用好少時間做功課), 小測都唔算多/唔算太密, 唔算谷, 但我見D卷又唔算太淺

據仔仔講, 校長及(接觸到的)老師們都好好, 因為亞仔都係新丁, 所以好多老師未識, 唔知其他老師如何

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3810837&extra=page%3D4&page=1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3810966&extra=page%3D4

以下兩個, 都係講TTCA的, 有時間可以去睇下

neighbour 發表於 20-1-20 21:41
我覺得功課好少 (我見仔仔用好少時間做功課), 小測都唔算多/唔算太密, 唔算谷, 但我見D卷又唔算太淺 ...

謝謝你的分享但個兩條link開吾到

neighbour 發表於 20-1-20 21:41
我覺得功課好少 (我見仔仔用好少時間做功課), 小測都唔算多/唔算太密, 唔算谷, 但我見D卷又唔算太淺 ...

我又有聽到有人話新校長帶領下,課程深左,快左,有學生跟唔到,要去外國留學

所以都有些擔心,驚讀唔上

LeeCC 發表於 20-1-21 07:41
我又有聽到有人話新校長帶領下,課程深左,快左,有學生跟唔到,要去外國留學

所以都有些擔心,驚讀唔上

都係, 新校長+老師們都講到明明白白, 話今年的課程/測考卷都會比往年深好多, 其中一個原因係: 今年所收的學生, 質數、Banding 普遍係比以往高, 所以學校會調整課程深度

老實講, 聽學校咁講, 最初我都有d擔心, 仔仔都未完全適應s1生活.... 考試d卷仲話再深d (舊果d都唔算好淺喎....!!!)  不過, 我都係聽下就算, 無理只係跟老師們所講, 提下仔仔: d卷比以前深好多架....
咁, 成績出咗, 又大致ok既。 咁,成績/名次,有人好過佢,亦有人差過佢,所以好難定義課程/考卷係深定淺不過,我覺得完全可接受。

課程有無快咗, 就唔知嘞(我無資料比較)

我覺得, 無論邊間中小學, 呢一兩年, 都好多學生去外國升學, 未必完全關學校本身事, 只不過直資及國際學校, 普遍會多d學生中途往外國吧。

mlca1314 發表於 20-1-21 07:05
謝謝你的分享但個兩條link開吾到

開唔倒 唔好意思!

再試下,或者search 以下主題

請問基崇每月雜費大約多少?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3810837&extra=page%3D4

另一條link
基督教崇真中學https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3810966&extra=page%3D4

Thank you

新校長接手之後係有教快左及深左既,而一向用開既學段制亦在中三開始cut。。

我仔係TTCA畢業,而家有幫TTCA學妹私補

neighbour 發表於 20-1-21 08:59
都係, 新校長+老師們都講到明明白白, 話今年的課程/測考卷都會比往年深好多, 其中一個原因係: 今年所收的 ...

咁又奇了,新生質素好咗,關你哋舊生乜事?點解連你哋都要深D快D?

little_yolky 發表於 20-4-3 11:55
咁又奇了,新生質素好咗,關你哋舊生乜事?點解連你哋都要深D快D?
...

你要問返hugub, 舊生D事我唔知, 我仔係 S1 仔 \"\"

回覆樓主

請問雜費多唔多呀?

hugub 發表於 20-4-3 07:50
新校長接手之後係有教快左及深左既,而一向用開既學段制亦在中三開始cut。。

我仔係TTCA畢業,而家有幫TTC ...

咁我哋今年九月入學,有冇受影響呢?

neighbour 發表於 20-1-21 08:59
都係, 新校長+老師們都講到明明白白, 話今年的課程/測考卷都會比往年深好多, 其中一個原因係: 今年所收的 ...

想請問你呢幾個月停課,學校有冇網上學習、網上功課呢?
另外係咪日日都會有 Zoom 上堂?

因為聽有d家長講,有啲中學停課期間好Hea,冇網上教學,只係不停比功課

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 21:47
咁我哋今年九月入學,有冇受影響呢?
我仔補緊個中二生,明顯睇到教既野比他以前深左,學校亦由以前2個學期改為3個學期,暫時仲係學段制,但明年中三就會改,好似家長會講左中三開始改

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 21:51
想請問你呢幾個月停課,學校有冇網上學習、網上功課呢?
另外係咪日日都會有 Zoom 上堂?
有Zoom上堂,仲有網上quiz..我見師妹次次quiz都叫阿仔去坐响佢隔離,但個師妹本身都夠考,阿仔只係去佢屋企坐,唔會幫手考

hugub 發表於 20-4-9 07:21
我仔補緊個中二生,明顯睇到教既野比他以前深左,學校亦由以前2個學期改為3個學期,暫時仲係學段制,但明年 ...

係呀,我睇開放日資料都係分3個學期。
中三改學段制?咁係咪中一中二仍然有,冇影響?

hugub 發表於 20-4-9 07:25
有Zoom上堂,仲有網上quiz..我見師妹次次quiz都叫阿仔去坐响佢隔離,但個師妹本身都夠考,阿仔只係去佢屋企 ...

明白,好彩學校唔 hea

MuiMuiQQ 發表於 20-4-9 09:00
明白,好彩學校唔 hea
你而家決定嫁邊間未?

hugub 發表於 20-4-9 09:43
你而家決定嫁邊間未?

多數TTCA

hugub 發表於 20-4-9 09:43
你而家決定嫁邊間未?

請問學校有幾多個net teacher 呢?
‹ 上一主題|下一主題