用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 早產龍鳳B但是個仔有問題,好難好難!
go

早產龍鳳B但是個仔有問題,好難好難!

35周早產龍鳳B開心佐一輪現在跌落谷底,仔囡1歲10個月最近發現阿仔極少眼神接觸,無手指指動作同只會BB語,家姐雖然都唔多理人但是會同小朋友玩,會互動。去睇過兒科醫生,個醫生聽我講兩句再睇兩下就話個仔有自閉,噶時真係想一死了之。現在廣華排緊做鑒定,呢排我萬念俱灰日日生不如死,呼吸都感覺好難但又怕影響到媽咪心情(佢現在都算好堅強話努力面對),反觀我就懦弱好多。各位朋友我真係好難受又覺得唔知以後點樣去經營好頭家,如果我唔振作就對唔住父母老婆同囡囡,但是未來的路又充滿坎坷

因為係早產B所以一直以為各方面係會慢D,就連爬同行路個仔都慢過家姐,直到現在1歲10個月發現不會指物同少理人才發現問題。佢又無發現有例如重複某些動作,玩車碌,玩手指等,而且家人翻到屋仲會開心衝過去迎接。不過其他症狀已經讓我打定輸數了,年後馬上做鑒定同上ABA,希望仔仔可以多D改善。天下父母心,日後大家共勉。

其實而家自閉症並唔可怕, 又唔洗死嘅。
不要停留係自閉症就是痴痴呆呆, 不說話或情緒失控那些印象。
現在幼兒支援普及, 好多表面正常, 或智力正常的小朋友都有自閉症癥狀。大部份自閉症小朋友只是天生社交障礙。
佢地都有優點, 好多鍾意思考, 係學術或一些範叻過一般小朋友。
好好發掘他們優點, 加強訓練不足或遲緩方面就是了。
如果早年幼兒支援普及, 我估年幼都係自閉症兒童, 我幼兒時期認知極差, 各樣發展都遲過比我小一年的細妹。

我最初都接受唔到,但都要接受,畢竟是自己的兒子嘛
盡量比多d訓練佢,情況會有改善

VickyDan 發表於 20-1-20 14:11
35周早產龍鳳B開心佐一輪現在跌落谷底,仔囡1歲10個月最近發現阿仔極少眼神接觸,無手指指動作同只會BB語, ...

我情況與你相同,也是早產龍鳯B,仔歲半時懷疑自閉做評估,自費密集訓練,早上上密集訓練下午上N班,放學休息一下自己再和他訓練半至一小時,當初感覺很無助,怕將來怕人家的眼光,什麼也怕!我先生為此得了抑鬱症,萬念俱灰,什麼也提不起勁,隨著時間流逝,我兒快上中學了,當初什麼也不懂,不懂説語(2⃣️歲9個月才懂),不懂眼神接觸,不懂處理情緒,不懂手指指,甚至連拜拜這簡單的動作也要教,反之家姐樣樣都懂,那分別真的很大,那時心想只要將來他能照顧好自己便滿足,後來排到政府E位,繼續不斷訓練,我們也常帶他和同路人玩丶去郊外去沙灘,讓他接觸多些人多些事,過程辛苦難堪受人不少白眼,但都過去了,當你看到他進步你便會覺得值得,現在的他升中了,除了說話有時難聽一點脾氣差一點外,其實他和其他小朋友也沒多大的分別啊日子難過總會過,不要絕望,向好方面看,起碼我見好多A仔都過得很好,不要放棄,加油!

其實好多自閉症小朋友係接受過訓練之後,情況都會有改善,尤其係幼兒階段;有時甚至會發現BB係某方面的強項。可以試下幫阿仔搵下訓練,平時係屋企又陪下佢做訓練,當然過程中可能會有氣餒,因為始終阿仔未必可以即時有效果比你見到,但只要不灰心,情況一定有改善,加油~

我相信好多媽媽都同你一樣心情。 我同老公發現仔有自閉傾向既時候都受左好大打擊.. 見到其他同齡小朋友同佢差距咁大.. 難免好心酸好沮喪..
但唔好氣餒!你個仔仲咁細,加油訓練一定會進步!
我依家見到個仔慢慢一步一步進步,都開始冇咁沮喪啦。 雖然重會有D擔心日後點,不過起碼佢有進步,我都安慰D