用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 成績, 選 德雅 or 莫慶堯 ?
go

Band 2 成績, 選 德雅 or 莫慶堯 ? [複製鏈接]

Band 2 成績,  選 德雅 or 莫慶堯
   1    0    0    0

莫慶堯

回覆樓主:

莫慶堯

回覆樓主:

後者

莫唔係band3?
我地學校band3頭同學都唔建議揀莫

YBBYBB 發表於 20-1-20 11:21
Band 2 成績,  選 德雅 or 莫慶堯

我會選德雅

LeeCC 發表於 20-1-21 07:22
莫唔係band3?
B3頭同學唔選莫係咪驚讀唔掂?莫係有B2B水平既中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-21 08:15
B3頭同學唔選莫係咪驚讀唔掂?莫係有B2B水平既中學

老師意思系莫比較低

LeeCC 發表於 20-1-21 08:18
老師意思系莫比較低
都話咗好多小學老師,根本唔瞭解現今中學水平。
簡單D舉個例,有幾多個油尖旺區小學老師,會話發叔成績好過信義?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-21 08:23
都話咗好多小學老師,根本唔瞭解現今中學水平。
簡單D舉個例,有幾多個油尖旺區小學老師,會話發叔成績好過 ...

但係德雅拉近B1尾水平喔

信義同劉皇發差不多

回覆 YBBYBB 的帖子

如本身系B2頭報德雅系正常,德雅這六年努力上B1,
但無奈ㄧ直上吾返去!

如果係 Band 2 頭,仲可以試下德雅,唔係就莫記。
莫記差唔曬,出過三大、八大、聯招結果,肯出都唔會太差。幾個月前有家長出過 po 話間學校開始谷成績要上位。

1998Ruby1998 發表於 20-1-30 16:18
如果係 Band 2 頭,仲可以試下德雅,唔係就莫記。
莫記差唔曬,出過三大、八大、聯招結果,肯出都唔會太差 ...

莫慶堯2019年升三大/八大人數跌咗

港大 1
中大 2
科大 1
理大 3
城大 2
浸大 1
嶺大 2
教大 0
公大 4
SSSDP 5
聯招學位: 21/117 (17.95%)

三大聯招: 4/117 (3.42%)
八大聯招: 12/117 (10.26%)
本地大學: 16/117 (13.68%)

周年報告 2018 - 2019 (p.12)
https://drive.google.com/file/d/0BxT0Jwy4wFUzbjlOb3Z4U3ZKdHQ3T0I5Qm9xZkRsWFk0aHNB/view

LeeCC 發表於 20-1-21 07:22
莫唔係band3?

請問如果b2尾,b3頭有咩選擇,謝謝

Poyau 發表於 20-5-28 07:40
莫慶堯2019年升三大/八大人數跌咗

港大 1

咁,莫記係B2定B3 ?~~~

我自己都覺得莫慶堯巳經升左去B2,一定有B2C水平,離開左B3啦,佢地有英文班。我知道如果hea 讀莫慶堯會辛苦架,佢哋好注重學功課。暑假時,會分階段叫舊生交部份功課,絕對杜絶暑假臨尾抄功課惡習!

folloni 發表於 20-5-28 16:03
請問如果b2尾,b3頭有咩選擇,謝謝

創知?

德雅

mcl203 發表於 20-5-28 16:31
咁,莫記係B2定B3 ?~~~

莫慶堯2019年成績從高位回落
主科2+被中數2+(尤其數)拉低
選修科只有生物及THS低過主科2+
所以整體2+應有±85% → B2C?

文憑試 2018年 | 2019年
中文2+ 93.55% | 88.03%
英文2+ 80.65% | 81.20%
數學2+ 88.71% | 72.65%
通識2+ 93.55% | 92.31%
主科2+ 89.12% | 83.55%

周年報告 2018 - 2019 (p.11-12)
https://drive.google.com/file/d/0BxT0Jwy4wFUzbjlOb3Z4U3ZKdHQ3T0I5Qm9xZkRsWFk0aHNB/view
‹ 上一主題|下一主題