用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 英華
樓主: mcloud
go

宣小 vs 英華

都要睇吓自己會唔會大抽獎⋯⋯如果仲希望大抽獎,就仲難決定

決定了!如果有YW 就YW。疫情令學習進度有延慢,加上男孩子遲發力,小學男女校既成績會更有分野,谷得更辛苦。
如果收,就俾個仔開開心心同一班男孩子一起玩住學習,追得無咁大壓力!

有冇人諗法一樣呢?

mcloud 發表於 20-1-21 15:38
回覆 Mkmlmlmyh 的帖子

男校同男女校係我考慮緊既重要因素。
我同你一樣考慮, 所以放棄左另一間男直
是很可惜, 但真的考慮到小朋友的發展性格, 還是男女校較適合

回覆 karllambb 的帖子

你仔仔係咪斯文性格0岩男女校多D?

mcloud 發表於 20-3-25 13:54
回覆 karllambb 的帖子

你仔仔係咪斯文性格0岩男女校多D?

其實唔係,佢運動型,但唔講屎尿屁

簡直係我夢寐以求既結果

請問你點train 專注力? 我個都係仔, 本來鍾意睇書, 但越大越易分心, 想佢專心, 有利學習

可以講係邊間幼稚園嗎? (有睇到你講係劵幼)

在宣小,好多男仔都考到前排位置,不知道是否數學比較深,男仔會有些著數。例如每年約20個人入到DBS,就只是男生才有的“福利”。

回覆 DD仔 的帖子

男仔福利~~係0岩既。但20個…要成績好架埋排球隊/管樂團,感覺好難。

回覆 mcloud 的帖子

我係,但我另一半唔係~~ 所以佢對男校好抗拒,唔係好想小朋友入

我會 YW....龍校此終有保障....宣小六年追成績太辛苦.....而且拎住英華名到時小六可再考出面直私 都仲可以
宣小派位好理想...但就要一直保持小朋友在校內校外成績都一樣要好理想。

cyberbaba 發表於 20-1-21 15:53
都要睇吓自己會唔會大抽獎⋯⋯如果仲希望大抽獎,就仲難決定
如果等大抽獎,例如等抽喇沙,就不如留宣小。

選好未?

abcabc123456 發表於 20-4-6 10:23
我會 YW....龍校此終有保障....宣小六年追成績太辛苦.....而且拎住英華名到時小六可再考出面直私 都仲可以
...

沒錯。最近幫侄女搞升中,自行失敗,我等放榜時個心好緊張,知道唔收後又vl好失落。考1間band 1中學真係唔易,除左成績top,還有課外活動表現和校外比賽成績。

我嗰一刻十分慶幸有龍校收阿仔。除非係好成熟的男仔,否則男仔大多唔care 成績,又有專注力問題,會比女孩子比下去。如果讀龍校,就可以輕鬆好多,不是說不理佢成績,係唔需要為那一分半分爭得你死我活。好多男孩子都係後發力,思想幼稚(至少我嗰個係)。讀龍校至少比佢輕鬆d咩度過童年。,大人1小朋友都開心d.

至於中YW中學衰極都有1B, 雖然DSE成績33222%一般,但要知道佢比其他學校不同,直到上一年的考生,因為歴史問題收了約3~4成band2/3生。學校簡介有說過學生學習差異大,所以DSE的33222%受影響。但如果睇番中學部top嗰班(唔係一2個半個),成績絕對top.

sunnymama2 發表於 20-4-12 13:34
沒錯。最近幫侄女搞升中,自行失敗,我等放榜時個心好緊張,知道唔收後又vl好失落。考1間band 1中學真係唔 ...

同意有龍揀龍。YW都係一間band one 好學校。
觀乎今年朋友分享,考中一直私不容易,band one 成績也不代表band one 學校一定取錄。

回覆樓主:

一定係揀英華,無理由唔揀龍校,仲要係一間好嘅一條龍學校

小小分享,小朋友在英華小學讀書,可以不太顧慮成績,在學校環境和氛圍下,去發展非學術嘅興趣,像學習樂器和參加樂團,或專注在體育項目,這是相對在官津私小沒有一條龍中學的情況下的好處。若小五和小六位列頭10%,是可以考進SPCC(例如三年來有廿多人考入),其他直資學校如DBS不用前10%也可,亦有多人於七月升中放榜後成功叩門LCS、SJC等,但其實不少叻嘅原校生會選擇直升YWC。我想強調,在英華6年小學是可以說是沒有升中壓力的,除非操行出現問題,或成績真的太邊緣。

在官津私小,觀察身邊朋友或EK家長分享,為呈分試追趕則在所難免,無可厚非,若小朋友在宣小小五和小六位列級頭,同樣是可以考SPCC、DBS(以及很多很好的B1A官津,這點英華較少人會做,因要簽承諾書放棄升上書院),但若考不到理想直資,便要靠自行或大抽獎,對叻嘅同學能否考到一所好的B1中學增加不確定性。在這情況下,6年的小學生活說是沒有壓力便等於說謊,尤其小五小六,甚至小四開始,無論大人細路,無一幸免。

回覆樓主:

上年一模一樣宣小同英華,完全唔駛考慮下揀了YW

回覆 mcloud 的帖子

从学生及家长的角度,一定是YW,进可攻,退可守。可是,得到一些top school的feedback, 基本上都对宣小毕业生的质素有正面评价,但YW的毕业生就有待观察啦。。。
始终,辛苦是一件事,但肯付出,肯抵上压力,始终有一定的回报,很公平。

一定YW

cornelius 發表於 20-4-13 12:15
小小分享,小朋友在英華小學讀書,可以不太顧慮成績,在學校環境和氛圍下,去發展非學術嘅興趣,像學習樂器 ...
但想問一下,YW 小六(抑或小五)要幾時簽承諾書?實在太多人講 YW 最 top 的不會升去書院