用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 英華
樓主: mcloud
go

宣小 vs 英華

都要睇吓自己會唔會大抽獎⋯⋯如果仲希望大抽獎,就仲難決定

決定了!如果有YW 就YW。疫情令學習進度有延慢,加上男孩子遲發力,小學男女校既成績會更有分野,谷得更辛苦。
如果收,就俾個仔開開心心同一班男孩子一起玩住學習,追得無咁大壓力!

有冇人諗法一樣呢?

mcloud 發表於 20-1-21 15:38
回覆 Mkmlmlmyh 的帖子

男校同男女校係我考慮緊既重要因素。
我同你一樣考慮, 所以放棄左另一間男直
是很可惜, 但真的考慮到小朋友的發展性格, 還是男女校較適合

回覆 karllambb 的帖子

你仔仔係咪斯文性格0岩男女校多D?

mcloud 發表於 20-3-25 13:54
回覆 karllambb 的帖子

你仔仔係咪斯文性格0岩男女校多D?

其實唔係,佢運動型,但唔講屎尿屁

簡直係我夢寐以求既結果

請問你點train 專注力? 我個都係仔, 本來鍾意睇書, 但越大越易分心, 想佢專心, 有利學習

可以講係邊間幼稚園嗎? (有睇到你講係劵幼)

在宣小,好多男仔都考到前排位置,不知道是否數學比較深,男仔會有些著數。例如每年約20個人入到DBS,就只是男生才有的“福利”。

回覆 DD仔 的帖子

男仔福利~~係0岩既。但20個…要成績好架埋排球隊/管樂團,感覺好難。

回覆 mcloud 的帖子

我係,但我另一半唔係~~ 所以佢對男校好抗拒,唔係好想小朋友入

發表於 前天 10:23 |顯示全部帖子
我會 YW....龍校此終有保障....宣小六年追成績太辛苦.....而且拎住英華名到時小六可再考出面直私 都仲可以
宣小派位好理想...但就要一直保持小朋友在校內校外成績都一樣要好理想。

發表於 前天 12:34 |顯示全部帖子
cyberbaba 發表於 20-1-21 15:53
都要睇吓自己會唔會大抽獎⋯⋯如果仲希望大抽獎,就仲難決定
如果等大抽獎,例如等抽喇沙,就不如留宣小。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊