用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配填跨區母校值得嗎?
go

自行分配填跨區母校值得嗎? [複製鏈接]

囝囝而家K2,
我母校係將軍澳天主教小學,校風好好,20分,冇宗教分。
老公母校係長沙灣嘉靈小學,唔太熟悉,睇評語應該屬二線。
而家住緊青衣,覺得青衣配套環境好好,交通好方便,心想囝囝小學唔想咁谷同近屋企,66校網應該會揀青衣邨何澤芸,但只得15分。
自行分配值得為兩間母校試下嗎?
如中左將天都唔想搬去,覺得將軍澳而家太迫⋯
但填左之後又會冇左青澤111優勢⋯
如果自行唔填母校,到時派左青衣寶校又怕後悔⋯點算好?

2    0    0    0

兩間都唔值得跨咁遠區讀。如果二線母校都接受到,大抽獎乙一填本區二線學校,應該穩陣唔會碌入寶校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果唔會去讀,或交通時間太長,就唔好搞啦!
恐龍家

回覆 cheungwinnie930 的帖子

長沙灣嘉靈小學,升英中有4成~20分自行應該都比較有機會~

回覆樓主:

青澤屬66網熱門之一
自行有世襲/25/20分 15分可能陪跑
大抽獎乙一亦要抽

66網統一派位: 683學額 / 12間
------------------------------------------------------
主恩 57 世德 56 青澤 73 亨澤 55
------------------------------------------------------
周演森 30 黃士心 34
呂明才 50 陳溢 59
郭怡雅 72
荃商 55 青商 89 趙曾學韞 65

有人有Dg offer 都放棄,亦聽聞醫生仔囡反而揀happy school.
真係識揀學校要多了解自己小朋友,性格,優缺,家長理念是否和學校相同
經過一輪直私面試,發覺自己並不十分認同贏在起跑線,中了自行,又近屋企,適合小朋友和家庭。
睇下學校網頁,升中數據,各方面安排,再作決定。

回覆樓主:

青澤2019年約3成升B1中學

B1* 44 (29.33%)
九華 1 林護 3 安柱 7 順聯李兆基 7
善德 2 蕭明 8 保祿六世 1 羅傑承 11
上智 1 華英 1 沙官 1 沙蘇 1

B2A-1C* 3 (2.00%)
體藝 2
直資: SMC 1

B2* 7 (4.67%)
全完 5 伍若瑜 1 SFXS 1

NR 49 (32.67%)
伍祥川 22 李賢堯 5 迦密愛禮信 5
皇仁舊生會 9 梁植偉 8

無公布 47 (31.33%)

總數: 150^ (100.00%)

* Banding據hkpapa名單
^ 據班級結構小六人數(近似值)

升中派位結果
http://www.tyehcw.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1354&mode=published&nocache&lang=zh

2018-2019年度班級結構
http://www.tyehcw.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1094&mode=published&nocache&lang=zh

回覆樓主:

嘉靈無公布2019年升中結果明細
據校務報告37%(56/152)升B1中學
網頁上名單22間中學中有12間B1*

B1* 12
B2A-1C* 3
B2* 2
NR 5
名單上總數: 22

18-19學校報告
https://www.kalingpb.edu.hk/CustomPage/53/18-19_學校報告.pdf

18-19升中派位結果
http://www.kalingpb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=66&pageId=251&cpmId=129#up

本校六年級學生大部分獲派以下中學:

真光女書院 (B1)
華仁書院 (九龍) (B1)
寶血會上智英文書院 (B1)
中華基督教會銘賢書院 (B1)
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學 (B1)
長沙灣天主教英文中學 (B1)
聖母玫瑰書院 (B1)
德雅中學 (B1)
瑪利諾神父教會學校 (B2A-1C)
聖芳濟書院 (B1)
新生命教育協會呂郭碧鳳中學 (B2)
香港培道中學 (B2)
聖傑靈女子中學 (B1)
德貞女子中學
順利天主教中學
匯基書院
路德會協同中學
嘉諾撒聖瑪利書院 (B1)
中華基督教會銘基書院 (B2A-1C)
藍田聖保祿中學 (B1)
賽馬會體藝中學 (B2A-1C)
東華三院張明添中學

將天今年20分都好多收唔返, 大多人有宗教分了, 你揀自行, 就少了個機會111, 值唔值得咁搏法?而且青衣返將天, 真係好遠

cat20203 發表於 20-1-20 09:59
有人有Dg offer 都放棄,亦聽聞醫生仔囡反而揀happy school.
真係識揀學校要多了解自己小朋友,性格,優缺 ...

見過唔少專業人士為仔女揀happy school,一來可能認為自己都係專業人士,仔女讀唔讀傳統學校都唔緊要,基因決定佢哋已經贏在起跑線;又或者呢類學校無咁多功課,專業父母放工已夜,唔想再花太多時間處理功課;三係橫掂將來都係出國,讀傳統學校無乜幫助,不如happy school更好銜接海外課程。

cheungwinnie930 發表於 20-1-19 23:36

囝囝而家K2,
同我當年好類似喎, 我又係住青衣但有分o既津校o係觀塘同沙田。
我當時都有照揀沙田果間自行做back up (肯定無校車), 但同時又有考直私, 最後自行成功左都無註冊

不妨睇下到時有咩o係手先決定囉

回覆樓主:

將天網頁有過去7年升中學校名單
雖無每校人數 名單上B1中學過半
B1有本區及他區可見其學術水平

B1* 21
B2A-1C* 2
B2* 6
NR 12
總數: 41間

升中派位
https://www.tkocps.edu.hk/tc/升中派位

2018-19年度中學派位成績公布
本校93%學生獲派首三志願中學,成績非常卓越。獲派英文中學包括:  

英中 22
皇仁書院 (B1)
英皇書院 (B1)
嘉諾撒聖心書院 (B1)
協恩中學 (B1)
聖保祿中學 (B1)
庇理羅士女子中學 (B1)
張祝珊英文中學 (B1)
伊利沙伯中學 (B1)
嘉諾撒書院 (B1)
香港中國婦女會中學 (B1)
聖言中學 (B1)
聖傑靈女子中學 (B1)
港島民生書院 (B1)
聖馬可中學 (B1)
藍田聖保祿中學 (B1)
觀塘瑪利諾書院 (B1)
梁式芝書院 (B1)
迦密主恩中學 (B1)
將軍澳官立中學 (B2A-1C)
基督教宣道會宣基中學 (B1)
景嶺書院 (B1)
保良局羅氏基金中學 (B2A-1C)

其他他區 7
滙基書院(東九龍) (B1)
漢華中學
東華三院黃鳳翎中學
新生命教育協會呂郭碧鳳中學 (B2)
寧波第二中學 (B2)
可道中學(嗇色園主辦)
炮台山循道衞理中學

其他本區 12
仁濟醫院王華湘中學 (B2)
東華三院呂潤財紀念中學 (B2)
順德聯誼總會鄭裕彤中學 (B2)
港澳信義會慕德中學
新界西貢坑口區鄭植之中學
馬錦明慈善基金馬陳端喜紀念中學
保良局甲子何玉清中學 (B2)
寶覺中學
博愛醫院八十週年鄧英喜中學
香港道教聯合會圓玄學院第三中學
匯知中學
西貢崇真天主教學校(中學部)

有朋友今年15分自行入到青澤

嘉靈升中應該好過青澤啲啲。將天可以唔洗考慮,除非你搬,更何況得 20 分,呢個年頭 20 分係入場券咋,唔好以為 20 分機會大!

如果你真係咁想搏清澤,咁照去 111,但預左要谷定個仔叩嘉靈/清澤。魚與熊掌,唔到你貪。

20分自行將天,難度可能仲高過德信。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

cheungwinnie930 發表於 20-1-19 23:36

囝囝而家K2,

如果交通安排到,搏吓嘉靈。
66網大部份小學升中派位表現都不如嘉靈。

入唔到青衣主恩其餘間間都係要努力保持做校內top 25%先有機會做B1學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-21 13:47
如果交通安排到,搏吓嘉靈。
66網大部份小學升中派位表現都不如嘉靈。

世德2019年升中派位結果都幾好

B1* 46 (38.33%)
羅傑承 17 善德 8 蕭明 6 安柱 5
荃官 2 林護 2 保祿六世 2
順聯李兆基 1 旅港 1 長天 1
直資: 顔寶鈴 1

B2* 5 (4.16%)
全完 3 聖類斯 1
直資: 啟思 1

NR 6 (5.00%)
唐乃勤 6

無公布 63 (52.50%)

總數: 120 (100.00%)

* 據hkpapa全港B1中學名單

升中派位
https://www.plkcastar.edu.hk/students_allocation.html

囝囝而家K2,

睇埋中學網,葵青區好過ssp及將軍澳,如果係我留返青衣大抽獎。

考幾間私小做back up.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-1-21 21:50
睇埋中學網,葵青區好過ssp及將軍澳,如果係我留返青衣大抽獎。

考幾間私小做back up.
所以咪去SSP讀二線頭小學, 再返葵青升中囉!

青衣個堆, 9成都只係二線中或以下水平既小學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我以前住青衣,真係好好住,俾我吾會揀嘉靈,照大抽獎搏主恩,世德。吾得再叩門交通方便d嘅隔離區仁立,仁紀,馬基,浸聯。始終嘉靈係跨區出九龍,呢d吾係名校,校車未必搵到,吾值得花時間係交通,不如本區學校讀好d準備升中
‹ 上一主題|下一主題