用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ........
樓主: kiwi2007
go

........   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 20-1-20 16:42
見到阿嬸鞠晒躬又無用喎,好多學校都只有負面清單,無正面清單。

gigayan 發表於 20-1-20 16:39
其實學生帶書去面試都好正常,基本上面試日,一到學校附近已經要預備好,一入學校先開始可能都遲了。

另外 ...

吓?舊年我係咁loop手機⋯⋯唔怪得之阿大戰況咁危急啦,原來我係豬隊友

carmenlook 發表於 20-1-20 14:16
學校要收最好好正常,所以啲人成日話自行博高一格,個人覺得除非間學校冇人要冇得選擇,如果唔係喺學校立場有 ...

今年咁多人,真係搏鬼搏馬

medicine 發表於 20-1-20 16:19
就算無玩手機,10個著9個都係坐係度等,1個揸書睇……分野出黎啦!

我會坐響度⋯⋯冥想

little_yolky 發表於 20-1-20 18:14
吓?舊年我係咁loop手機⋯⋯唔怪得之阿大戰況咁危急啦,原來我係豬隊友
...

有豬隊友都照入,證明阿女

medicine 發表於 20-1-20 19:49
有豬隊友都照入,證明阿女。

係直資⋯⋯幾乎全軍盡墨⋯⋯

回覆樓主:

幸好我交得好humble,唔該前唔該後

little_yolky 發表於 20-1-20 18:14
...

所以有得離開學校等嘅,我都會出去等.....

成績勁都唔一定係必勝, 之前有個帖話屯門一線小學級二自行1A聯繫中學唔收都幾驚訝, 好彩最後扣得番, 所以成績即使幾好都唔好睇少面試嘅影響

~港華條長命斜路,行完上到去校務處交表,真的要回吓氣再落山
~QC&KC, 交通最方便,完全平路又近馬路,唔駛用低波爬山。KC校務處好似冇乜驗屍官,交表過程頗暢順
~小組形式面試,有某考官透露基本上5分鐘內已經揀到想要的,餘下時間只是令同組學生自我感覺良好及準時離場
~9成同學穿校服應試,呢個潮流相信仍會繼續,想穿便裝的唯有自己行量
~SPC肯定冇交表者/疑似麻煩家長黑名單,也沒有專人負責監察家長/考生的臨場行為,大家可以盡情玩手機
~二千人揀四十幾或五百人揀四十幾,唔好比個分母嚇親,最重要是自己符合入場條件及做足面試準備,以平常心面對。報過名,去過面試,問心已無愧,the game must go on

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 20-1-20 13:22
無學校鍾意收啲無品家長既小朋友,費事第日麻麻煩煩。

呢頭講呢頭散
「某校」(唔開名)面試信講明一d規則
家長黎到,唔如意就發爛鬧職員
入到學校玩前後腳,同細路/配偶分開行,以為自己好醒
誰不知一早有人通報校長,校長親自落柯打,同我睇實佢細路係邊個!
職員受完氣,當然盡心盡力去留意啦

好鬼心,明知面試,做父母都唔識撈

Charlotte_mom 發表於 20-1-23 11:42
呢頭講呢頭散
唔係好明, 前後腳會有什麼問題

Step_C 發表於 20-1-23 11:59
唔係好明, 前後腳會有什麼問題
可能個家長自己都知(鬧完人)出事, 希望學校唔知佢係邊個小朋友嘅家長

SlowMotion 發表於 20-1-23 13:49
可能個家長自己都知(鬧完人)出事, 希望學校唔知佢係邊個小朋友嘅家長

哦~係喎!你好叻!

醒目開學勳章 王國長老

SlowMotion 發表於 20-1-23 13:49

係呀,家長鬧完職員,唔敢同自己個仔一齊行

Charlotte_mom 發表於 20-1-23 11:42
呢頭講呢頭散

我去交自行form時,校務處職員黑口黑面,我都唔該前唔該後,費時佢覺得我冇禮貌响張form整個remark比老師睇,以為我係麻煩家長。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我去某津校交自二,我行近校務處柜面,當時有個男職員在影印文件,我說:「唔該!我想交入學申請表。」他竟然冷眼我一吓,唔理我。相隔着不多一分鐘,才有個女職員來處理。

或者,這個男職員是老師,收報名表不是他的責任,但也可以說聲等等。如果他真的是老師,更加需要禮貌吧!

我現在說出,是我已打算放棄去面試。

學校正是社會的小縮影,千奇百趣。有D校工或 GO 職員仲惡過校長/副校,老板都要避重就輕。老師們就更複雜,GM vs 主任 vs 高級主任,TA 又比人洗到暈,精彩過宮心計。某名校,Staff Room 發生閉門失竊事件,fresh grad 老師慘被校內人穿櫃桶,最终要賠償5位數字失款,what a pity‼ 所以面試時也好講彩數,遇到伯樂立即攞埋入場卷,所以要睇天地人。

現時自行階段的面試,大部份皆是以小組形式進行,其實真的不容易。太過主動令考官覺得您唔夠冷靜;太過冷靜又令人以為您過於虛怯;太過xx又可能令人感覺您是yy。其實要在 group interview脱穎而出真係殊不簡單,大人以這模式去見工已經是高難度動作,更何況是一位未定性、未開竅的小六男生呢!
綜合前人經驗,面試時要留意:
~穿整齊校服
~帶手錶
~全程要有禮貌及保持眼神接觸,因為每一細節皆可能是計分的
~保持笑容、專注於考官及組員
~不要過份背誦模擬答案
~不要過份吹捧個人長處
~留意每個面試環節的指示及要求
~知己知彼,百戰百勝
~不需怯於名校的激烈競爭,以平常心去面對,得之喜也,失之勉也
~有心報左官津男校的,向以下目標進發
勤學有功皇仁仔
港九同心華仁仔
傳承百年英皇仔
文武雙全喇沙仔
數理出眾約瑟仔

Charlotte_mom 發表於 20-1-23 16:15
係呀,家長鬧完職員,唔敢同自己個仔一齊行

既然咁無Gutsss,就唔好咁抖膽鬧職員啦
‹ 上一主題|下一主題