用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 iGCSE/IB/DSE 自修
樓主: WMGma
go

iGCSE/IB/DSE 自修

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 20-2-13 11:57
有無人已經考左iGCSE MATH? 有無心得分享?
去過learning center 做咗份past paper,因為佢地自己得igcse 班,無ial 班,仔响嗰張paper 已攞highest grade,所以learning center 無野sell, 我地決定直接prep ial
建議,做一次,搵人幫手改一改卷,睇一有無野爭,其實數比較易考,對過程嘅要求較其他科目低,試下無壞

恐龍家

小曳人 發表於 20-8-8 08:27
去過learning center 做咗份past paper,因為佢地自己得igcse 班,無ial 班,仔响嗰張paper 已攞highest gr ...
六月報左但係取消左。唔知英文難唔難考呢下期想報埋英文。呀問埋你,考SA丅係咪有年齡限制?上網報唔到,佢地email回覆又答錯

回覆 小曳人 的帖子

唔好意思,唔遲先覆! Engineering都好玩的,但剛剛遇著運動+疫情,開始了一兩堂就轉咗online.    咁就差好遠了。原本上堂做的 experiment就online做,有問題就無法刻時幫到手, 內容方便是有小小深的。 其他科目如maths, physics, pre stage 就是跟學校的中四、五程度參不多。  但Engineering是無特別說跟某一學科內容接近的! 但都讀得開心!我聽到好多小朋友做了coursework但唔知點解無交或交錯,結果嗰功課無分!
到於來緊的DP, 佢哋話上半學期會用online, 下半就睇情況決定

醒目開學勳章 貢獻勳章

joyss 發表於 20-8-9 11:18
回覆 小曳人 的帖子

唔好意思,唔遲先覆! Engineering都好玩的,但剛剛遇著運動+疫情,開始了一兩堂就轉 ...
thx a lot!
恐龍家

cafeva 發表於 20-8-8 12:07
六月報左但係取消左。唔知英文難唔難考呢下期想報埋英文。呀問埋你,考SA丅係咪有年齡限制?上網報唔到,佢 ...
少於13歲報名有D特別, 不可以在網上報; (1) 打電話 (2) 經Talent Program (例如 JHU, Duke) 報. 我知道有人經JHU Talent Search報名, College Board 會寄份form真接給報名人.

cafeva    發表於 20-8-9 17:51