用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 iGCSE/IB/DSE 自修
樓主: WMGma
go

iGCSE/IB/DSE 自修

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 20-1-22 10:38
謝謝分享!我會繼續報DP呀. 我仔上DP Level 1, 終於有野唔明, 發忟憎, 話好憎有野唔明, 我話有野唔明這才正 ...

哈哈,我好變態,見到佢地遇上難題,我會好開心,又長大多少少喇!
資優最可貴嘅,就係有無限嘅學習能力同興趣!唔怕難題~
幫我他補數嘅朋友咁影響我仔:同佢做past paper,唔識嗰d 100% 專注聽,遇上識嗰d或一聽就明嘅,就開始搞搞震,可以想像佢响學校有幾麻煩!

其實呢,呢班高智能生物好多時社交上比較弱,如果覺得無朋友,可以自己主動d架嘛!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢度,亦引伸到點解要我俾仔考IAL: 學校無跳班,亦唔知跳班啱唔啱佢,但真係好無聊,DP嘅加速課程証明佢能力上學到之外,仲要極享受過程,真係會附出,會努力學習!所以先去到AL課程,學得就自然想考埋個試,考完個試點?到時再算.... 到佢自己覺得ready入大學時再算 (好處:enjoy 學習生活, 壞處:無朋友,要自理!)

樓主情況比較優勝之處,在於無考大學包服,我地有,好可能會用第一次嘅成績去考大學

另外,呢類情況其實不常見,因為資優雖然係2%,但當中有人無學習動機,亦未必有咁高能力,响資優家長群組當中,能夠15-16歲入大學嘅,我只聽過3幾個case,能夠挑戰DP level 3嘅,估計頂盡每年都係十個八個,我好明白"怕浪費咗佢"嘅感覺,但同時~ 亦要努力拖慢佢嘅腳步,等佢多多留意成長沿途嘅風光!

如果有日仔同我講:我想讀多兩年中學,遲d先入大學啦
我會好開心
有師兄家長話佢仔由初中差唔多ready入大學,到決定繼續讀中四,去玩學會做chairman,我好感動!呢個師兄係同我仔同一年插班入小學(唔同級),玩同一項興趣活動架!

anyways, 我作為行先你幾年嘅前人,希望幫到你~

恐龍家

小曳人 發表於 20-1-22 11:21
哈哈,我好變態,見到佢地遇上難題,我會好開心,又長大多少少喇!
資優最可貴嘅,就係有無限嘅學習能力同 ...
唉! 佢玩左成個小學, 年年都收齊各科老師投訴信. 今年剩系收到中文科老師個封.佢系學校好多朋友, 但這個DP好多都高中生, 佢話唔想識朋友.
我仔語文因興趣問題只是正常程度, 所以無想過跳級, 我亦好珍惜佢同朋友的快樂童年.

小曳人 發表於 20-1-22 11:36
呢度,亦引伸到點解要我俾仔考IAL: 學校無跳班,亦唔知跳班啱唔啱佢,但真係好無聊,DP嘅加速課程証明佢能 ...
真系好多謝你分享!! 因為在EK見到你地分享, 學校比電郵比D資優生, 我先識去報名. 其他人都唔太了解.我都希望佢讀上level 3.

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 20-1-22 12:15
唉! 佢玩左成個小學, 年年都收齊各科老師投訴信. 今年剩系收到中文科老師個封.佢系學校好多朋友, 但這個DP ...
身心健康呀!好事~係呀,DP好多高中生,或已經高頭大馬嘅中學生,嚇親班小朋友...
我有時諗:如果個傻仔未發育個讀Level 3,會點?會唔會嚇親d大學生

我相信大d定性d就會好d,我大仔學校無乜投訴,只收過欠交功課(多次),平時分無哂嘅提示
佢真係夠膽唔交功課架!
所以,排頭位一定無佢份..... 我地睇化咗~

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 20-1-22 12:19
真系好多謝你分享!! 因為在EK見到你地分享, 學校比電郵比D資優生, 我先識去報名. 其他人都唔太了解.我都希 ...

前人將佢地嘅經驗同我分享,獲益良多,希望可以响呢個咁孤獨嘅過程當中,幫到後來者

planetearth    發表於 20-1-23 11:34
恐龍家

planetearth 發表於 20-1-22 12:15
唉! 佢玩左成個小學, 年年都收齊各科老師投訴信. 今年剩系收到中文科老師個封.佢系學校好多朋友, 但這個DP ...
如果對物理有興趣,可以考慮玩HKAGE 同科大合作香港物理奧林匹克既比賽. 如杲考得好,可以免費去科大training. 教的都是博士級. 如果再進級,仲可以一個人自己做實驗。但課程不淺,13星期內教到大學一、二級程度。但真的好挑戰。

MsPi 發表於 20-1-22 16:29
如果對物理有興趣,可以考慮玩HKAGE 同科大合作香港物理奧林匹克既比賽. 如杲考得好,可以免費去科大train ...

謝謝分享, 我會密切留意!我覺得佢數學未夠好,初中會先操下佢數學,高中先比佢試這個物理奧林匹克。

小曳人 發表於 20-1-22 12:27
前人將佢地嘅經驗同我分享,獲益良多,希望可以响呢個咁孤獨嘅過程當中,幫到後來者

好多謝你咁詳盡的回覆, 科大DP 會係目標, 來年考完iGCSE 後, 便會嘗試報 DP。 都要睇下考成點, 考得一般就再算啦, thanks.
真心多謝你的分享!

planetearth 發表於 20-1-22 16:44
謝謝分享, 我會密切留意!我覺得佢數學未夠好,初中會先操下佢數學,高中先比佢試這個物理奧林匹克。 ...
對。大學物理跟本就是應用數學。初中已經可以玩。

MsPi 發表於 20-1-22 21:10
對。大學物理跟本就是應用數學。初中已經可以玩。
是, 因為要解釋物理, 人類發展左好多數學"工具"出來, 而這些用於物理理論的數學工具, 理論可以應用化之後, 用來發展科技, 近代又用來計算複雜的經濟金融現象, 社會各種統計用來分柝, 再現在熱門發展的大數據, AI 等等. 需有計算機電腦幫助運算, 邏輯數學越來越重要.

回覆樓主:

當年自修 Advanced Placement
因為本身係 non-jupas 入大學
想搏下拎 AP 成績黎申請 credits transfer

有無人已經考左iGCSE MATH? 有無心得分享?

JanetCMC 發表於 20-2-13 11:53
當年自修 Advanced Placement
因為本身係 non-jupas 入大學
想搏下拎 AP 成績黎申請 credits transfer
請問你最終大學有看AP成積嗎? 要考幾多科? 例如只考個別科如MATH有用嗎?當然要與報大學科目有關連的科目.

回覆樓主:

Deleted

cafeva 發表於 20-2-13 11:57
有無人已經考左iGCSE MATH? 有無心得分享?

我仔也是Y10自修報考,主要是在復活節假期做吓past papers ,做完一份自己再睇番做錯的地方和拎本textbook來看,我覚得有幫助。
今年既然停課,不妨試試。

回覆樓主:

當年我大女中五自修AP/SAT, 中六一月已經有心儀英國大學offer。但係呢個唔係一般正常人用嘅途徑,又要兼顧學校DSE課程,要付出好大嘅努力。現在英國讀緊year two

仔9月升中三,我也打算今年同佢報icgse英數,DP上了engineering level 1, 念住今年轉報physics pre-stage.  科大課pre-stage就唔洗再access但level1就要!因為想同仔去英國升學讀AL,所以念住考多幾科!我念住報pre-stage無咁辛苦!順便當補習,因為實在太多科自修!有無高人可以指教下我點幫仔安排會較合適!仔一直沒有補習!但都打算9月開始補定出年全理的科目的傳統中四+自修無教的igcse topic!因為突然決定出國讀AL, 一下子好多嘢要短時間安排!現在見hkage有合適的都報。之前未無補習, 傳統中學,D schedule已經撞到七彩!比仔投訴點解嗰schedule經常撞期!今年重多咗igcse嗰plan.重要今年考琴! 個頭爆炸! 平時返功無太多時間按排! 希望各位可以指點下

如果去英國讀A Level,一般學校是有自己的entrance test,當中包括英文。IGCSE的英文對入學是無需要,因為學校更看重本身entrance test 的成績。

至於其他科,可以選擇3-5 科自修。無論最後考IGCSE或者唔考,這也對升讀A Level課程銜接有幫助。

至於Dual program,我覺得比hkage的training program更有說服力。可以的話就考到Level 2。

醒目開學勳章 貢獻勳章

joyss 發表於 20-8-3 11:04
仔9月升中三,我也打算今年同佢報icgse英數,DP上了engineering level 1, 念住今年轉報physics pre-stage.  ...

想請教對Engineering 1 嘅comments, 因為學校負責老師話第一年嘅comments 好差

另,Phy prestage 係教數, calculus, 所以如果孩子數底唔好,會吃力
我兒係數+化學人,因學校唔俾讀level 3,現正考慮讀 Engineering or Physics level 1

恐龍家