用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 囡囡想讀HKIS本身讀LS中三,點樣增加被取錄機會? ...
樓主: Sally091
go

[中學] 囡囡想讀HKIS本身讀LS中三,點樣增加被取錄機會?

女兒自己想轉嗎?將來想外地升學嗎?心儀那國?AP 主要美加...而家多人走又多人想入,報多幾間試下又冇壞,其實IB又何妨,IB學校大部分國外認可,而且香港IB學校好多國際級,好多IB學校都只係最後2年先係IB...但係好多國際學校要求報名學生現有學校寫信,比較複習...

Jane1983 發表於 20-1-20 12:45
yaijing的表妹最終去了牛津,亦係有實力的人,CIS亦唔少去牛劍。如果當年佢留低,有機會過更快樂的校園生 ...

That’s priceless!

Jane1983    發表於 20-1-20 14:18

回覆 Sally091 的帖子

我女去年中二由Local school 轉去international school, 主要depends on academic result and interview performance.  運動和音樂是零.  現好多學生去外國留學, 有位呀

Ching_Mammy 發表於 20-1-22 15:23
回覆 Sally091 的帖子

我女去年中二由Local school 轉去international school, 主要depends on academic r ...

IS都唔係好緊張拿奬,不用招兵買馬,運動音樂是興趣,所以收生不會太睇。

Sally091 發表於 20-1-19 21:56
回覆 mondaysunday 的帖子

HKIS 喺香港國際學校入邊有提供 AP 嘅考試入邊算係最好嗰間?因為個女係傳統學 ...

講真, 如果吾靈活變通, 英文又吾流利, 己經咁大個, 轉去HKIS 這種會好辛苦, 日日一班人做project , 做presentation , 每樣野都話要諗, 要小組討論, 沒有絶對答案, 你個會否吾適應, 交朋友會否有問題.
如果只要英文進步, 你將本用作hkis 學費的來補英文都好好用了. 英文吾系咁難學 (起碼易過中文好多倍), 但思考方式及點同人合作呢d咁大個人難改變.
另外. 考AP 吾系易, 入美國U睇成績似外好多嘢. 突顯到領袖才能的課外活動是很重要, 這點HKIS 做得好好, 所以才有比較多入Ivy League .
你可以考慮轉英式- GCSEs a level 糸比較似港式. 再加英文外補。
不過真心想問, 本地top schools 的英文都不流利嗎? 是否中學才入?

回覆 BCDJP 的帖子

中四先插班入,唔同year 7收得多d新生。英文唔流利,體藝唔太好,文化有差異,其實真係唔容易融入。

上面家長都講得好有道理,如果到外國升學或出來社會工作都要面對類似環境改變...那不如早D面對吧...

Sally091 發表於 20-1-19 16:07
囡囡本身來自傳統名校,女拔 德望 聖保羅男女 銅鑼灣聖保祿 英華 嘉諾撒 嗰啲,邊間就唔講啦。成績唔錯排全 ...

請問係你自己想個女轉,或你個女想轉?
如果已經係中學生,她的意願好大機會主導咗個結果!尤其係適應問題!

囡囡本身來自傳統名校,女拔 德望 聖保羅男女 銅鑼灣聖保祿 英華 嘉諾撒 嗰啲,邊間就唔講啦。成績唔錯排全 ...

奇怪,如果你女女係頭四間的話,英文無理由講得唔流利,除非係中學才插入去

kct18 發表於 20-1-25 10:03
奇怪,如果你女女係頭四間的話,英文無理由講得唔流利,除非係中學才插入去
...

del

samsam123321 發表於 20-1-25 10:28
del

Deleted

samsam123321 發表於 20-1-25 10:28
ls 同is 英文級數差好多

同意
LS的所謂流利,同IS first language 有好大分別。

另外好奇想問,如中四轉IS,都已經year 10或Year 11, 樓主除了講唔想考DSE之外,是否已計劃去外國讀中學或讀大學,直接D諗不如去外國讀書!
因為揀IS已經要考慮埋學制和去邊度讀大學,唔止係適唔適應和有沒有課外活動的考慮!

......

咪話中四先轉,識人個女year 8轉,都難識朋友,佢話日日食飯都係一個人。不過佢亦未必介意,佢本事性格亦唔係可人果種。

你問自己,去番14、5歲,英文一般,體藝沒有,入讀一間美國high school,人都唔識一個。會發光發熱,讀得好開心?定係逆風處處,隱形人一樣,成個outsider咁。邊樣機會大,你自己想。

LS名校英文點勁都唔會去到Native level除非父母係native. 人哋講笑講外國新聞或者運動娛樂講得好快,插唔到咀。朋友仔讀HkIS,佢話hkis 鐘意outgoing, outspoken. 如果讀開傳統未必適應,始終性格已成型。

Sally091 發表於 20-1-19 21:56
回覆 mondaysunday 的帖子

HKIS 喺香港國際學校入邊有提供 AP 嘅考試入邊算係最好嗰間?因為個女係傳統學 ...

HKIS 及 AP 制度絕對係要諗好多好多野, 如果吾想諗野吾會變通就真的不適合. 本地較好

中學由LS轉入IS 肯定不易適應。觀乎你寫的情況,你肯定也正在猶疑。而且你也明白你的囡囡沒有任何特出之處,文化差異估計不小,相信會好難識朋友。當然也要看看你們的圈子overlap 程度, 例如家族,人脈,生意,等等,
學習是一個全人發展的過程,不只是學術上。 如果明白了問題後都選擇轉IS,那要努力想辦法去熔合, e.g. 要夠主動識朋友 等等,

.....