用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網,乙1崇真,乙2新基灣,乙3梁李, 乙4明德 ...
樓主: happy804
go

16網,乙1崇真,乙2新基灣,乙3梁李, 乙4明德 [複製鏈接]

happy804 發表於 20-1-21 09:35

是不是冇人試過乙2中新基灣?其實交表前有給老師看過。老 ...

新基灣大抽獎得54個位 獨一無二
希望大抽獎成功抽中筲崇

Poyau 發表於 20-1-21 10:03
新基灣大抽獎得54個位 獨一無二
希望大抽獎成功抽中筲中

祝你如願!

happy804 發表於 20-1-21 09:35

是不是冇人試過乙2中新基灣?其實交表前有給老師看過。老 ...

係呀,應該無人乙二中,老師校長其實未必追上實況,填表唔係喜歡點排就點排,也不用填晒,如果排位唔合現實,填唔填結果也一樣。

祝你順利中乙一,你係浪費了乙二啫,乙一都好有機會,111叩門也有優勢。

1998Ruby1998 發表於 20-1-19 14:11
應該冇得改。

16 網明德、丘佐榮、柴米、崇真、培僑、新舊基、愛官全部一定要乙一冇得傾。乙二有人中過筲 ...
明德都要乙一? 我兩年前target 東區天主教小學, 都爬過文關於明德, 都是資料不太多, 家長通常放乙二, 而且升中也是一般, 估大約是 2X% band 1 中學. 現在已升值至一定要乙一?

雲牛 發表於 20-1-21 13:27
明德都要乙一? 我兩年前target 東區天主教小學, 都爬過文關於明德, 都是資料不太多, 家長通常放乙二, 而且 ...

上年已經有人唔中明德。

好多學校升中麻麻都要擺乙一,一陣派左去寶校仲麻煩

雲牛 發表於 20-1-21 13:27
明德都要乙一? 我兩年前target 東區天主教小學, 都爬過文關於明德, 都是資料不太多, 家長通常放乙二, 而且 ...

明德2x%升B1算唔錯 好過中寶
四龍一僑嘅培僑2019年都係得28%
16網可能只有四龍過3成升B1

明德2019年度中學學位分配結果
http://mengtakps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=793&mode=published&nocache#

咁睇,升中升績好既只有新舊基

pingaeid 發表於 20-1-21 15:15
咁睇,升中升績好既只有新舊基

新基灣過半升B1 舊基灣4成多

回覆樓主:

睇完你哋咁講  ,我覺得我自殺式填表

我111係柴米
乙二係崇真,乙三係筲宮,乙四係愛宮

好驚     

flora1123 發表於 20-1-21 23:33
睇完你哋咁講  ,我覺得我自殺式填表  

我111係柴米

唔中乙一就應該去筲官,上年有人乙五入到,但唔知今年其他人點排。愛官就冇可能乙四,乙二已經 mun 水。

所以心儀固然重要,但都要睇大環境,同玩棋一樣,唔係你想就得,要諗埋後路 (back up 私小、叩門、插班、學校 Band 123 水平、友好中學、升中網)

誇張啲講句,讀幼稚園已經要諗升中。

1998Ruby1998 發表於 20-1-21 23:45

唔中乙一就應該去筲官,上年有人乙五入到,但唔知今年 ...

其實只要唔好派中信愛,救世軍中原我都接受到

知唔知梁李好唔好,因為好少聽人講,唔認識

回覆 flora1123 的帖子

信愛都算係寶入面嘅比較好,對上一次 17 年 Band 1% 都有 17%,估呢兩三年都係維持 12-18% 呢個位。
梁李都係普通小學,佢完全列人數,不過佢有影相。根據「入鏡學生都係派位好」呢個邏輯,咁 19 年 11 位同學入鏡,一共 130 個學生,Band 1 率 8%,18 年 16 個入鏡,106 個同學,Band 1 率 15%。咁我估計信愛其實同梁李都差唔多,Band 1% 都係 20% 樓下。

筲官圖像藝術,只能當平均分餅,19 年假設聯繫 28% 3 間,每間 9%,東區「英文」中學 38% 9 間中學,每間 4%,咁 Band 1 率 21%,相信都係 1X%-20% 呢個位。

flora1123 發表於 20-1-21 23:55

梁李只公布升中校名無各校人數
全為本區包括所有7間B1 小六130人
假設各1/2/3人 升B1 5%/11%/16%

2019年升中派位結果
https://www.llsy.edu.hk/student_life/2018-2019secondary.pdf

B1* 7
B2A-1C* 1
B2 6*
NR 2
總數: 16間

B1* 7
官津: 庇理羅士 張祝珊 中婦 
港島民生 聖馬可 嘉諾撒 筲官

B2A-1C* 1
直資: 中華基金

B2* 6
官津: 金文泰 劉永生 衞理 慈幼 顯理
直資: 培僑中學

NR 2
官津: 寶血 文理

* 據hkpapa全港B1中學名單

1998Ruby1998 發表於 20-1-22 00:15

信愛都算係寶入面嘅比較好,對上一次 17 年 Band 1% 都有 17%,估呢兩三年都係維持 ...

筲官小2019年小六100人得4間B1
SPSS/沙官估計各1(跨區自行/抽獎)
筲官當7人(同北官愛官均分21聯繫位)
假設中婦1/2/3人 升B1 10/11/12%

https://www.skwgps.edu.hk/am/p6s1_01.php

1998Ruby1998 發表於 20-1-22 00:15

信愛都算係寶入面嘅比較好,對上一次 17 年 Band 1% 都有 17%,估呢兩三年都係維持 ...

筲官小升中4間B1只比信愛多1間
信愛2019年升中名單得3間本區B1
升B1人數好可能少於10人

B1* 3
中婦 聖馬可 嘉諾撒

B2* 3
劉永生 金文泰 慈幼

NR 15
衡怡 筲東 小福 文理
張振興 李福慶 炮循 寶血 嶺南
聖貞德 桂華山 閩僑 蘇浙
他區: 普照 獅子會

總數: 21間

* 據hkpapa全港B1中學名單

2019年度升中派位結果
http://www.cwflls.edu.hk/latest-news.php?nid=1385

中原升B1中學數目比筲官小多
2019年名單有6間B1 小六79人
假設各1/2/3人 升B1 8%/15%/23%

2019年度學校報告 (p.15)
http://www.saccf.edu.hk/schintro/download/1920/1819_sch_report_chi.pdf

「本年度本校學生獲派首三志願的學生接近 60%。本校學生考獲之中學包括:庇理羅士女子中學、張祝珊英文中學、筲箕灣官立中學、香港中國婦女會中學、聖馬可中學、衛理中學、中華傳道會劉永生中學及觀塘官立中學等。」

Poyau 發表於 20-1-21 18:55
新基灣過半升B1 舊基灣4成多

我記得舊基以前升band one好高下,但見上年得4成。老實講谷到咁得4成,我覺得唔值。

Poyau 發表於 20-1-21 14:25
明德2x%升B1算唔錯 好過中寶
四龍一僑嘅培僑2019年都係得28%
16網可能只有四龍過3成升B1
我估幾年前升學人數低才有二十多少少 升 Band 1 率.  呢個 list 得11間 band 1 中學, 每校入一個至兩個, 頂多約個18-20人, 全學100人, 咁升 Band 1 率都係約百分之 十尾至廿頭.

flora1123 發表於 20-1-21 23:55

梁李升band 1大約28-30%

回覆 雲牛 的帖子

前幾年升中人數少令到入B1%高呢種現象, 引証左升B1校=/=BAND1生, 另一因素應該係華小搬落北角, 將東區BAND1位重新分配, 原本區內弱校B1C位下移至B2, 跟住幾年畢業人數上升, 弱校B1位應該會更少
‹ 上一主題|下一主題