用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望or聖保祿學校
go

德望or聖保祿學校

大家對這兩間學校有何看法?雖然未有任何offer,但女兒都鍾意呢兩間, 撇除地點外,大家會如何選擇?

德望~

ireneleecat 發表於 20-1-19 11:13
大家對這兩間學校有何看法?雖然未有任何offer,但女兒都鍾意呢兩間, 撇除地點外,大家會如何選擇?
...

我覺得spcs 好難入 … 不過樓主首要考慮igcse 是否適合

Cliokohonda 發表於 20-1-21 12:50
我覺得spcs 好難入 … 不過樓主首要考慮igcse 是否適合
我都覺得 SPCS  好難入 … SPCS 更適合純讀書的叻女

回覆樓主:

如果文武雙全,德望比較適合

catf2 發表於 20-1-21 14:33
我都覺得 SPCS  好難入 … SPCS 更適合純讀書的叻女

SPCS都唔係純讀書㗎喎,只不過比其他3間女校無咁積極而已~~~

回樓主,兩間女校我會揀SPCS~~~

回覆樓主:

覺得比SPCS囡較斯文乖巧,放工成日見到的都拎住本書 比我都會揀SPCS

工作關係,暑假嗰陣有緣同個SPCS畢業而家UK讀緊U嘅女仔相處過一排。聽佢講外面收番黎嘅成績真係好好係級頭,佢自己係直升相比之下hea好多。即使佢咁講,我依然覺得佢好醒目轉數快活潑得嚟又有禮貌。

收得SPCS電話相信唔會讀唔嚟,比我會㨂佢。

回覆樓主:

spcs  
有一年去旅行飛機見到d格仔裙去交流,覺得學生好乖,自此就下目標要考下試下

medicine    發表於 20-1-21 18:00

SPCS. 校服好靚,学校周圍多野食。

SPCS 食晏日日都見到,啲學生都好斯文有禮,同都幾靚女

回覆樓主:

謝謝大家的意見!

其實地點,真係差好遠。我反而會考慮呢樣

回覆樓主:

Spcs 收番嚟的外校生學術都好好,相反部分直升上來的成績就很一般。Spcs的學生有動有靜,但傳統天主教女校的學生一般都比較斯文。個人認為Spcs比較適合純讀書的女仔。

catf2 發表於 20-1-21 17:24
覺得比SPCS囡較斯文乖巧,放工成日見到的都拎住本書  比我都會揀SPCS
...

我有諗過如果呢一刻有人用SPCS學位交换GH個位,我及囡囡都好快拒絕……
除了DGS外, 我会先斬後奏。

Cliokohonda 發表於 20-1-21 20:44
我有諗過如果呢一刻有人用SPCS學位交换GH個位,我及囡囡都好快拒絕……
除了DGS外, 我会先斬後奏。 :funn ...

可以話你知,同GH比,SPCS 嚴好多,
不過女只有2 in, 考不入,恨唔得咁多,只可繼續做佢既GHoper

catf2 發表於 20-1-21 21:18

可以話你知,同GH比,SPCS 嚴好多,

我知CS 好嚴,但始終女校中DGS 係最有吸力……
不過CS 真係好抵讀,如果我住九龍半島都会rank CS 高過GH .

回覆樓主:

SPCS

值得港島區家長渡江的女校,只得DGS。

SPCS既成績同入U分佈資料透明度亦算非常高。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ireneleecat 的帖子

德望