用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【小一統一派位】中產年租48萬搬九龍塘爭入喇沙  ...
go

【小一統一派位】中產年租48萬搬九龍塘爭入喇沙 

【小一統一派位】中產年租48萬搬九龍塘爭入喇沙 花逾萬上興趣班

2020/21學年小一統一派位今日一連兩日接受申請,教育局預計約29,133人參加統一派位,較去年同期增加約400人。名校林立的九龍城41校網,早上9時已有30多位家長在派位中心外等候。有排首位的家長指,去年由深水埗劏房搬入樂善堂過渡房屋,可選報41名校網,不過她擔心傳統名校讀書壓力大,故為女兒選報華德學校。不過,另有家長為博入名校,特意花多一倍租金,搬入九龍塘私樓,又將月花過萬栽培兒子體藝及學術能力。

九龍城41 校網的統一派位中心今日早9上9時半開始接受申請,排首位的劉太提早半小時到達中心外等候。劉太表示,過去一直居於深水埗劏房,去年成功搬入位於九龍城的樂善堂過渡性房屋。她指,留意到住所位於名校網,不過,她未有選報傳統名校,因為擔心讀書壓力大,會打擊女兒的自信心,影響學習成長。她指,首志願選報華德學校,認為教學具特色,且女兒心儀學校。她指,為培養小朋友興趣,亦有安排女兒在深水埗上英文補習班及畫畫班,每月約花700多元。

月花逾萬元學溜冰游水打鼓補習 「反抗咪cut晒佢」

家長譚太為兒子首選喇沙小學,認為學術氣氛濃厚,而且校風好,「嗰度嘅男仔都好乖。」不過,她直言,喇沙學位競爭激烈,估計僅一半機會能入讀,「唔得都冇辦法」。她已為兒子報考四間私校,目前已獲一間取錄。

她指,兩年前因住屋需要,加上41校網名校選擇多,故特意由長沙灣搬入畢架山,每月租金由約兩萬元,升多一倍至約四萬元。為栽培兒子升讀名校,她指,每月花6,000至7,000元,安排兒子學溜冰、游泳及打鼓;三月起,打算每月花多4000元,聘請私人補習老師,每星期三堂,增強兒子學術能力。

她指,不會強迫兒子接受安排,「如果佢真係好反抗,咪cut晒所有嘢,佢接受咪可以。唔鍾意(唔會迫佢),細路仔好易有心理問題,到時要睇心理醫生仲貴!」她指,兒子暫時對安排無意見,「畀咩佢就要咩。」

有家長重視品德教育 無特意裝備小朋友

另一位家長朱先生表示,心儀瑪利諾修院學校,知道學校重視多才多藝的學生,故每月花5,000至6,000元,安排女兒上普通話、英文班、游泳班等,為升學積極裝備。從事銷售行業的他坦言,興趣班的開支負擔不輕,但為女兒未來,值得投資。

另一位,柏太同樣首選瑪利諾,認為學校校風好,歷史悠久,適合女兒就讀。她指,女兒已獲兩間私校取錄,不過,自己較為進取,希望可以博入瑪利諾,但指自己無特意裝備女兒,反而較重視品德教育,「平時教佢要有禮貌。」

其實現在既派位方法,更加限制了貧窮學生進入名校的機會...

學生家庭唔係所屬校網,連報名的機會都冇

個人覺得,反而直資收生方法,不限學生家庭住址,只要學生有能力,憑自已表現,通過面試,就能入學,這更加公平!

PeterWong2012 發表於 20-1-18 20:30
【小一統一派位】中產年租48萬搬九龍塘爭入喇沙 花逾萬上興趣班

如果考直資真係憑考生能力,又會有人話有錢有資源培養子女嘅家庭佔有優勢,一樣有人話唔公平。

PeterWong2012 發表於 20-1-18 20:30

搬屋去參加大抽獎,例如抽41校網,抽中MCS或LS嘅機會大約係1/5機會,考熱門直資大約1/30機會,邊個機會會大啲?

亦有人話官津有世襲位唔公平,直資名校又何嘗唔收”世襲”子姪?而且唔使好似官津咁,唔使計分、唔使有人數限制。某直資名校之前仲試過對外說明不會多於70%取錄”關連人士”,簡直童叟無欺。

Soundervolt 發表於 20-1-18 22:59

搬屋去參加大抽獎,例如抽41校網,抽中MCS或LS嘅機會大 ...

收最多70%有關係人士咪即係小圈子學校~

princesscupcake 發表於 20-1-18 23:07

神校世襲

校網劃分係配合就近入學為原則,並非同豪宅樓價租金掛鈎,何況現行派位係不論貧富,背景,能力,宗教等一視同仁去抽籤,有何不公平?

Diversifyedu 發表於 20-1-19 01:54
校網劃分係配合就近入學為原則,並非同豪宅樓價租金掛鈎,何況現行派位係不論貧富,背景,能力,宗教等一 ...

如果就近入學優先,為何自行部分收生并非如此?
背景—校友,宗教已經在自行計分中佔據左優勢,決定左一半學位.
在大抽獎中家庭住址又點會唔同貧富有關.如果此區九富一貧,此區貧者可以抽入就代表對所有貧者都公平?在自行收生中既校友因素,平均來講名校既學生家庭比一般官津學生家庭富裕.
至於不論能力我倒同意.除叩門外極小部分學生,在自行同大抽獎中,學校都冇見過學生.
現行既小一學位分配制度,除最多一成叩門學位外,其余學位正是由背景,宗教,住址再加運氣決定,與學生能力無關.

收生論學生能力先係公平…

Sing13 發表於 20-1-19 02:26

貪圖名校歷史背景,教學團體資源豐富,校友網絡强大,但又覺得向相關持份者優先提供部份學額唔公平,呢個係咩邏輯?由政府收回辦學權禁止校友支援再將所有學額大抽獎就如你所願最公平?

利申:小學已殺校

一般人會認為11、12、41等校網屬於富貴校網,其實校網嘅劃分亦有顧及每一個校網內各階層嘅人士需要。例如11網包括山頂,亦有石塘咀、西營盤、觀龍。12網包括渣甸山,亦有勵德村、駱克道等舊區,41校網有九龍塘,亦有九龍城舊區如賈炳達道一帶、美東村等等。一條街上面一棟公屋已經有幾百戶,但一條街上面一間low-rise豪宅又有幾多個居民?

我之前亦有提及,直資收生冇透明度,愈出名嘅直資名校,世襲情況亦不亞於津校嘅自行制度。

Diversifyedu 發表於 20-1-19 10:55
貪圖名校歷史背景,教學團體資源豐富,校友網絡强大,但又覺得向相關持份者優先提供部份學額唔公平,呢個 ...

如果校友捐錢,所以子女應該優先入官津名校又是咩邏輯?
另外若貪圖資源多又何必讀官津呢?
伊個學位分配方法稱之為公平,只是自欺欺人.

平均可能是但我當年讀喇沙書院是一個10A一個8A是自己考入
一個住居屋一個拿綜援
自己的將來自己把握

PeterWong2012 發表於 20-1-19 10:33
收生論學生能力先係公平…
每年這個時候都有這類文章如果只以能力,又會有人話太細個比太大壓力
現今小朋友要學的野仲唔夠? 仲要加?

君子求諸己
小人求諸人

princesscupcake 發表於 20-1-18 23:07

不是,系全港第一的,spcc吧

Joe8889 發表於 20-1-19 13:08
每年這個時候都有這類文章如果只以能力,又會有人話太細個比太大壓力
現今小朋友要學的野仲唔夠? 仲要加?
...

你所講既10A 8A入是講緊中六收生.
而家講緊既是小一學位分配.
一是就用小朋友能力,一是就全部抽,全部小朋友賭運氣.
反而而家絕大因素是睇家長,睇背景.

Joe8889 發表於 20-1-19 13:10
君子求諸己
小人求諸人

正如你所講,現實就是官津小一入學派位制度小朋友求诸人而非求诸己.

swytca 發表於 20-1-19 13:14
不是,系全港第一的,spcc吧

最多70%有關係 算唔算係小圈子?

Sing13 發表於 20-1-19 11:17

如果校友捐錢,所以子女應該優先入官津名校又是咩邏輯?

先唔好混淆視聽,校友捐錢與否都唔會影響自行機會,何況校友提供更多係非金錢上支援。
名官津資源多網絡强免學費唔係利益最大化?唔通一般津小又會爭崩頭咩。
如果要絶對公平,應該將所有官津學校堆倒重來,拆除非標準特別室泳池運動場,劃一學校面積設備,再由國家分配學位老師統一管理。

Diversifyedu 發表於 20-1-19 15:11
先唔好混淆視聽,校友捐錢與否都唔會影響自行機會,何況校友提供更多係非金錢上支援。
名官津資源多網絡强 ...

莫非冇人向直資名校捐錢換取學位?某資深EK網友都講過佢囝仔所讀嗰間男神校,有家長用家族基金捐錢,子姪通過面試,獲得取錄先至收到捐款,佢覺得延後利益唔算買學位。但又會唔會面試完唔獲得取錄,但錢仍然照捐?或一心一意捐錢但唔會要求學位?究竟俾錢交貨或收貨俾錢,只係次序問題,俾錢買學位就係俾錢買學啦!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊