用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抉擇
go

抉擇

小女在灣仔區一間聯繫小學就讀,成績中等,不知是否 band 1尾或band 2。
自行應該入唔返自己中學,想問問應該繼續留返係灣仔區,或是選擇大抽獎跨東區網?

回覆樓主:

灣仔大抽獎較佳

2galsmama 發表於 20-1-18 00:10
小女在灣仔區一間聯繫小學就讀,成績中等,不知是否 band 1尾或band 2。
自行應該入唔返自己中學,想問問應 ...

坑真?

MuiMuiQQ 發表於 20-1-18 08:01
坑真?

Yes

Poyau 發表於 20-1-18 00:30
灣仔大抽獎較佳

謝謝你

Poyau    發表於 20-1-18 10:53

2galsmama 發表於 20-1-18 08:20
Yes

同學仔喎

1尾2頭,都有機會碌返入中學部㗎

Ktfk    發表於 20-1-18 08:38

MuiMuiQQ 發表於 20-1-18 08:31
1尾2頭,都有機會碌返入中學部㗎

你好(emoji)

但今年多咗人爭,自己都多咗一班。又唔知亞女係唔係 band 1尾。因為照睇級次排名,佢真係似 band 2。除非間學校唔係3-3-3嘅banding排次序....

2galsmama 發表於 20-1-18 09:33
你好(emoji)

但今年多咗人爭,自己都多咗一班。又唔知亞女係唔係 band 1尾。因為照睇級次排名,佢真係似  ...

似乎本區B2都直升機會大喎,問淸楚老師取建議好D~~~

你好(emoji)

但今年多咗人爭,自己都多咗一班。又唔知亞女係唔係 band 1尾。因為照睇級次排名,佢真係似  ...

試吓問老師Banding
見以下分享 B1本區63人 全港88人

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3612753

回覆樓主:

唔使跨區吧,區內仲可以自1 true light,自2如果要穩陣可以聖方濟各啊~

仲唔滿意的話,仲可以呈三考好d,博搞band 1 pool。

仲唔滿意,仲可以叩翻true light,111夠誠意,成績又唔係差好多

你好(emoji)

尋日班主任有冇比咩意見你?

學校應該有同你講入唔入得番中學部喎?
如果名次在70名內應該幾安全。

你自行有冇揀番中學部?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MuiMuiQQ 發表於 20-1-18 15:59
尋日班主任有冇比咩意見你?

就係老師提出有冇諗過大抽獎跨區?所以先諗住上來問問大家的意見。

老師講灣仔區競爭大,band 1同 band3 都多選擇,但係Band 2就冇乜邊幾間揀。只怕亞女啲成績如果達唔到Band one,就冇乜選擇。
所以老師才說可能東區大抽獎阿女啲成績可以上 band 1...

佢都講到明話自行入返中學機會十分窄。

Poyau 發表於 20-1-18 10:50
試吓問老師Banding
見以下分享 B1本區63人 全港88人

謝謝你!
我都希望阿女可以係Band one,博大抽獎!
全港性Band one可能有機會,但係灣仔區Band one就可能窄少少...

hkpapa852 發表於 20-1-18 16:15
學校應該有同你講入唔入得番中學部喎?
如果名次在70名內應該幾安全。

亞女呈一衰咗,呈二好D。
但平均只可以是80-85/150

2galsmama 發表於 20-1-18 17:02
亞女呈一衰咗,呈二好D。
但平均只可以是80-85/150
呢個排名真係邊緣位........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2galsmama 發表於 20-1-18 16:59
就係老師提出有冇諗過大抽獎跨區?所以先諗住上來問問大家的意見。

老師講灣仔區競爭大,band 1同 band3  ...

自行只得40個位,全港性競爭,我諗唔係全級頭20都未必一定入到...

咁你自行有冇填佢?

班主任叫得你跨區,可能都真係窄...

2galsmama 發表於 20-1-18 16:59

老師講灣仔區競爭大,band 1同 band3  ...

純數字分析,上年坑真直上60%,只計女仔係64.3%,當中又8-10%似乎屬B1生自願離場即係差唔多75%無問題。位列中游老師會建議誇區,拎D數字同老師分析,睇吓有乜反應啦~~~

除非某個%之後,放D學生出公海,前後位置可以派番入中學都無乜所謂就另講~~~

MuiMuiQQ 發表於 20-1-18 17:33
自行只得40個位,全港性競爭,我諗唔係全級頭20都未必一定入到...

咁你自行有冇填佢?

坑真出自行位收B2生機會大於收B1,B2生放出公海去抽,係確保唔到目標B2學生可以收番入中學部~~~