用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH VS PC
樓主: carcarli
go

SKH VS PC [複製鏈接]

回覆樓主:

如果由旺角波鞋街入去,15分鐘便到
不如問下其他港島家長組成保母車?
另外天主教徒完全沒有用,因為skh係基督教
考st joe 20-25分都未必自行到

Same , living in Kowloon side , 5-10 min drive to Pui Ching .
struggling between PC and SKH .

好奇最後有無去SKH註冊?

既然有SKH offer, 又住港島區係理應揀SKH。我仔以前係SKH, 小朋友讀得開心,學校重視品德培育和presentable, 學術要自己谷,家長喺有升小一的壓力,學校每年有安排應屆成功考上直資私小的家長分享。至於樓主心儀st Paul boys 都係聖公會的。若然在SKH考到品學獎就好大機會去spcc喇。加油!

大家講到讀SKH咁易考到spcc/ spb, 好多時候係有雞先定蛋先既問題
不過我覺得交通問題係最大考慮,留SKH再自谷吧

carcarli 發表於 20-1-17 23:38
超大男仔、無弟妹、兩間都係am offer,天主教徒,住港島區,大家會點揀?實際環境唔允許搬屋,港島去PC交通 ...

聖公會吧,三年愉快(但跟得足既絕對學到野)校園生活,學校,家長們及家教會支援,加上近你家,一定不會後悔。當年呢度有個家長講得好好,佢話「未來既野好難完全掌握,不如揀一個對佢而家最適合的」,結果揀左SKH...

回覆樓主:

住港島考慮SKH

回覆樓主:

回覆 swytca 的帖子

我住個到無地鐵,要搭程小巴出銅鑼灣再轉103,落車位行去103都有少少距離,其實點都要一個鐘頭先到,來回2個幾鐘,外補都少左時間架。自己唔係最心儀培小,但要向事實低頭,裝備小朋友公海戰太難,付出好多都可以無offer
我唸培小本來已經好唔錯,亦希望可以俾仔仔一個愉快童年。
‹ 上一主題|下一主題