用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SKH VS PC
go

SKH VS PC

超大男仔、無弟妹、兩間都係am offer,天主教徒,住港島區,大家會點揀?實際環境唔允許搬屋,港島去PC交通不便,但有龍支持
去SKH交通舒服3年,但未考過小學覺得有D危。

搬唔到skh
pc無港島校車
小朋友太辛苦

Take pc,因為不用考慮升小升中

回覆樓主:

如果交通唔方便,就唔係3年,讀得培幼都會直上培中畢業,就係十幾年既事。

交通唔方便,長途校車真係好影響小朋友既學習,上到高年級就會感到時間好唔夠用。

收到SKH,就算N無,都會好好裝備個小朋友,出尼既成績都唔洗擔心。

你問我我會選擇SKH ,我鍾意聖公會營辦的學校,而且培正唔係我Target 既學校。

carcarli 發表於 20-1-17 23:38
超大男仔、無弟妹、兩間都係am offer,天主教徒,住港島區,大家會點揀?實際環境唔允許搬屋,港島去PC交通 ...

你住港島區,仲要你係天主教徙, 緊係揀SKH, 個個住得港島,都想入SKH
PC 係基督教,而家不是必入培小培中,分分鐘SKH仲有競爭力

SKH 係聖公會,基督教
另外pc可以直升小學,中學

Wing0903 發表於 20-1-18 15:03
你住港島區,仲要你係天主教徙, 緊係揀SKH, 個個住得港島,都想入SKH
PC 係基督教,而家不是必入培小培中 ...
聖公會也是基督教。不過,我也覺得路途太遠,幼稚園小朋友太辛苦

回覆樓主:

其實培小係咪你杯茶? 如果你Target 小學係SPCC 或DBSPD,但唔係Old boy,禁考SKH 會較好,叫多少少connection。

回覆 alanyeungsl2011 的帖子

點都會試下唔同學校,除了co edu, db外,港島多學校好過PC嗎?st james、st paul boy同PC差不多嗎?

我仔非常普通,無論讀邊間都一定會好好會安排外補,按家庭背景、阿仔能力係唔會入到co edu , db. 原本想抽st joe, 心儀st paul boy,漁翁撒網式的試,係咪PC實際D?

回覆樓主:

我記得要咗培小既offer,就唔可以抽獎,即係應該唔可以玩大抽獎抽St joe,當然叩門就無所謂。

回覆樓主:

過來人心底話。如培中非心中所愛,冇必要入培幼培小。講完,明既就自己會明。

回覆 alanyeungsl2011 的帖子

我知道入培正無得抽,所以如果PC係好過灣仔區無咁熱門的學校,我就求穩去PC

回覆樓主:

如果st james 與 Paul boy 同PC比,那PC 是較好的選擇,當然距離是要考慮

PC係交通唔方便,仲可能係十幾年
但係免考直私升小,也免升中自行
如果交通係代價,完全覺得值得

SKH 並不是幼稚園有聯繫上spcc
係家長係校友或教徒才能上到

所以辛苦三四年。之後自己搭地鐵去番學la

當然聖公會,
你住港島,看語氣應該係灣仔區, 直私可以考SPCC / St Paul Boy, 大抽獎可以博軒官上皇仁.  

聖公會個朵, 基本上好大機會入港島的一線小學, 無謂同九龍人逼地鐵

聖公會有一定training和經驗分享,但並不足以考到spcc st joe,始終出公海競爭係唔同龍校競爭

漏了天主教徒, 你灣仔區, 讀聖公會,之後抽華仁,或者扣門都係好選擇,仲有高主教可以back up

華仁已經搬去14,高主教係私校

我和樓主有相同的選擇困難…掙扎緊SKH 和PC……PC 有龍,好吸引……家中長老亦說PC 較好…但住港島真的很煩交通問題…