用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC pm定 KM am?
go

SC pm定 KM am?

唔知點揀好

回覆樓主:

我會選擇St cat, 因為St cat K2 全部係返pm的,所以,am and pm都無關係。

KM K2才有net班主仼,St cat K1已經有。

Sakuralunglung 發表於 20-1-17 17:23
唔知點揀好
SC for sure

Vote for sc

我成日擔心pm時間好難用

Sakuralunglung 發表於 20-1-17 18:17
我成日擔心pm時間好難用

Pm才好用,上午外補又多位。而且,St cat所有K2 都係pm,K1早d適應pm反而仲女好。

回覆 piglover 的帖子

聽人講SC係happyschool唔知係咪呢?我身邊無朋友讀!

Sakuralunglung 發表於 20-1-17 21:36
回覆 piglover 的帖子

我覺得太多人濫用happy school呢的個字眼。

兩間都是好學校。小朋友應該都返得開心。

KM KV SC都識有小朋友讀梗,大家一齊傾過下(戴定頭盔:無深入比較過,大家個人意見肯定非絕對),就咁睇SC功課算最淺,但模式應該係最活潑;KV係小朋友紀律方面的確好強,連細小習慣都訓練到;KM最細班,注重老師同家長溝通,就算開學幾個月都每星期或隔星期有電話。
但有一點可以肯定,3個小朋友都讀得好開心,好中意返學,3個家長都好滿意。其實3間都係好學校,唔會絕對有一間for sure嘅選擇,或者都係睇家長想要咩。

SC K1 係淺㗎,上到K2係完全另一樣嘢。SC 全程有NET,語景好⋯⋯ K2 K3 會少咗Net 時間,我估因為要趕課程同準備考小。

回覆 bluejadeball 的帖子

你本身有小朋友讀緊?可以分享多少少

我唔會揀KM 朋友(用家)話KM 老師質素差,小朋友學壞哂

littlelittlejo 發表於 20-3-30 00:04

我都想知多d呀 意思係km唔值得讀?

回覆 Yyt123 的帖子

我是兩小孩KM 用家,覺得返學開心。學術及語言強。老師有愛心現停課都每星期有電話同小朋友傾計
學術型小一面試(如三私小學),學校 level 已經可以應付有如。

完全冇學生學壞的情況

Jackrussell 發表於 20-3-30 18:22

我是兩小孩KM 用家,覺得返學開心。學術及語言強。老師有愛心現停課都每星期有電話同 ...

請問語言強係因為屋企本身都用英文定係純粹學校到學呀?

利申: 親身及朋友經驗,KM老師質素越來越差,指國際班吧!N班和K1的香港老師好D.考到名小的多數是家庭關係加補,但KM的功課就的能銜接到小一.

fa_fa678 發表於 20-3-30 21:46

利申: 親身及朋友經驗,KM老師質素越來越差,指國際班吧!N班和K1的香港老師好D.考到 ...

所以如果要比幾千蚊學費番n 其實值唔值得?原意係想小朋友接觸多d英文  但突然聽到咁樣又有d卻步

littlelittlejo 發表於 20-3-30 00:04

我小朋友今年 K3 , 佢讀得好開心, 我地都好滿意
KM.
學校又有好多外出活動
/
參觀. 每個月最少都有一次. 學術就比較深而家我小朋友放假期間, 我地比英文練習他做, 佢都識做小二小平

回覆樓主:

我小朋友也是k3, 4年來 老師都非常關愛學生 , 關係好好,我親自每天去接放學, net 會0係花園歡送學生同小朋友家長傾計,眼見學生們都好鍾意d老師 放學前擁埋去老師度擁抱, 學術打底亦好好, 我小朋友只有外補phonics, 學校有教 但我想佢閱讀能力再加強到小學程度先去補 , 面試班亦無上, 都考到超過十間直私offer, 因已經有最心儀offer, 連yw kts 有final round 都不去了, 身邊d好朋友同學都有好多好好既offers, 學校小班 k2 k3 全英普,就算無外補普通話 去interview 遇到普通話對答都完全無問題。 每月都有外出參觀, 校內又多活動, 停課期間keep 住恒常功課繼續學習, 網上有老師拍既video 教書 教圖工, 唔覺得小朋友會跟老師學壞喎