用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人同我有同一個煩惱, 有個鍾意畫公仔嘅小朋友 ...
go

有冇人同我有同一個煩惱, 有個鍾意畫公仔嘅小朋友

我女鍾意畫公仔, 但佢鍾意用啲A4 紙, 卡通紙畫, 我試過買一本本簿比佢, 覺得咁樣收藏都易啲, 但最後佢又用番一張張紙畫, 東一張, 西一張, 成屋都係紙, 掉左佢, 又好似好可惜.
如果你地都有同樣嘅問題, 你地會點樣處理果啲一張張紙?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-1-17 16:34
回覆 mimi1102 的帖子

我會珍而重之用密封盒保存著,我現在都存了十幾年~~~那些任意畫作/在飯盒上字條/生日 ...

你講得好啱, 佢就係好多"任意畫作", 零零碎碎, 真係唔知點處理, 試過放入file, 但佢又唔只畫落"紙", 唔可以收入file, 我都改用密實盒先, 謝謝 !

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆樓主

報到。
屋企打印機因此長期缺紙,俾佢攞晒
不過佢已經進化了,自己用釘書機將A4釘裝成一本本「作品」,既有小說日記,也有漫畫。
又問我如何出版,說要做作家。
我在思索如何實現她的夢想。

宮二 發表於 20-1-18 07:54
報到。
屋企打印機因此長期缺紙,俾佢攞晒
不過佢已經進化了,自己用釘書機將A4釘裝成一本本「作品」,既有 ...

咁你個就醒啦! 我屋企周圍都係紙, 仲要好多時都"巢"晒。

我女都有整書, 幾張紙釘埋變本書, 通常都一定有封面, 人物介紹, 但內容就只有幾章, 轉頭佢又開新書, 我女都有問過我點樣可以出書, 但佢只享受畫公仔嘅過程, 我諗佢都幾難完成一本書

ar_mak 發表於 20-1-17 18:18
我阿婆都係同你一樣,鍾意將D野收落餅乾罐然後放係床下底. 不過而家佢已經將D野放哂上雲端了~ ...
冇留下password 最終都是煙消雲散

mimi1102 發表於 20-1-18 08:16

咁你個就醒啦! 我屋企周圍都係紙, 仲要好多時都"巢"晒。

Same here

ar_mak 發表於 20-1-18 18:06
咁你收收埋埋,等佢第日嫁左,就每日一張咁寄番比佢,等佢知道自己細個寫野係點樣有頭冇尾睇死人. ...

哈哈!

結婚果晚播番晒出嚟

ar_mak 發表於 20-1-18 17:48
你即刻答我,你有冇將所有密碼比哂你老婆知道?
若有face id, 或許a new meaning for 見最後一面

mimi1102 發表於 20-1-17 16:24
我女鍾意畫公仔, 但佢鍾意用啲A4 紙, 卡通紙畫, 我試過買一本本簿比佢, 覺得咁樣收藏都易啲, 但最後佢又用 ...

我細仔也是这樣, 我們用可以入紙(一個A4, 一個A3)膠folder 去入起孩子的畫作!一般文具店或10蚊店也应該有賣! 一張一張把它們收分類藏整理好!

vin105 發表於 20-1-18 21:38
我細仔也是这樣, 我們用可以入紙(一個A4, 一個A3)膠folder 去入起孩子的畫作!一般文具店或10蚊店也应該 ...

多謝分享

回覆樓主:

叫產生問題那個人解決問題,反正你的方案他不接受。