用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖道迦南面試
樓主: 超人帝騎
go

聖道迦南面試   [複製鏈接]

mama78 發表於 20-1-19 14:56
回覆 camum 的帖子

多謝你的回復啊!

我只係講事實啫

回覆 camum 的帖子

香港係有好多家長一味只睇DSE成績, 大學入學率等等, 請問入到大學又如何? 如果個學生根本唔知人生方向, 唔識思考, 咁攞住個degree又如何? 出來社會工作佢都係好似係大海飄浮, 無定向咁浪費日子!

學校好唔好係見人見智, 咪等學生自己去感受囉, 佢真係喜歡學校, 鍾意返學, 咁仲想點? 學校可以做到學生咁有歸屬感其實唔容易,點解唔從另一個角度去睇,成日開口埋口講%,講banding, 真係聽到厭!

如果你自己同學校有咩深仇大恨,唔該私下解決,唔係再係EK度猛咁講負面說話,影響別人!

我作為家長,如果想黎EK睇資訊,其實都想「學校好野」同「學校壞處」都聽一d,再作考慮既

回覆樓主:

只能講如果能了解多些而band1 好想搵直資可以去對面匯基先,聖道唔係唔好,只係如果band2唔係太差抽獎唔洗$而又好的也有好多選擇!就如九龍城重有陳瑞褀同何官……等等!揀學校如揀樓各有所好,你話公屋平靚正時,我話私樓有設施!

回覆 babyheima 的帖子

明呀, 只不過有家長已經不下數十次講同一番批評嘅說話, 是針對聖道迦南的, 所以大家小心判斷, 最好自己親身去了解, 同問一些在讀的同學和家長!

我個女其實四年級之前成績都普通係五六年班先突然進步佐,始終英文程度唔算好好,但就偏偏考試分數幾好,齋睇呈分試就屬Band-1,但佢對自己信心不足,我都擔心中學課業重另到她唔中意返學。
了解一間學校我都想聽下各種聲音,但睇佐個幾月都只係見一個ID有話聖道迦南唔好,都覺得好奇怪。
其實我都想知,如果學校教學咁用心同埋同学仔都咁中意返學點解迦南的成績一路都仲係咁低呢?我見女女好中意間學校,但又擔心間學校會耽誤佢,真係好矛盾。

回覆 mama78 的帖子

我估學校揀學生時, 學生也揀學校, B2直資真係唔容易收到成績好好嘅學生, 這是現實問題, 我個人覺得揀聖道迦南的家長都不太會是催谷成績一族, 而是希望孩子有健康正向嘅成長。
你囡囡是band 1成績, 入到去會讀得比較輕鬆, 聽人講其實都多功課架, 一啲都唔HEA~
無論如何, 希望你囡囡入到最心儀的學校!

回覆 chenyoyo 的帖子

多謝妳咁中肯嘅答復。我就係擔心囡囡讀得太輕鬆會變懶,如果學校功課都追得緊我都放心D。

其實Band-1學校我們都報佐幾間,暫時都沒收到offer,囡囡話要為聖道迦南放棄自行與大抽獎,所以我先咁心煩冇曬主意。

chenyoyo 發表於 20-1-20 13:40
回覆 mama78 的帖子

我估學校揀學生時, 學生也揀學校, B2直資真係唔容易收到成績好好嘅學生, 這是現實問題 ...

why does your daughter like STCC

mama78 發表於 20-1-20 14:51
其實Band-1學校我們都報佐幾間,暫時都沒收到offer,囡囡話要為聖道迦南放棄自行與大抽獎,所以我先咁心煩 ...

你屋企係咪明顯有錢果D?否則同女女講,可以就盡量揀唔駛學費,中學開支都大,云云。

mama78 發表於 20-1-20 12:47
我個女其實四年級之前成績都普通係五六年班先突然進步佐,始終英文程度唔算好好,但就偏偏考試分數幾好,齋 ...

因為學校係舊年至開始要求考生主科全B。以前舊校長係有教無類型,好多B3,有咁既成績都還得神落。依家學童多咗,所以學校都門檻高咗。生源好咗,正路成績係會有改善。不過如果B1生我直頭唔會報添,但如果小朋友一直成績唔好,無乜自信,咁又唔同講法。

其實Band-1學校我們都報佐幾間,暫時都沒收到offer,囡囡話要為聖道迦南放棄自行與大抽獎,所以我先咁心煩 ...

如果成績band 1,應該有很多選擇,亦沒有必要放棄大抽獎。學校都幾嚴,亦多功課/默書/quiz, 如果小朋友比較谷得會合適一些。

其實如果有band1成績我會入左band1或唔洗$的band2a先,唔like中二再考過聖道迦南!雖然直資話好貴又未去到國際學校咁,但我自從由私小上到資助中學,一年d錢真係夠一家去兩次旅行!而資助學校的好處係大部份野唔收$!

little_yolky 發表於 20-1-20 20:20
因為學校係舊年至開始要求考生主科全B。以前舊校長係有教無類型,好多B3,有咁既成績都還得神落。依家學童 ...
搞到我呢地B2生(有C)都無機會interview

今時唔同往日, 直資競爭大好多, 雖然係B2, 但聖道迦南係英中加上基督教學校, 對好多成績一般或呈分失手的同學來講是一個希望!
我仔呈一都全B, 呈二英文跌咗得C, 12月面試完到現在仍未有消息!
‹ 上一主題|下一主題