用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 推薦信
go

推薦信

我想請求學校幫我寫推薦信,想請問班主任寫定係主任寫會有效D?
我估校長咁高職位應該唔會寫推薦信掛⋯有冇家長試過求校長寫推薦信?

回覆樓主:

校長老師都可以寫推薦信
試吓問老師想校長寫要點做
校長信通常有限數目

醒目開學勳章 王國長老

要問返學校policy,有d有指定
其實推薦信作用唔大(除非幼稚園有人脈),因為學生叻唔叻,成績表/獎項已反映

我女幼稚園的校長會寫推薦信

koeylin1993 發表於 20-1-17 04:33
我想請求學校幫我寫推薦信,想請問班主任寫定係主任寫會有效D?
我估校長咁高職位應該唔會寫推薦信掛⋯有冇 ...

我嗰時係一上K3,即email 比校長問校長拎推薦信。

通常小朋友每學年連續拿傑出表現獎,校長都可能會出推薦信。

不過作用唔大,經驗中會收而又起到些微作用既,得幾間
edited: 上面主要係直私。扣門時作用而對會大d

推薦信除咗成績和表現,內容可能會介紹埋小朋友性格和行為,興趣和才華,好讓閲讀者有初步瞭解申請人,我就覺得有一定作用,作用是否存在根本唔容易察覺,用咗都唔知~~~

除非該信係行貨,封封俾小朋友嘅內容係一樣~~~

Charlotte_mom 發表於 20-1-17 07:12
其實推薦信作用唔大(除非幼稚園有人脈),因為學生叻唔叻,成績表/獎項已反 ...

前年問幼稚園校長攞推薦信,發覺佢寫左等於冇講寫,哂氣,為左唔好浪費一版portfolio紙,索性唔放,用嗰一版show多d阿仔的生活照算

By the way, 因為幼稚園小學部已收阿仔,唔知關唔關事,封信寫得好hea

mcl203 發表於 20-1-17 10:44
推薦信除咗成績和表現,內容可能會介紹埋小朋友性格和行為,興趣和才華,好讓閲讀者有初步瞭解申請人,我就 ...
要求校長寫推薦信有少少野要注意的。校長通常都唔會清楚每一個小朋友既性格、行為,家長by writing 要求推薦信時可以加入對小朋友呢方面嘅描述。咁封信嘅內容就唔會咁行貨。
不過最主要都係宜家直私係唔收

993rs 發表於 20-1-17 13:15
要求校長寫推薦信有少少野要注意的。校長通常都唔會清楚每一個小朋友既性格、行為,家長by writing 要求推 ...

宜家唔收?當年港島間間都收喎,最終有無睇就唔知了。個人性格,各有各寫啦,學校寫返佢哋目測嘅嘢~~~

mcl203 發表於 20-1-17 13:18
宜家唔收?當年港島間間都收喎,最終有無睇就唔知了。個人性格,各有各寫啦,學校寫返佢哋目測嘅嘢~~~
...
宜家好多最起碼要入到2nd in 先收,試過有間我交比職員,佢初時話唔交都得,我差唔多要迫佢收。
每屆傑出表現學生都幾十人,校長點會知道佢哋嘅優點、性格?寫 request 時合理地提醒一下會有幫助。當時KG校長既推薦信都有加入我嘅提醒,除咗成績外,其他內容肯定唔會同其他小朋友一樣先。其他校長可能有自己嘅寫法,不過主動介紹下小朋友冇壞

993rs 發表於 20-1-17 13:15
要求校長寫推薦信有少少野要注意的。校長通常都唔會清楚每一個小朋友既性格、行為,家長by writing 要求推 ...
總覺得搵校長寫通常內容都係好求其, 成校咁多學生, 佢點會清楚知道你個小朋友係點呀...

koeylin1993 發表於 20-1-17 04:33
我估校長咁高職位應該唔會寫推薦信掛⋯有冇 ...
除非同你想報果間小學有交情, 而d信唔係人手一封, 否則係無用~

bubblescat 發表於 20-1-17 13:46
總覺得搵校長寫通常內容都係好求其, 成校咁多學生, 佢點會清楚知道你個小朋友係點呀... ...

認真嘅校長,佢會問家長攞D料,又問老師攞D料,可以人人唔同。求其嘅,咪出行貨囉~~~

Charlotte_mom 發表於 20-1-17 07:12
其實推薦信作用唔大(除非幼稚園有人脈),因為學生叻唔叻,成績表/獎項已反 ...

993rs 發表於 20-1-17 13:37
宜家好多最起碼要入到2nd in 先收,試過有間我交比職員,佢初時話唔交都得,我差唔多要迫佢收。
每屆傑出表 ...
Very true