用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網 3女校及乙23 選擇困難症。請教!
go

12網 3女校及乙23 選擇困難症。請教!

小女 偏向好動, 成績一般, 但都喜歡閲讀, 想甲1及乙1搏一搏Marymount. 但又心大心細想揀聖保祿, 因為又怕Marymount 太自由會令學習仲難有自律性。同埋猶豫緊乙1揀聖保祿是否會較大機會.

之後, 就諗唔掂乙2及34之後點填, 怕填得太進取會碌落山!
自己又唔太識睇數據分析,希望有人幫手分享一下!

(有1私小 back up, 不是神校)

第一次出post, 多多包涵, 感激不盡!!

12 網,三間女校、兩軒、St Jo 都係乙一爭崩頭,不存在「好似大機會啲」。

自律係自己培養,唔係學校。

乙二寶血/李賜豪有人中有人唔中

乙三要填雲官

乙四嘉道理應該 OK

回覆樓主:

熱門程度 MPS > SPPCS > SFCS

回覆樓主:

學校學習氣氛對學生影響好大,吾會零影響,老師講一句有效過家長講十句,小朋友聽老師話多。

dreamdream081    發表於 20-1-17 17:43
Poyau    發表於 20-1-17 07:50

LRH 發表於 20-1-17 00:55
小女 偏向好動, 成績一般, 但都喜歡閲讀, 想甲1及乙1搏一搏Marymount. 但又心大心細想揀聖保祿, 因為又怕Ma ...

[size=1.25em]乙1揀聖保祿是否會較大機會.is a must

我提供一個case for reference,
以前侄女係活潑型, 諗住配合佢性格揀咗間happy school,
成績中等, 但升中就有大問題, 佢已經去唔返傳統催谷型學校,
變咗升中選擇好少, 而家選小學可能要諗埋升中了, 諗遠d

醒目開學勳章 王國長老

其實由k已經要唸定升中,唔係龍校點會爭爆頭....

Charlotte_mom 發表於 20-1-17 11:42
其實由k已經要唸定升中,唔係龍校點會爭爆頭....

冇辦法,個遊戲是咁玩。

另外St Paul Cat 直升中學機率似乎比Marymount稍高, 請問是嗎?有冇現在用家可以分享下St Paul Cat 係咪多功課少活動, 讀得開心嗎?

大家又點睇St Francis 係咪真係比較適合文靜同受谷嘅女仔?

謝謝大家😊

LRH 發表於 20-1-17 14:30
另外St Paul Cat 直升中學機率似乎比Marymount稍高, 請問是嗎?有冇現在用家可以分享下St Paul Cat 係咪多 ...

St Paul 小一功課唔算多,甚少抄寫功課,星期一至四有導修堂,其實每日飯後都無學科的堂,係閱讀堂或者校內活動。

回覆 bj1315 的帖子

聽聞不計名次, 是真嗎?有2測2考?

LRH 發表於 20-1-17 15:00
回覆 bj1315 的帖子

聽聞不計名次, 是真嗎?有2測2考?

2測2考 小一上學期不設測考,當然平日有評估。

聽家長講不排名次

回覆 LRH 的帖子

兩測兩考,每年有open day for 本校生,今年60周年,會有慶祝活動。冇排名,但每年成績遲標的學生會有成績優異獎,每班最多10個內,可能有機會只有4個。
功課多少,我覺得因人而異,阿大讀左咁多年,都有感到多功課的一刻,但事實上讀得頗輕鬆,只有英文一科外補,並唔係成績唔好,差不多每次測考都keep 到 A,但本校英文自覺比其他名津或私校淺,擔心小女升英中會難追,所以打穩個底。

我真係唔知以前學校既辦學理念、模式係點,因而俾人感覺傳統,但要分開睇,學校規矩上好有原則,特別係儀容、行為上好有要求,所以女女都很斯文、乖巧。不過課程上是與時俱進,積極加入新概念,如今年小四就開始電子教學,一人一ipad上課。

PTL_L 發表於 20-1-17 15:31
回覆 LRH 的帖子

兩測兩考,每年有open day for 本校生,今年60周年,會有慶祝活動。冇排名,但每年成績遲 ...

個人愚見,一所學校好與唔好,其實可以從老師流失率又或old girls 女女入讀率去衡量,事實上,本校好多老師係old girls。

回覆 PTL_L 的帖子

感激解答, 資料好詳細🙏🏻🙏🏻

另外St Paul Cat 直升中學機率似乎比Marymount稍高, 請問是嗎?有冇現在用家可以分享下St Paul Cat 係咪多 ...

因為M記小學係132個學位,中學係144個學位,大致相若,以乙部85%直屬位原則,只可以有79個直屬位~

S記小學係120個學位,中學180個學位,直屬位99個~

又基於直屬只可以分配俾Band 1和 Band 2生,所以基本上S記係非常夠用,M記就唔太夠。再加上,S記升中外闖意願係比M記濃烈,分別更大~

但M記係會用少量自行學位去收自己學生,S記無須咁做~

1998Ruby1998 發表於 20-1-17 05:06
12 網,三間女校、兩軒、St Jo 都係乙一爭崩頭,不存在「好似大機會啲」。

自律係自己培養,唔係學校。

據校務報告 MPS平均3/4升MSS

Annual School Report 2018-2019
https://www.mps.edu.hk/attachment/pdf/1576555156gE8ho.pdf

No. of students (2018-2019)
P.6 121
P.5 130
P.4 126
P.3 127
P.2 126
P.1 128
Total 758

An average of about three quarters of the entire Primary 6 students continues their education in Marymount Secondary School after Secondary School Places Allocation (SSPA).

見到好多 St Francis 啲學生完全唔係文靜型反而係好活躍型。