用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 三年級小朋友超級心散⋯點算?
go

三年級小朋友超級心散⋯點算? [複製鏈接]

剛剛考完試,結果暫時未知,可是溫書過程實在痛苦(emoji)⋯ 唔知是否有好多男孩子都是這樣,琴日溫完嘅嘢,第二日再問返會好似乜都唔記得咁!即係白費心機⋯⋯

一路溫書嘅時候,個心淨係諗住幾時有得去玩、又或者喺度發緊白日夢⋯再唔係又話要去廁所、一陣又話要食茶點、溫左半個鐘左右佢又開始瞌眼瞓⋯⋯連我自己都唔敢睇考試出嚟嘅結果⋯

請問有冇人可以指點一下?點樣可以令到小朋友沒有這樣心散⋯
我淨係想佢專心啲⋯還是其實我小朋友有不專心嘅問題,要去到睇醫生呢?

3    0    0    0

回覆樓主:

佢一日裏面,你有無劃定比佢玩的時間?如果你一日比1個鐘私人時間佢,任佢睇電視、玩玩具、訓覺咁都得。一個鐘之後在做功課和溫習,咁佢可能會心甘命抵,願意專心。

angel-papa 發表於 20-1-16 23:15
剛剛考完試,結果暫時未知,可是溫書過程實在痛苦(emoji)⋯ 唔知是否有好多男孩子都是這樣,琴日溫 ...

首先可以去搵醫生做下檢查,睇吓係唔係有專注力不足嘅問題,如果喺身體嘅問題,可以有藥物嘅幫助。另一方面,要對小朋友培養對學習有正確態度,最主要有學習動機,點解要學習知識?知識對日常生活有什麼需要?當小朋友對某些事情有興趣就會專注及認真。打個比喻,小朋友鍾意打機,因為有興趣就會變得十分專注,電玩當中嘅日文或英文指令,亦因為要去玩,所以無師自通亦可以認識當中英文或日文生字嘅解釋,呢尐都係”動機”所在。所以要從小朋友嘅興趣入手,再喺興趣當中發展學習動機,令佢哋感受到知識對佢地本身嘅重要性,從而產生正確嘅學習態度。

醒目開學勳章 貢獻勳章

心散定專注力不足? 未睇醫生前,可以留意少少野,e.g 日常生活當中,多唔多食化學野?糖、汽水、junk food?  有無試過cut 呢d野,效果如何?

我有朋友仔仔見過學校社工、EP,都話佢ADHD,佢cut junk food 加食supplement,有明顯進步,當中亦有用精油幫手,總之幫得到嘅都試,課堂上老師亦有讚佢大有進步

佢試過俾仔食一粒糖,即刻興奮到坐唔定,從此唔敢俾佢食糖!

恐龍家

聽落似似地輕微 ADHD/專注力弱,同醫生講下情況好啲。冇事就繼續努力,有事都可以儘早幫仔仔。

有冇硬性時間表?即係講左一個鐘(或者 16:00-17:00)任玩就一個鐘,之後就要收拾心情溫一個鐘。同埋培養正確態度,想其他人對佢認真、守承諾,佢自己先要認真同守承諾。要畀佢知道,你付出咁多,佢亦要付出一樣多。
同埋一定要 cut 零食,汽水、餅乾、糖果,全部考試都一定唔可以掂。呢啲本來無益,同埋會影響專注力,糖份、添加劑會易令人 hyper。

回覆樓主:

專注力不足可以邊度check?

原來介食零食,汽水、餅乾、糖果真係咁重要! 咁佢又真係日日都有食糖果或者餅乾之類的東西⋯⋯ 學校小息都會食這些東西⋯ 不過冇諗過影響會咁大

亦都未試過俾佢任玩一個鐘,因為平時都係姐姐照顧,已經好自由。但係電視一定冇得睇,因為我掹咗條線,想睇都冇辦法!

當我同佢溫書嘅時候,就係放假嘅日子,所以佢成日覺得放假都要溫書⋯

我會試吓再睇下同佢介食⋯ 但係唔食呢啲可以食啲咩呢請問有冇好提議?

專注能力我真係好混亂⋯因為叫佢自己砌Lego的、砌模型,佢可以砌好耐⋯ 個幾鐘嘅冇問題! 但係一去到溫書就20分鐘都頂唔順⋯

運動方面其實已經有做運動,常常都有玩球類運動的訓練班,佢又好鍾意又好專心練習咁⋯ 我都搞唔清係唔係專注力有問題⋯

難怪!吸收咁多糖份同添加劑,對小朋友腦部發展唔好,改食水果、自家製茶點。之前阿妹就係做練習前同中間都食糖,容易分心,同佢講完「食糖會蠢、唔識做練習」就即刻戒,專注力有提升返。

識幾個 ADHD,綜合返佢哋特徵,佢哋玩、睇電視可以好專心,但有樣野唔同嘅就係,佢哋就算好專心,肢體會繼續郁,例如隻腳會放上凳,甚至踎係度,明明做係度溫書,佢偏要走黎走去、企係度唔坐。不過呢啲,學校老師應該留意到,會投訴。如果強迫專心 20 分鐘,佢哋明顯專注力同體能下滑,feel 到佢哋「攰」。

所以有 ADHD 小朋友嘅家長屋企都唔會有太多零食,幾乎要「戒糖」,有啲極端到飲兩口汽水,即刻 hyper 到夜晚訓唔著。

回覆樓主:

過目不忘的人萬中無一,大家都是凡人而已。

angel-papa 發表於 20-1-16 23:15
剛剛考完試,結果暫時未知,可是溫書過程實在痛苦(emoji)⋯ 唔知是否有好多男孩子都是這樣,琴日溫 ...

已經過了三年,理論上不是專注力不足或過度活躍。否則學校應該一早捉咗佢去做評估。的確男仔是比較難集中,比較好動活潑。可以試試行為改善(behavioural modifications);如獎或罪,使用計時器等

如仍然不放心,可找私家教育心理學或職業治療師做一個詳細的評估。

非藥物治療是首先考慮的方法。如嚴重個案,可找精神科醫生,醫生可能會使用藥物治療,但藥物始終有一些副作用,必須留意。

‹ 上一主題|下一主題