用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網選校
go

12網選校 [複製鏈接]

請問佛教黃焯菴/寶覺/北角官立/那間最好?保良局金銀業貿易場張凝文學校是否灣仔最差?
請大家比意見
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

幾間之中雲官最大路
其次黃焯菴
保良局同寶覺都好少聽到有人提起,保良局少,寶覺更少

Charlotte_mom 發表於 20-1-16 16:30
幾間之中雲官最大路
其次黃焯菴
保良局同寶覺都好少聽到有人提起,保良局少,寶覺更少

寶覺是寶校,朋友當年中咗喊到一句句。。。

唔要求名津名官,點解唔寶血乙一 安安心心等放榜,
博少少乙一填搶手貨同人爭,乙二寶血都可能仲有機會

tummypooh 發表於 20-1-16 21:03
博少少乙一填搶手貨同人爭,乙二寶血都可能仲有機會 ...

乙一李賜豪亦穩陣
2019年升B1有34% 低寶血37%啲

其實12網已經叫好好了,多名校分咁啲人,名校以下仲有幾間唔錯的小學。只要識填而又唔係一條心要去個幾間,其實可以幾開心。

tummypooh 發表於 20-1-16 21:23
其實12網已經叫好好了,多名校分咁啲人,名校以下仲有幾間唔錯的小學。只要識填而又唔係一條心要去個幾間, ...

名校有時難以抗拒 真係要好忍得手
例如41網聖家係好 但難忍唔博MCS

tummypooh    發表於 20-1-16 21:53

醒目開學勳章 王國長老

tummypooh 發表於 20-1-16 21:03
博少少乙一填搶手貨同人爭,乙二寶血都可能仲有機會 ...

識人12網,阿媽中五畢業唔太support到個女讀勁校,一條心咩名校都唔要,一於乙一寶血
結果皆大歡喜,喜到佢在派位中心一路喊住落樓,人地唔知以為佢咩事咁激動

Charlotte_mom 發表於 20-1-16 22:10
識人12網,阿媽中五畢業唔太support到個女讀勁校,一條心咩名校都唔要,一於乙一寶血
結果皆大歡喜,喜到 ...

啲人以為跨區甲一中神津

回覆 Charlotte_mom 的帖子

幾好呀。最緊要佢又開心,小朋友又讀得開心。我見我四囡其實讀得幾開心。不過為左幾年後煩少樣,我都唔知轉走佢係咪好事。

醒目開學勳章 王國長老

tummypooh 發表於 20-1-16 22:14
回覆 Charlotte_mom 的帖子

幾好呀。最緊要佢又開心,小朋友又讀得開心。我見我四囡其實讀得幾開心。不過 ...

決定左就去馬啦!唔好唸太多

Rachel1818 發表於 20-1-16 16:01
請問佛教黃焯菴/寶覺/北角官立/那間最好?保良局金銀業貿易場張凝文學校是否灣仔最差?
請大家比意見
...

[size=1.25em]寶覺多南亞同學

dreamdream081 發表於 20-1-17 09:01
寶覺多南亞同學

SEK/李陞大坑為NCS而設
寶覺同金銀業張凝文亦多NCS

寶覺
http://www.pokokps.edu.hk/news/1516pokokactivity.html

金銀業張凝文
http://www.plkgspts.edu.hk

醒目開學勳章 王國長老

公道講句,SEK除左南亞多,本地學生都唔少,亦有其他非南亞英語學生,算係幾間之中較好,起碼近年多見家長有興趣
寶覺同黃焯菴都係佛教背景,有宗教衝突/南亞家長會有抗拒
金銀業張凝文本來係兩間學校,由於齊齊面臨殺校而合併,張凝文有保良局孤兒院小朋友,有jm接觸過形容「能量低」,我估意思係欠缺活力果種

回覆 tummypooh 的帖子

想請教寶小如放甲一乙一乜真係穩入架咩?

PINKYHK 發表於 20-5-15 03:05

寶血據績乙一穩

醒目開學勳章 王國長老

PINKYHK 發表於 20-5-15 03:05

派彩嘅野無100%一定係
但咁多年直到上年都係。寶小無咩直屬聯繫中學突然爆出咩大喜事/醜聞,斷估今年選校人數會同舊年相若

Charlotte_mom 發表於 20-5-15 10:41
派彩嘅野無100%一定係
但咁多年直到上年都係。寶小無咩直屬聯繫中學突然爆出咩大喜事/醜聞,斷估今年選校 ...
寶小同間中學都斷咗龍多年,而且間關連中學只係得B2C/3A既水平,基本上無關重要

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-5-15 10:48
寶小同間中學都斷咗龍多年,而且間關連中學只係得B2C/3A既水平,基本上無關重要

...

通常出狀元名人,搬新校舍,就會突然吸睛
不過寶血暫時無呢d誘因

Charlotte_mom 發表於 20-5-15 10:50
通常出狀元名人,搬新校舍,就會突然吸睛
不過寶血暫時無呢d誘因
又外判俾某牟利團體辦學囉!馬上吸睛
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題