用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想轉校,因為而家間IS太hea
go

[小學] 想轉校,因為而家間IS太hea [複製鏈接]

Hi All,我仔而家間學校極hea,冇考試、冇評估、冇工課(约一星期一樣)、冇project,我仔專注力差,又只得兩、三本書,我唔知佢學到乜,好擔心。
係咪間間IS都係咁? 有冇好IS介紹?想揀港島區'英制
   1    0    0    0

請問你仔仔讀邊間?
我有興趣俾個女讀

macusMM 發表於 20-1-16 13:49
Hi All,我仔而家間學校極hea,冇考試、冇評估、冇工課(约一星期一樣)、冇project,我仔專注力差,又只得兩 ...

Year幾?Reading level如何?

Hi All,我仔而家間學校極hea,冇考試、冇評估、冇工課(约一星期一樣)、冇project,我仔專注力差,又只得兩 ...

CAIS? 遲啲你就知一d都唔hea , 你試吓問吓高d年級

讀一條龍既國際學校 大學前都無升學壓力 何不俾小朋友過10年8年好日子?

除左學術外 生活好多美好既事都需要時間去培養

ESF小學無功課添喎!

Moonlight819 發表於 20-1-16 17:07
ESF小學無功課添喎!

你是那間ESF 的用家?

其實當初點解讀國際學校呢?
小學階段無考試、無功課、無textbooks是正常喎,他們的學習都是在學校發生,課堂上也有持續評核,入學前沒有攪清楚?
課外閱讀要家長配合,多去圖書館和書店,掌握閲讀能力後,小孩蛀書速度可以好驚人。(當然你不可以放任他們用手機啦!)

回覆樓主:

我仔學校初小冇考試,,冇功課(有reader及建議home learning activities),project在學校做…但我一啲都唔覺得hea喎…佢哋喺學校好充實的,唔駛做功課都可以學到好多嘢。

你肯定學校冇評估?冇評估點出report? 一般IS都有評估,係on-going嘅,學生唔覺自己被評估咗。

IS小學冇功課冇考試好正常,佢鼓勵你睇多啲書,睇書冇得教冇得迫。
對學生個評估年尾有番個report俾你,平時一直做緊assessment 亦唔會講俾家長聽。
如果係追求功課考試的,番LS適合啲。

Moonlight819 發表於 20-1-16 17:07
ESF小學無功課添喎!

Yes我呢個懶媽樂得清閒

唔知你小朋友讀邊間,但只要學校有認真教學,初小放學後無乜功課project、無考試的負累,多d時間睇喜愛的課外書、玩mutliple sports,多d空間思考,係好事。

但如果小朋友課餘係零閱讀,完全無做任何有建設性的活動,連運動或樂器都唔玩,咁確係浪費時間。會唔會讀local school,有大量功課測考逼住佢,好過全hea,咁係另一個話題。

其實我又唔覺得好hea
3點放學有時我會安排d興趣班、中文班比佢學,又或者同同學play date, 之後讀下學校借嘅story book, 放下空或者揀下自己中意嘅野玩,沖涼食飯都差不多
學校寧願學生早d訓
冇考試冇功課冇課本都正常,冇assessment就怪d

meimeimandy 發表於 20-1-16 20:26
其實我又唔覺得好hea
3點放學有時我會安排d興趣班、中文班比佢學,又或者同同學play date, 之後讀下學校借 ...

Agree, 唔hea, 我女1:30-3:30放(視乎參加1定2個課外活動),番短日放學後會上中文學琴游水或play dates, 回家都4點幾,番長日怕累都不再安排活動了,回家讀reader練琴(有時)做下自己野轉眼巳6pm都差唔多吃飯,之後沖涼看下書砌下lego聽下音樂8pm都準備要睡了。有時想自己教下野都冇時間。
其實我都唔明local school成4pm才回家,那麼累還要做功課溫書補習練琴是如何進行,很多都少運動和太遲睡。

964000 發表於 20-1-17 07:12
Agree, 唔hea, 我女1:30-3:30放(視乎參加1定2個課外活動),番短日放學後會上中文學琴游水或play dates,  ...

每日密密麻麻嘅時間表吧,一項接一項
繁忙兒童嘛
其實小朋友同照顧者都應該好攰

回覆 macusMM 的帖子

國際學校小學係無咩功課帶返屋企,有多數都係課堂做!平時多數都係鼓勵D小朋友閱讀課外書,當佢地掌握了呢個習慣,知識就會累積得好快,唔使擔心!!

回覆樓主:

放學返到屋企都近四點, 食下午茶睇下電視跟住通常會去公園玩下, 每日都會睇一本學校借返嚟嘅書, 食完晚飯同洗澡都差唔多到瞓覺時間

基本上一星期一樣功課好快做完,我就覺得幾好, 初小唔想佢咁大壓力,有時間玩下輕鬆下,放假都只係會去玩, 當然間中亦會有參加一啲興趣班例如彈琴打波

聽到朋友話本地學校已經日日幾樣功課每星期默書,又要溫習考試,聽到都怕怕,又有朋友小朋友讀緊嘅國際學校同一程度每日一兩樣功課,我就覺得太多

其實少功課唔代表冇學嘢,成日突然聽到我小朋友講啲嘢就發覺點解佢原來識咗咁多嘢

回覆樓主:

其實你想知佢學唔學到野,睇佢library借甚麼書,空閒塗鴉時寫甚麼,買野格價識唔識,你有跟他一起生活就會驚覺他已懂了很多。我女很喜歡告訴她學了甚麼,每周又有網上滙報和照片。
但如果小朋友上堂日日發呆不留心,老師又「非常包容」,回家只顧打機看電視冇人理,hea足六年就
不過咁去到local school都係被迫外判日日去補習。

樓主唔適應國際學校模式,咁小朋友呢?覺得學習應以小朋友為主導
‹ 上一主題|下一主題