用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基VS 水小
go

啟基VS 水小 [複製鏈接]

小女來自全日英文幼稚園,教學及師生間都習慣用英文溝通,性格活潑開朗,主動形鐘意交朋友,幼稚園教深一年,屬中游。

自行中左沙田東華三院水泉澳小學。水小屬英小,活動教學。新校未有升中數據,未知學校編制課程及老師實行到多少及學生程度差異。升中屬沙田校網。   

啟基屬中小,活動教學,簡介會小六有半數學生考上直資,關愛學校令小朋友加強自信及培養一生一體藝。但派位一般。深水埗英中比較小。

0    0    0    0

兩者邊個離屋企近?

東華水小

回覆樓主:

小六插班生,成績都偏差,會影響之後小朋友嘅升中,如果小朋友係英文好,課程有教深,可以考慮火炭培基,叩門會好大機會入到,另外中學校網可以選擇小學所屬校網又或者跟居住地址,所以啟基可以到時再考慮選擇邊個校網

你小朋友水小小6插班?培基口啤都唔錯。多謝你的意見,都想試下叩。

回覆樓主:

水小唔係英小,只係主張英文教學,學生水平參差,大部份新移民,課外活動方面,會比較小機會參與校外比賽,對升中都可能有影響,另外現有小五小六插班生準備升中,成績都係比較差,數據會影響之後幾屆小朋友升中,如果小朋友係英文好,課程有教深,可以考慮火炭培基,升中有保證,叩門會好大機會入到,另外中學校網可以選擇小學所屬校網又或者跟居住地址,所以啟基可以到時再考慮選擇邊個校網,如果target直資,啟基都係一個唔錯嘅選擇

回覆樓主:

唔係呀,係我朋友仔仔讀緊水小小六,二仔今年k3,自行必入都無揀反水小,水小唔係差,只係比較多新移民,校風相對麻麻,欺凌事件無可避免,而且升中唔明朗,考直資都比較困難

多謝你的意見。會再了解一下叩門程序及叩門學位。因為囡囡平時鐘意用英文溝通。啟基係我心儀的教學模式,只係有點擔心囡囡唔習慣中文小學,會由英數轉中數,心儀熱門既幾間直資考唔到,或者最後去試叩一下培基。

你講既全部都係我既疑慮!但無真實用家,所以對學校都未係好了解

回覆樓主:

或者咁講,水小大部份學生都係讀中文嘅幼稚園,課堂唔會完全做到英教,書係英文教學語言主要係用中文,亦有用英文但唔多,希望叩到心儀學校啦

回覆樓主:

你女女英文好叩培基有優勢的,加油,咁睇王錦輝都幾適合你女女,也可以一試

man1219 發表於 20-3-10 02:31
你小朋友水小小6插班?培基口啤都唔錯。多謝你的意見,都想試下叩。

培基為91網三強 值得考慮
2019年過半升B1中學

B1* 63 (50.40%)
B2A-1C* 14 (11.20%)
B2* 24 (19.20%)
NR 1 (0.80%)
英中: 102 (81.60%)
其他: 23 (18.40%)
總數: 125人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://www.pooikei.edu.hk/CustomPage/49/小六升中派位分析.pdf

Poyau 發表於 20-5-21 14:09
培基為91網三強 值得考慮
2019年過半升B1中學

Deleted
‹ 上一主題|下一主題