用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好想揀英華女學校,心大心細中⋯⋯
go

好想揀英華女學校,心大心細中⋯⋯  

揀選學校,個人首先會考慮小朋友是否適合學校的程度和教學模式,但我覺得學校近屋企都係一個重要嘅選校因素。純個人感覺,要我選擇跨區上學,除非間學校真係非常吸引,如全港性名校,或真係有非常非常獨特之處。

英華女學校,無論dse 成績、校園環境、校風、高中選科、學校理念、體藝⋯⋯都非常非常之吸引,覺得都適合自己小朋友,但令我最躊躇,就係交通問題!

有無住東九龍嘅師姐或其他有經驗人士可以分享一下,一所如此理想的學校,是否值得花上相對較長的交通時間而去選擇。

2boba 發表於 20-1-15 21:47
揀選學校,個人首先會考慮小朋友是否適合學校的程度和教學模式,但我覺得學校近屋企都係一個重要嘅選校因素 ...

試過實測一次返學時候要幾耐未?最緊要阿女自己接唔接受到。本區有冇心儀?

揀選學校,個人首先會考慮小朋友是否適合學校的程度和教學模式,但我覺得學校近屋企都係一個重要嘅選校因素 ...

英華女已經算是全港性名校,合乎要求。

不過問下小朋友接唔接受到車程及時間,始終返學係佢本人。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

有同學住長洲,大嶼山貝澳,馬灣,相比下東九龍應該唔係好遠姐。

YmOra    發表於 20-1-16 07:19

kirstyau 發表於 20-1-15 21:54
試過實測一次返學時候要幾耐未?最緊要阿女自己接唔接受到。本區有冇心儀?
...

去過兩次,不過都唔係返學時間去,而且未掌握到邊個途徑最方便省時。

aptcan 發表於 20-1-15 22:17
有同學住長洲,大嶼山貝澳,馬灣,相比下東九龍應該唔係好遠姐。

強心針

gracelam 發表於 20-1-15 22:13
英華女已經算是全港性名校,合乎要求。

不過問下小朋友接唔接受到車程及時間,始終返學係佢本人。

無錯,已經完全合乎個人要求。只怕自己遺漏未有考慮的地方,所以想多聽各方意見。

2boba 發表於 20-1-15 22:21
去過兩次,不過都唔係返學時間去,而且未掌握到邊個途徑最方便省時。

如果經港鐵,西營盤出,行去合一堂入口,10分鐘左右,入口係學校最低層,越高年級越低層。

初中最近樓層係羅便臣道正門,就轉巴士正門落,連等10幾分鐘。如果合一堂入,中一要行7層樓梯(校舍計)

kirstyau 發表於 20-1-15 22:38
如果經港鐵,西營盤出,行去合一堂入口,10分鐘左右,入口係學校最低層,越高年級越低層。

初中最近樓層 ...

行又10分鐘,搭車又10分鐘,不過搭車可以慳番揹住個書包行七層樓梯
謝謝資訊!

2boba 發表於 20-1-15 22:45
行又10分鐘,搭車又10分鐘,不過搭車可以慳番揹住個書包行七層樓梯
謝謝資訊!
...
講多無謂!現在把表格填好,但別填教局張三聯志願表先。明日一大早實地考察,一切明了再決定,無需靠估

medicine 發表於 20-1-15 22:53
講多無謂!現在把表格填好,但別填教局張三聯志願表先。明日一大早實地考察,一切明了再決定,無需靠估
...

謝建議,其實學校表格已經填好

Btw,我印象你都係好似係㨂呢間,祝你成功。

medicine    發表於 20-1-15 23:04

2boba 發表於 20-1-15 22:59
謝建議,其實學校表格已經填好

Btw,我印象你都係好似係㨂呢間,祝你成功。
表格已經交了。無法更改。

美好的願景只能留在夢中……

可以在中環站,香港站,金鐘站搭的士,約15分鐘可到正門,都有好多師姐約埋一齊搭,如果夾到4個人,每人大約 $10

jc2009    發表於 20-1-16 15:37

Aproct 發表於 20-1-15 23:50
可以在中環站,香港站,金鐘站搭的士,約15分鐘可到正門,都有好多師姐約埋一齊搭,如果夾到4個人,每人大 ...

這方法都好,不過要約齊4個同學,可能有點難度,可能比較適合高年班師姐
另早上金鐘多人爭的士嗎?

medicine 發表於 20-1-15 23:08
表格已經交了。無法更改。

美好的願景只能留在夢中……

有更好的等着你

回覆樓主:

我都係住東九龍,交表英華女。朝早地鐵去到西營盤約35-40分鐘

絕對值得去選擇英華女學校!

2boba 發表於 20-1-16 07:07
這方法都好,不過要約齊4個同學,可能有點難度,可能比較適合高年班師姐
另早上金鐘多人爭的士嗎 ...

長仔返牛津道,每朝在太子小巴站,有的士就唔同學校的學生或老師一齊搭 (多數唔識)。
次子返西營盤。家住新界西,兩仔返學時間約50-55分鐘。

laing0722 發表於 20-1-16 08:28
我都係住東九龍,交表英華女。朝早地鐵去到西營盤約35-40分鐘

請問35-40分鐘係到西營盤港鐵站還是到學校?

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-16 08:54
長仔返牛津道,每朝在太子小巴站,有的士就唔同學校的學生或老師一齊搭 (多數唔識)。
次子返西營盤。家住 ...

可以自組泥鯭的又幾好喎!