用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網大抽共623個位,如果超過623位家長參加,咁會點處置 ...
go

41網大抽共623個位,如果超過623位家長參加,咁會點處置? [複製鏈接]

如題,超過623位參加者,除咗借位其實係咪仲會再派去其他區?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

koeylin1993 發表於 20-1-15 19:15
如題,超過623位參加者,除咗借位其實係咪仲會再派去其他區?

在一月填表時,你會見到借左其他區嘅位
而區內亦有機會有學校可以加班
可參考上年14網統一名單,啟基有「*」可加班,亦見到有借16網學校
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2020canet-14.pdf

放心,無位而無揀都派去大西北,只係都市傳說,唔會發生

回覆 koeylin1993 的帖子

我都想知

回覆樓主:

43網借位有4間有*可加位

* 該校在有需要時可整合課室提供額外統一派位學額。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2020canet-41.pdf

yoyohkk 發表於 20-1-15 19:31

我都想知

通常會派到黃大仙借位學校,仔細看一下41網的派位選校表格,上面有列出借位學校和具體學位數的

zz77777 發表於 20-1-15 22:33
通常會派到黃大仙借位學校,仔細看一下41網的派位選校表格,上面有列出借位學校和具體學位數的
...

我就係計埋借位總共623個學位,但係如果超過623位參加者,咁仲可以派到去邊?

教育局派位派咁多年,呢層你唔洗擔心,過往都係有剩學位,再加上有啲人派左未必去。另外好多學校都預留額外 10% 叩門位,部份學校亦可以加班,除非真係多到 1000 個咁多沉船。

koeylin1993 發表於 20-1-15 19:15

EDB會因應需求加位
有學校自行超收後已加班
例如84網賽小 14網丹循 已各加1班

Poyau 發表於 20-1-16 07:12
EDB會因應需求加位
有學校自行超收後已加班
例如84網賽小 14網丹循 已各加1班
其實政府比既數字只係暫定學額數目, 到真係派位時可能已經唔同晒.
記得幾年前阿仔既統一派位資料, 寫某寶校暫定學額數目 25人.
到交表時, 再比一張新既統一派位資料, 寫該校暫定學額數目 50人.
剛好這校網是到那寶校交統一派位既, 填寫時, 他們的老師說,
其實教育局已要求該校提供 100 個學位.

edmond96 發表於 20-1-16 14:22
其實政府比既數字只係暫定學額數目, 到真係派位時可能已經唔同晒.
記得幾年前阿仔既統一派位資料, 寫某寶校 ...

咁誇張由1班加到去4班
擔保佢收夠學生免殺校?

Poyau 發表於 20-1-16 14:47
咁誇張由1班加到去4班
擔保佢收夠學生免殺校?
當年係雙非最後一年 + 龍年效應, 學位最緊張既一年.

但最终實際收了多少小一學生就沒留意了.

edmond96 發表於 20-1-16 15:09
當年係雙非最後一年 + 龍年效應, 學位最緊張既一年.

但最终實際收了多少小一學生就沒留意了.

謝謝 原來如此

回覆樓主:

請問有無人知今年12校網有幾多人抽?

ptbabe 發表於 20-1-16 17:08
請問有無人知今年12校網有幾多人抽?

12網748個學額

回覆樓主:

以為當局計好曬, 當所有人都抽,嗰區地址有幾多人合資格就表上有幾多個位。

princesscupcake 發表於 20-1-16 20:51
以為當局計好曬, 當所有人都抽,嗰區地址有幾多人合資格就表上有幾多個位。
...

EDB有計過數但甲部不分區有變數

Poyau 發表於 20-1-16 17:27
12網748個學額
請問係唔係將所有該網剩餘學額加起哂就即係等如該網仲有幾多學童參加黎緊呢個大抽獎呀?

jojopingu 發表於 20-1-17 12:10
請問係唔係將所有該網剩餘學額加起哂就即係等如該網仲有幾多學童參加黎緊呢個大抽獎呀? ...

學額同人數相約

41網加班比較難,按去年看,乙部按你選校順序排完,仍沒有獲派學校的學生,如果學額不足了基本都是派往黃大仙剩下學額的學校,
有可能是你沒有填過的學校,
‹ 上一主題|下一主題