用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區B1女, 自二, 求高人指點
樓主: wishofstar
go

南區B1女, 自二, 求高人指點

mykate 發表於 20-1-15 15:37
1A 生唔滿足入St Clare 都好正常。
我地直屬生都大部分自行其他中學。

咁大抽獎會唔會搏英華聖提?

mcl203 發表於 20-1-15 10:45
我都覺得可以考慮SSGC~~~

其實幾間SSGC, SCGS, TLMSHK, SFCC 都係差唔多啫~~~
咁多間,我最鍾意SSGC,不過我無囡囡。

hkpapa852 發表於 20-1-15 14:47
YWGS男女副校既表現同校長係兩極。

一個成個依書直說訓導主任(古板嚴肅)咁款,另一個語調平穩(即係悶 ...
可以將啲觸動人心既故事講到平平無奇,呢啲技巧唔係個個人學到。

mannewliv 發表於 20-1-15 17:18
咁大抽獎會唔會搏英華聖提?

考慮中。

因為要跳出安全區,放棄直屬位。
今年乙二放st clare, 唔知係咪入到。

1A 女,但主要靠成績,叩門階段被call 的機會,唔知大唔大。。。

mykate 發表於 20-1-15 17:48
考慮中。

真心覺得SC DSE成績唔差,只係地點實在太趕客。中西區女就唔憂嘅,我諗多數B1都係英華SSGC放頭兩位,第三放SC

王家爸爸 發表於 20-1-15 17:46
可以將啲觸動人心既故事講到平平無奇,呢啲技巧唔係個個人學到。

搞到我好有興趣聼下添

王家爸爸    發表於 20-1-16 09:28

wishofstar 發表於 20-1-15 10:17
南區小學B1女生, 校內名次 8/156, 19/156, 班主任話兩次拉埋大約係EDB 10名內, 無任何特異功能, 只係做過下 ...

上年你讀既小學, 級10左右都入左SSGS, 佢自一選, 因呀女超鍾意這間.
Debby

mykate 發表於 20-1-15 17:48
考慮中。

你女女如果1A好大可能自行已入到心儀, 唔洗大抽獎, 自行超強學校另計,上年SCGS, 扣門得兩個位, 其中1個是外校級頭生扣到. 所以扣門時真係好難, 位又唔多, 唔好靠扣門.
Debby

細細粒媽咪 發表於 20-1-17 07:20
你女女如果1A好大可能自行已入到心儀, 唔洗大抽獎, 自行超強學校另計,上年SCGS, 扣門得兩個位, 其中1個 ...

自行報咗 ssg and ywg, 都難呀。。。大把1A 報呢兩間。

如果自行唔成功,多數放番直屬中學落乙一。

mykate 發表於 20-1-17 07:52

呢個自行組合真係好多中西區 band 1女仔揀,甚至我朋友東區小學都是報呢兩間

唔知道英華女最後收左幾多張飛呢?

回覆 細細粒媽咪 的帖子

‘上年SCGS, 扣門得兩個位, 其中1個是外校級頭生扣到. 所以扣門時真係好難...’

請問這個資料是從何得知呢?

上年B1女,SPCC、SPCS—waiting 自1:YWGS
入自2,可參考

sharond89 發表於 20-1-17 23:58
上年B1女,SPCC、SPCS—waiting 自1:YWGS 自2:MSS
入自2,可參考
如果連WAITING都沒,甘點算?

另:早少少畀出黎阿嘛,等我唔使浪費兩個自行位

回覆 medicine 的帖子

世事無絕對,希望你囡囡成功!

suzuki12 發表於 20-1-17 10:13
唔知道英華女最後收左幾多張飛呢?

至於今年因校舍重建完畢而回歸中西區的英華女學校,今年自行階段有51個學位。曹副校長指,去年在深水埗臨時校舍時收表900份,今年減少50份即850份。他不諱言與少了九龍區家長報讀有關,今年收表數量則與校舍重建前相約。

fr 1月16日報紙

mannewliv 發表於 20-1-18 16:26
至於今年因校舍重建完畢而回歸中西區的英華女學校,今年自行階段有51個學位。曹副校長指,去年在深水埗臨 ...

又背離不少網友近年睇法,甚麼搬去九龍影響收生質素,又甚麼港島生不願過九龍。我一向都估計,九龍可以吸晒全港九學生,似乎不可能會有所影響,反為更易揀學生~~~

回覆 wishofstar 的帖子

英華女競爭實在太大!我估入自二機會比較大。上年英華收9百多份表,學校只有2個入英華(一個自行/一個係轉區派入)當年我女都有報自一英華,spcs入second in,但最後入了自二。可供你參考下

mcl203 發表於 20-1-18 16:34
又背離不少網友近年睇法,甚麼搬去九龍影響收生質素,又甚麼港島生不願過九龍。我一向都估計,九龍可以吸 ...

今年收表少了,可能係坊間新校舍效應下,個個覺得競爭太大而唔敢報

mannewliv 發表於 20-1-18 18:01
今年收表少了,可能係坊間新校舍效應下,個個覺得競爭太大而唔敢報

又回歸女仔揀女校,唔報YWGS仲有幾多另外嘅選擇~~~