用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 甲部同乙部一樣?
go

甲部同乙部一樣?

女女屬14網

回覆樓主:

請問乙一二三選邊間學校

醒目開學勳章 王國長老

甲部太保守,入左甲2、3就連乙部都無得抽
甲部要謹慎

Charlotte_mom 發表於 20-1-14 22:18
甲部太保守,入左甲2、3就連乙部都無得抽
甲部要謹慎

甘係咪唔可以一樣?假設甲乙1,2,3都一樣,甘抽完甲,到乙部會否再抽1,2,3?定係直接由第4開始抽?

theblue 發表於 20-1-14 22:39
甘係咪唔可以一樣?假設甲乙1,2,3都一樣,甘抽完甲,到乙部會否再抽1,2,3?定係直接由第4開始抽?
...

假設你甲一嘉諾撒,甲二康山,甲三啟基。

你可能甲二三入,就唔會俾你去到乙部。咁你就要問下自己康山啟基 OK 唔 OK。

假設你係甲一滬江,甲二太古,甲三北官。乙部排序一樣,咁假設甲一唔中(二三唔會中到),乙部咁排的話,應該唔可能首三穩中,可以又飛去康山甚至啟基。

所以都要睇你排咩,如果甲二三一早填康山啟基,咁你中獎機率好大。如果你甲乙二三都填熱門,咁你又係會飛去兩間較冷門嘅學校。

一般家長會甲二三排“打算叩門” 嘅學校,乙部就按上年派位統計而揀乙二三四。

1998Ruby1998 發表於 20-1-15 08:36
假設你甲一嘉諾撒,甲二康山,甲三啟基。

你可能甲二三入,就唔會俾你去到乙部。咁你就要問下自己康山啟 ...

謝謝你