用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀南區小學,排名band 1C, 點揀?
樓主: chingching1026
go

讀南區小學,排名band 1C, 點揀?

chingching1026 發表於 20-1-16 06:57
回覆 mcl203 的帖子

即是鰂魚涌嗰間機會大過灣仔嗰間,對嗎?因我見坊間評兩間也是1C ...

上年去觀校感覺嘉諾撒唔錯 適合band 1尾學生,因St Francis 沒去過觀校仍都沒咩了解過,所以答唔到你,唔知佢地多唔多用自行位收返直小?
另嘉諾撒有聯小, 又會唔會用好多自行位收聯小呢? 有沒有其他家長分享下.

回覆 chingching1026 的帖子

近mtr. 位置好方便,又無其他中學。我d小朋友都係東區去黃竹坑,西區返學,其實不算辛苦,因學校輕鬆,功課不會勁多,交通時間多人幾個字都可接受。嘉諾撒返8點放3:30都ok

回覆 細細粒媽咪 的帖子

嘉諾撒基本上一定自行會收小學的b1生,b1邊緣就未必都會睇下有無好d的外校生,因聯繫位多數都係收b2生。大抽獎亦有b2生入,所以他們自行會揀肯定b1程度的學生。呢間無扣門,就算小學過去扣都唔收。估計英文好,自行就有機

回覆樓主:

好詳細既資料
Debby

其實嘉諾撒自行收外人唔多,反而St Francis自行主收外人。當然St Francis要求又高D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chingching1026 發表於 20-1-14 22:46
回覆 chingching1026 的帖子

嘉諾撒喺鰂魚涌,太遠了
樓主最後有沒有選東區嘉諾撒呢?  昨天剛經過, 原來真的好近地鐵站, 只是如果薄扶林過去, 就真係要搭多程車去地鐵站~

高記~我舊年參觀過, 個人覺得麻麻, 校舍又太舊。
如果係南區band  1C-2A, 聖鄧有D 轉。

hkitty09 發表於 20-1-20 18:59
高記~我舊年參觀過, 個人覺得麻麻, 校舍又太舊。
如果係南區band  1C-2A, 聖鄧有D 轉。
...
想請問南區band 1C-2A, 聖鄧是有機會嗎? thanks~

kidkit 發表於 20-1-21 09:38
想請問南區band 1C-2A, 聖鄧是有機會嗎? thanks~

我想寫聖鄧機會唔大, 如果係南區band 1C-2A.
反而, 會唔會考慮浸呂? 朋友讀緊,overall comment 幾好