用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀南區小學,排名band 1C, 點揀?
go

讀南區小學,排名band 1C, 點揀? [複製鏈接]

家住南區,阿女讀南區小學,老師話band 1C - 2A, 大家應為點揀好?
   3    0    0    0

chingching1026 發表於 20-1-14 20:35
家住南區,阿女讀南區小學,老師話band 1C - 2A, 大家應為點揀好?
心目中諗住邊兩間呀

回覆 老周 的帖子

暫時唸到聖鄧咋

chingching1026 發表於 20-1-14 20:42
回覆 老周 的帖子

暫時唸到聖鄧咋
建議可以揀聖呂

回覆 老周 的帖子

聽聞聖呂校風和成績都麻麻

chingching1026 發表於 20-1-14 20:55
回覆 老周 的帖子

我仔讀华富邨嘅小学,返学放学都会搭巴士見到D学生, 覺得啲學生都好乖, 尤其是啲女仔 成日見到佢哋喺巴士度溫書, 至於學校成績算係咁啦, 叻過啲都會跨區走出去

回覆 老周 的帖子

你仔讀幾年級?將來唸住去邊間中學?

chingching1026 發表於 20-1-14 21:32
回覆 老周 的帖子

你仔讀幾年級?將來唸住去邊間中學?
你可以pm我

回覆樓主:

因為係邊緣, 自一誇區, 自二選間穩陣d, 聖呂自二? 其實聖鄧都係叫搏下, 因為好多band 1尾都選.
南區網真係好一般, 所以要靠自行.
Debby

回覆 細細粒媽咪 的帖子

自一聖鄧,自二聖呂?

回覆樓主:

仲有一點, 如果自行唔得, 到抽時, band 1 男仔好多乙一已填聖呂因為南區男仔最好只得這間, 男女一齊爭, 而且呀女係邊緣, 所以到抽個時入聖呂都唔易, band 1都要靠彩數. 希望呀女呈3拉返上 band 1, 所以要靠自行搞掂好d, 不易太搏個人應為.
Debby

chingching1026 發表於 20-1-14 21:51

自一聖鄧,自二聖呂?

聖鄧感覺係搏, 因這間真係好多band 1
B-C 選, 聖呂感覺就穩陣d, 仲有沒有其他心水? 東區嘉諾撒都唔錯, 感覺沒聖鄧咁難入, 老師有沒有什麼意見?
睇下其他家長有沒有什麼分享.
Debby

明白,謝謝指教

老師也是建議聖呂。真係冇諗過東區嘉諾撒,等我研究下先, 你認識這間學校有多少?可否分享下🙏

回覆 chingching1026 的帖子

嘉諾撒喺鰂魚涌,太遠了

如果東區對你黎講遠的話,真係少好多選擇,中西區冇可能,英華、聖提、St Clare 唔缺 1AB 自行。Canossa 除左遠啲之外,其實都 OK。

試下另一間 Cannosa,灣仔嘉諾撒聖芳濟各?比較少 1A 會考慮,多數1BC,中英文面試能力各 20%、成績表30%、操行 15%、活動 15%。

chingching1026 發表於 20-1-14 22:46
回覆 chingching1026 的帖子

嘉諾撒喺鰂魚涌,太遠了

其實嘉諾撒一出地鐵行一陣就到,已經叫方便,因為佢好近地鐵站, 不過田灣, 香港仔就要坐多程車轉地鐵,或有數碼港開出有架69x, 綠van 去側魚涌.
上年我都有睇過, 感覺學校唔錯, 但佢係唔係全in 我唔肯定, 自行約收40個左右, 你可以上網check 下.
南區網係全港排尾以最差既網, 因南區沒咩band 1學校選擇, 所以唔可以好似其他網咁搏, 但我識得有些家長都會照搏, 但聖鄧感覺就危d如band 1C-2A, 除非呀女超鍾意另計. 嘉諾撒自行都會盡收band 1生, 所以都唔係話好易, 但感覺沒聖鄧咁大競爭, 東區來講都多band 1尾選.

你可問下老師再了解下, 加油!
Debby

chingching1026 發表於 20-1-14 20:55
回覆 老周 的帖子

我和你case 一樣,南區,囡囡B1C,好難决定,也不太喜歡聖呂,也覺校風麻麻,也想知鴨真校風會否好些?

回覆 小澄b 的帖子

b1c 會不會試st clare

小澄b 發表於 20-1-15 07:47
我和你case 一樣,南區,囡囡B1C,好難决定,也不太喜歡聖呂,也覺校風麻麻,也想知鴨真校風會否好些?
...

如果你肯定係band 1C, 唔係邊緣, 已如果鴨真你都接受到既話, 自行兩間會唔會搏晒出區? 鴨真搏抽獎? 但穩陣計你都係問下老師你呀女咁上下既名次之前個幾年派左去邊就穩陣d. 再睇下自行點選.

至如聖呂上年我抽獎表時都有你既諗法, 但最後都係聖呂先到鴨真,因都係想排英中先

但感覺就聖呂沒什麼大變化,有家長就話新校長感覺進步中, 而鴨真就進步中.
至於聖呂內裡校風,就睇下有沒有其他家長分享.
Debby
‹ 上一主題|下一主題