用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU   [複製鏈接]

回覆樓主:

請問報CTY 課程是否要SCAT both verbal and quantitative section 都達到指定分數先可報?如果其中一個section 不達標可否報course呢 ? 謝

Wong2013 發表於 22-4-6 12:06
請問報CTY 課程是否要SCAT both verbal and quantitative section 都達到指定分數先可報?如果其中一個sect ...

如果無記錯,通常science 有關的科目會要求quantitative score. humanity 科目就要求verbal score.

barque 發表於 22-4-6 18:06
如果無記錯,通常science 有關的科目會要求quantitative score. humanity 科目就要求verbal score.
...

thank you

回覆樓主:

請問大家有冇報過CTY Chemistry 既學程呢?那些實驗室用具,例如test tube , pH paper ,microscope slides ... 在那裡可以買到呢?thanks

Wong2013 發表於 22-5-22 16:59
請問大家有冇報過CTY Chemistry 既學程呢?那些實驗室用具,例如test tube , pH paper ,microscope slides ...

我哋報過AP physics course, 在course material 一欄訂埋lab/tool kit

Radiomama 發表於 22-5-31 22:48
我哋報過AP physics course, 在course material 一欄訂埋lab/tool kit

thanks
係喎physics 有得代訂物資,但chemistry 無

Radiomama 發表於 22-5-31 22:48
請問訂完會寄來HK嗎?阿仔啱啱出咗成績,唸住考完試就上吓啲Science類嘅班

chacolmom 發表於 22-6-10 08:41
請問訂完會寄來HK嗎?阿仔啱啱出咗成績,唸住考完試就上吓啲Science類嘅班

Yes, 會寄來屋企

Radiomama 發表於 20-1-15 18:53
幾多年級?對於中二或中三學生是個不錯的暑期活動,中三以上就強烈建議到美國參加,不要留在香港。
CTY有規 ...

請問住係咪要自己安排?

Kai92 發表於 22-7-4 16:15
請問住係咪要自己安排?
要自己安排vise 和機票

小曳人 發表於 20-2-20 10:58
因為要支付美國導師來港機票/住宿
其實係前輩極力推介呢個camp,亦有人提過差額夠一個人機票,真係夠膽嘅 ...

請問CTYsummer camp係要點樣申請呀?有咩要求嗎?

回覆 Kai92 的帖子

請問如果去美國,係咪有個大人陪同?如果大人陪同,有得一齊安排入住大學宿舍嗎?定係家長要自己出邊訂酒店?

fixedstar99 發表於 22-9-28 11:56
回覆 Kai92 的帖子

請問如果去美國,係咪有個大人陪同?如果大人陪同,有得一齊安排入住大學宿舍嗎?定係 ...

你講緊幾多歲?我仔去CTY summer camp時12歲,大人冇得留響大學campus 喎。當年買機票可以有UM service, 空姐會照顧埋入境過海関,到達後,CTY有staff在機場接他們。

Radiomama 發表於 22-9-28 20:29
你講緊幾多歲?我仔去CTY summer camp時12歲,大人冇得留響大學campus 喎。當年買機票可以有UM service,  ...

你意思系,你由小朋友自己一個人過去美國嗎?原來CTY有staff接機,咁好好多! 因每個人揀嘅課程唔同,到時每日去唔同university campus,系咪都有staff 帶佢地去呢?

Radiomama 發表於 22-9-28 20:29
你講緊幾多歲?我仔去CTY summer camp時12歲,大人冇得留響大學campus 喎。當年買機票可以有UM service,  ...

我考慮緊最理想嘅summer camp時間應該系小六完佐等升中一果個暑假,都系12歲,但我果個系女仔,我都有d擔心安全問題

fixedstar99 發表於 22-9-28 21:59
你意思系,你由小朋友自己一個人過去美國嗎?原來CTY有staff接機,咁好好多! 因每個人揀嘅課程唔同,到時 ...

當年選在LA 的大學,三個星期都在校園內,由Teaching Assistant帶住他們;同一班機從香港過去上暑期班的就有五六個差唔多年紀的學生,所以唔擔心,有男有女。
CTY 是相對看管較嚴,學生自由活動嘅時間幾乎沒有。
之後一年去參加Stanford pre-collegiate course, 自由度較大。

Radiomama 發表於 22-9-28 22:14
當年選在LA 的大學,三個星期都在校園內,由Teaching Assistant帶住他們;同一班機從香港過去上暑期班的就 ...

系咪一次summer camp只能選擇一個課程係同一間campus入邊?我以為會遊走於不同大學之間

fixedstar99 發表於 22-9-28 22:17
系咪一次summer camp只能選擇一個課程係同一間campus入邊?我以為會遊走於不同大學之間
...

一個summer camp 三個星期,讀一個course, 留在一個大學campus裏面。

Radiomama 發表於 22-9-28 22:26
一個summer camp 三個星期,讀一個course, 留在一個大學campus裏面。

清楚明白! 多謝前輩指點  
我再去研究下點考SCAT先

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 22-9-27 09:22
請問CTYsummer camp係要點樣申請呀?有咩要求嗎?
入咗會就得,無特別要求,只係入會要考scat
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊